Platform on new construction, renovation, restoration and transformation
Nederlandse gevelbranche loopt voorop in circulaire economie
VMRG-workshop over circulaire gevels.

Dutch facade industry leads the way in circular economy

‘KWALITEIT EN CIRCULARITEIT ZIJN ONZE SPEERPUNTEN’

Producenten in de gevelbranche nemen gezamenlijk hun verantwoordelijkheid om de transitie naar een circulaire economie te maken. De gevelbranche maakt zich sterk om van wat ooit een gevel was, weer een gevel te maken. Het streven is het behoud van een zo hoog mogelijke kwaliteit van de gevels, gevelproducten en -materialen voor een volgende cyclus. En daar zijn we in Nederland al best ver in. Aan het woord is Henk Zoontjens, directeur van brancheorganisatie VMRG, die de metalen gevelbouw vertegenwoordigt.

Guaranteed quality

​“Kwaliteit is één van de pijlers van onze branchevereniging”, zegt Zoontjens. “Een zo lang mogelijke levensduur start bij de kwaliteit van een product. Aluminium en staal zijn van nature al materialen met een zeer lange levensduur van 75 tot zelfs wel 100 jaar. Maar het draait natuurlijk ook om de producten die hiervan gemaakt worden, de ramen, deuren en vliesgevels, en hoe ze vervolgens gemonteerd worden. Alle bij ons aangesloten producenten leveren onder het VMRG Keurmerk. Zij worden jaarlijks geaudit door een onafhankelijk keuringsbedrijf om te checken of het bedrijf voldoet aan de hoge VMRG Kwaliteitseisen. Met het VMRG Keurmerk bieden wij niet alleen gegarandeerde kwaliteit richting klanten, maar ook een goede basis voor circulariteit.”

VMRG 1 kopie
Henk Zoontjens, directeur van brancheorganisatie VMRG. (Beeld: Kees van der Meer)

Circulaire Geveleconomie

De VMRG is één van initiatiefnemers van de Circulaire Geveleconomie, waarin vijf brancheorganisaties samenwerken. Samen willen zij het aandeel circulair voor gevels verder verhogen en zorgen voor een blijvende CO2-reductie in de kringlopen. Zoontjens: “Binnen VMRG zijn we al een heel eind op de goede weg. Aluminium en staal lenen zich vanwege de lange levensduur uitstekend voor hergebruik en bovendien kunnen beide materialen eindeloos gerecycled worden. Veel metalen gevelproducten bestaan nu al voor een groot percentage uit gerecycled materiaal. Het mooie van recycling van metaal is dat dit slechts een fractie (5%) van de energie kost als je dit vergelijkt met de productie van metaal van nieuwe grondstoffen. Daarnaast investeren bedrijven steeds verder in energiebesparende maatregelen en het gebruik van duurzame energie.”

Collaboration

De Circulaire Geveleconomie bestaat uit brancheorganisaties van gevelproducten van aluminium en staal, hout, kunststof, glas en hang- en sluitwerk. Volgens de VMRG-directeur loopt Nederland hiermee voorop: “De gevelbranche is, net als de hele bouwbranche, sterk verdeeld in materialen. Een gebouw, en een gevel dus ook, bestaat echter uit een ‘samenwerking’ van materialen. Om een gevel circulair te krijgen, is verder kijken dan je eigen materiaal een keiharde voorwaarde. Vandaar deze unieke samenwerking tussen deze gevelbrancheorganisaties. En verder kijken dan je eigen materiaal helpt niet alleen bij circulariteit. Juist de diversiteit aan materialen stelt de sector in staat om innovatieve en duurzame oplossingen te bieden, zonder concessies te doen aan prestaties. Het is dan ook van belang dat er voor alle materialen en gevelproducten een gelijk speelveld gecreëerd wordt om de prestaties te beoordelen. Ook daar maakt de Circulaire Geveleconomie zich hard voor.”

De Circulaire Geveleconomie introduceerde onlangs de ‘Nederlandse aanvulling op de Product Category Rules NEN-EN 17213’ voor Levenscyclusanalyses (LCA) van kozijn-, raam- en gevelelementen. Dit document wordt door de Nationale Milieudatabase per 1 januari 2025 geadviseerd en is vanaf 1 juli 2025 verplicht. Het volledige document is te vinden op de website circulairegeveleconomie.nl onder het kopje standaarden.

Opleiding

Een zo hoog mogelijke kwaliteit van gevels krijgen en houden, begint bij goed opgeleide mensen die steeds van de juiste kennis worden voorzien. Er bestaat echter geen reguliere opleiding geveltechniek. “VMRG biedt daarom met de VMRG Academy diverse cursussen specifiek gericht op de gevelbranche”, verklaart Zoontjens. “De inhoud varieert van montage tot brandveiligheid en van materialen tot statica. Deze cursussen stellen wij open voor iedereen. Daarnaast hebben wij samen met de Technische Universiteit Delft het initiatief genomen voor een formele Master-topopleiding genaamd International Facade Master. Deze master wordt gesteund en gestimuleerd door een aantal van bij ons aangesloten bedrijven. Naast opleidingen organiseren wij ook bijeenkomsten. Ook hier delen wij kennis en houden wij bedrijven up-to-date. Daarnaast zorgen we ervoor dat bedrijven met elkaar in contact kunnen komen. Binnen onze brancheorganisatie is een goede samenwerking de basis voor mooie initiatieven. Deze kennis delen wij vervolgens weer verder via onze nieuwsbrieven en het communicatieplatform speciaal voor leden op de achtergrond van onze website. Ik ben vrijwel mijn hele carrière werkzaam in de gevelbouw en nog steeds niet uitgeleerd. De gevelbranche is continu in ontwikkeling en als brancheorganisatie stimuleren we dit en blijven we graag vooroplopen.”  

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten