Platform on new construction, renovation, restoration and transformation
Creatief met elektrotechniek voor een eigenzinnig en circulair gebouw
De armaturen die uit het gebouw kwamen, zijn met behulp van een sociale werkplaats opgeknapt.

Creatief met elektrotechniek voor een eigenzinnig en circulair gebouw

Een voormalig militair opleidingsgebouw, kunstenaars die hotelkamers gaan vormgeven en installateurs die liever hergebruiken dan bestellen. Bij De Groene Afslag in Laren is een standaard bouwproject ver te zoeken. SDR Elektrotechniek werkt hier aan een allesbehalve doorsnee renovatie; met kabelgoten uit gestripte panden en verlichting uit vergeten voorraadkasten.

SDR Elektrotechniek is gespecialiseerd in elektrotechnische installaties. Het Amsterdamse bedrijf ontwerpt, realiseert en onderhoud alles van datanetwerken tot brandmeld- en beveiligingsinstallaties. In ziekenhuizen, musea, luchthavens of hotels bijvoorbeeld moet je kunnen werken zonder dat de boel tot stilstand komt. “Bij De Groene Afslag komt alles samen”, zegt junior projectleider Sander Aptroot. “Het is een kantoor, opleidingscentrum, restaurant én hotel. Wij doen hier de volledige E-installatie: de verlichting, brand- en ontruimingsinstallatie, datanetwerk, bliksembeveiliging – noem maar op.”

Circulair bouwen met restmateriaal

De Groene Afslag werkt toe naar een verhuizing in de zomer van 2025. Het nieuwe onderkomen moet zo duurzaam mogelijk worden ingericht. Het stond al twintig jaar leeg. Ideaal, want dat geeft ruimte om te experimenteren met circulair bouwen. Voor SDR betekende dat: geen standaard materialen, maar zoeken naar wat al bestond. “We hebben gekeken naar wat we konden vinden in restpartijen of tweedehands”, vertelt Aptroot. “Een leverancier gaf ons een lijst van magazijnvoorraden die anders niet meer gebruikt zouden worden. Daar hebben we met de architect het installatiemateriaal uit gekozen.”

Dat leverde kabelgoten op uit een gesloopt gebouw in Houten, tweedehands schakelmateriaal en zelfs een transformator met bijbehorend huisje – allemaal hergebruikt. Binnen heel SDR ontstond enthousiasme. “Collega’s leverden verkeerd bestelde of overtollige onderdelen aan, zodat ook die een plek kregen in dit project. Het circulaire denken begon echt te leven.”

Een bouwplaats vol beweging

Momenteel is SDR nog volop bezig in de ruwbouwfase. Een exacte planning is lastig, omdat veel onderdelen pas op locatie hun definitieve vorm krijgen. “De opdrachtgever levert de hotelkamers kaal op aan dertig kunstenaars, die er elk hun eigen draai aan geven”, zegt Aptroot. “Er zijn alleen losse tekeningen, dus het eindbeeld is lastig voor te stellen. Maar juist dat maakt het interessant.”   

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten