Het tuindorp Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord wordt ingrijpend gerenoveerd. De buurt heeft de status van beschermd dorps- en stadsgezicht en de gemeente Amsterdam ziet toe op het behoud van het historische karakter dat de buurt zo geliefd maakt. Nu zijn de laatste zeven blokken van het zuidelijk deel van de wijk aan de beurt.
De woningen die Dura Vermeer renoveert, bevinden zich in het zuidelijke gedeelte van de Van der Pekbuurt. In totaal gaat het om 64 koopwoningen en 30 woningen voor een wooncoöperatie. De woningen worden geïsoleerd, waardoor ze energiezuinig worden, en technisch voorbereid op stadsverwarming. De historische uitstraling wordt in ere hersteld. Bij de uitvoering van het project bundelen Dura Vermeer Renovatie Midden-West en Dura Vermeer Bouw Midden-West hun krachten.
Als Dura Vermeer het project start, verkeren de woningen in slechte staat. Ze moeten van de nok tot de fundering worden aangepakt. Fundering, staalconstructie, dak, dakkapellen en kozijnen worden hersteld of vernieuwd. De dragende binnenwanden worden vervangen door een staalconstructie, zodat meer indelingsvrijheid ontstaat.
De nieuwe bewoners van de koopwoningen kiezen zelf de afwerkmaterialen. Om dit te vergemakkelijken, heeft Dura Vermeer in Utrecht een showroom waar de bewoners kunnen zien hoe de kleuren en materialen voor deuren, keukens, badkamers en toiletten combineren. “Van deze vrije keuze hebben de bewoners enthousiast gebruik gemaakt”, vertelt Emelien Schut, projectleider van Dura Vermeer. “Elke woning wordt van binnen anders.”
Typerend voor dit tuindorp met beschermd stadsgezicht is de jaren ’20 architectuur. Rode bakstenen muren, geglazuurde gele bakstenen banden en uitspringende portieken bepalen de sfeer in de buurt. “Woningen met de status beschermd stadsgezicht mogen aan de buitenzijde niet veranderen”, vertelt Schut. “De vervangende dakkapellen en kozijnen krijgen de oorspronkelijke detaillering, afmetingen en kleuren en de muren worden gereinigd zonder chemische middelen.”
Begoniastraat 6HUIS kreeg zelfs de status van gemeentelijk monument. Stichting Monumenten Amsterdam-Noord heeft hiervoor gepleit om zo het melkhuisje en het bijbehorende verhaal in stand te houden. Schut: “Hier gelden extra strenge voorschriften en wij zijn in gesprek met de gemeente over welke onderdelen behouden worden.”
Op dit moment hebben de woningen nog gasverwarming, maar Dura Vermeer brengt reeds de infrastructuur aan voor aansluiting op het stadsverwarmingsnet. De radiatoren zijn hier al op aangepast en de mantelbuizen, die straks de brandstof naar de woningen brengen, zijn aangebracht.
Buurtbewoners kunnen via de RENO-app het renovatieproces volgen: “De buurtbewoners vinden hierin de laatste updates, maar ook onze contactgegevens en de mogelijkheid om terug te kijken en vragen te stellen. Zo blijven we in nauw contact met de buurtbewoners.” Naar verwachting zijn de eerste woningen in het eerste kwartaal van 2022 klaar voor bewoning.
Construction Info
Client
Dura Vermeer Bouw Midden-West, Cruquius
Architect
Ibelings van Tilburg architecten, Den Haag
Constructor
Pieters Bouwtechniek, Amsterdam
Executive
Dura Vermeer Renovation Midden-West, Utrecht
Installations
Feenstra Installatietechniek, SEV Techniek en E-instal Elektrotechniek
Construction period
voorjaar 2021 – zomer 2022