2 mei 2021 is een zwarte bladzijde in de historie van Hoogendoorn Maritieme Betimmeringen en Interieurbouw (MBI). In de nachtelijke uren breekt brand uit in een appartement boven de timmerfabriek in Werkendam. De rook is tot kilometers ver te zien en al snel slaan de vlammen over naar het kantoor en een groot deel van de productiehal. Drie Litouwse medewerkers komen helaas om het leven en de timmerfabriek wordt in het hart geraakt, maar toont ook haar veerkracht. Direct na het blussen wordt de schade opgenomen. Ook worden de eerste plannen gemaakt voor een nieuwbouw, die eind dit jaar al wordt opgeleverd.
Kees Hoogendoorn, eigenaar van STATON Bouw B.V. en broer van MBI-eigenaar Dick Hoogendoorn, hoorde in de vroege ochtend van 2 mei van de brand. “Ik ben direct in de auto gesprongen en heb het drama van dichtbij meegemaakt”, vertelt hij. “De eerste dagen stonden met name in het teken van nablussen, verwerken en verzekeringswerk. Ook kwam al snel de vraag: hoe nu verder? Het besluit om door te gaan met de timmerfabriek, werd vrijwel direct genomen. Maar hoe konden we dit het best vormgeven? Snelheid was gewenst, want Dick wilde zo snel mogelijk zijn productie weer opstarten. Daarom is besloten om alle producten uit het magazijn tijdelijk elders op te slaan. De productie werd naar het magazijn overgeheveld en een deel van het kantoor is ondergebracht bij een andere broer. Hierdoor kon vrij snel 60-70% van de productie weer worden opgestart.”
Om weer op volle kracht te kunnen draaien, moest in korte tijd een nieuwe productiehal met nieuwe kantoren en een nieuwe woning gerealiseerd worden. “Om dit mogelijk te maken, hebben we besloten om het project niet traditioneel aan te besteden, maar om samen te werken met een team van partnerbedrijven”, aldus Hoogendoorn. “Bijvoorbeeld voor de gebouwconstructie, betonvloeren en beplating. Ook de keuze voor TROVIS Architectuur was snel gemaakt, omdat dit bureau in het verleden ook het oorspronkelijke pand had ontworpen. Hierdoor hadden we direct de beschikking over oude tekeningen en gegevens.” Herbouw van het oude pand was volgens Dirkjan van Es, architect en directeur-eigenaar van TROVIS, niet wenselijk. Door de jaren heen was de fabriek namelijk steeds een beetje uitgebreid, waardoor een wat hokkerige structuur was ontstaan. “De nieuwbouw gaf ons de mogelijkheid om een verbeterde indeling en routing aan te brengen, maar ook om het kantoor efficiënter vorm te geven, de productieruimte te maximaliseren en de bedrijfswoningen logischer in te passen in het plan. Vanzelfsprekend moesten brand- en vluchtveiligheid aan de nieuwste en hoogste eisen voldoen. Het belangrijkste uitgangspunt echter was snelheid. In de ontwerpfase is nadrukkelijk gekeken naar welke onderdelen behouden konden blijven. Bovendien zijn we op zoek gegaan naar bouwmaterialen waarmee heel snel gebouwd kan worden.”
Twee dagen na de brand al startte Van Es met ontwerpen. “Dankzij de korte lijnen, enorme veerkracht én snelle besluitvorming waren eind mei de eerste tekeningen al gereed.” Toen werden ook de eerste onderaannemers gecontracteerd. Hoogendoorn: “Hierbij hebben we niet gestuurd op prijs, maar op vertrouwen, die meer dan waargemaakt wordt. Ondanks alle uitdagingen in de bouwsector wordt onze planning tot op de dag van vandaag gehaald! Hierdoor kunnen we in zo’n 5 maanden tijd ca. 4.000 m² opnieuw opbouwen. Alle betrokken partijen verdienen hiervoor een grote pluim! De gemeente Altena, waar Werkendam onder valt, heeft heel snel alle benodigde vergunningen verstrekt. En na het bestellen van alle materialen konden wij op 30 augustus al starten met de bouw. Op 10 september is de staalbouwer begonnen met de staalconstructie en eind dit jaar wordt het casco al opgeleverd. Daarna zal Hoogendoorn MBI nog 1 of 2 maanden nodig hebben voor de afbouw, waarna in maart de productie voor 100% wordt hervat.”
De bestaande vloer kon gehandhaafd blijven, vertelt Hoogendoorn. “De oude spanten zijn verwijderd en omdat de nieuwbouw een iets andere indeling krijgt, zijn ruim 70 extra buispalen geheid. Vervolgens zijn nieuwe ankers aangebracht, waarop de nieuwe staalconstructie is opgebouwd. Aan de achterzijde van de nieuwbouw wordt 630 m² aan verdiepingsvloeren aangebracht in het stalen frame, ten behoeve van de nieuwe woning en opslag. En ook het nieuwe kantoor is opgetrokken uit een staalconstructie en betonnen vloeren. Het kantoorgedeelte wordt 3 verdiepingen hoog en voorzien van een lift. De complete nieuwbouw wordt afgewerkt met een stroken beglazing, aluminium kozijnen en een aluminium sandwich gevelbeplating. Voor het dak is gekozen voor geperforeerde stalen dakplaten met PIR en steenwol isolatie en een kunststof dakbedekking. Omdat de roetdeeltjes ook de isolatie van het 1.400 m² grote magazijndak hebben aangetast, wordt ook dit dak vervangen.”
“De functionaliteit van het gebouw heeft altijd ten grondslag gelegen aan het ontwerp, benadrukt Van Es. “Het resultaat is een ruim en flexibel opgezet gebouw met een duurzame en onderhoudsvriendelijke gevel, waarbij het aluminium voor een moderne en eigentijdse uitstraling zorgt. Ter plaatse van het kantoor is bovendien een beeldbepalend glazen volume ontworpen.” Aan de voorzijde van het kantoor komt een element met drie metalen staanders in een brons-koperkleur en in verschillende hoogtes, als eerbetoon naar de omgekomen medewerkers en als verwijzing naar de drie generaties die het familiebedrijf groot hebben gemaakt.