Het voormalige Rijksmuntgebouw in Utrecht krijgt een nieuwe inrichting en bestemming. Aan hoofdaannemer Jurriëns Midden BV de eer om de transformatie en restauratie van het monumentale pand in goede banen te leiden. Naar verwachting is het werk eind november afgerond.
In het gebouw komt een mix aan functies, zoals horeca, kantoren, vergader- en congresruimtes en een sportschool. Bedrijfsleider Robbert Danckaarts van hoofdaannemer Jurriëns Midden BV: “Toen wij bij het plan werden betrokken, lag er al een ontwerp van de architect. Hieraan zijn we gaan rekenen. Vervolgens wisselde het pand van eigenaar en kwamen we in 2023 tot een definitief ontwerp.”
In oktober 2023 ging de transformatie gefaseerd van start. De eerste fase was het aanpakken van het casco aan de buitenzijde. De daken werden waar nodig geïsoleerd en vernieuwd en een deel van de oorspronkelijke kapvorm werd teruggebracht. Die was namelijk tijdens een brand in 1914 verloren gegaan. Van de complete buitenschil was ooit een opname gemaakt, waardoor deze in de oorspronkelijke staat kon worden teruggebracht. Kozijnen werden geschilderd en enkel glas vervangen door monumentenglas. “Zo konden we het gebouw verder verduurzamen, waardoor we voldoen aan BREEAM-certificering ‘Very Good’ en energielabel A. Daarnaast bouwden we ook de installaties volledig nieuw op. Kabelgoten en kabels die nog goed waren, hergebruikten we. Verder kwam er een compleet nieuwe en energiezuinige infrastructuur op basis van de nieuwste technieken.”
De structuur van het gebouw bleef gehandhaafd, al werd de indeling her en der wat aangepast door het verwijderen van tussenwanden en het toevoegen van mezzaninevloeren in de hoge ruimtes. Zo ontstaat er extra kantoorruimte. Daarnaast zijn de brandscheidingen in het gebouw aangepast en uitgebreid.
Jurriëns is van oorsprong een restauratiebedrijf en werkt veelvuldig aan monumentale gebouwen. Dit levert soms wel wat uitdagingen op in de samenwerking met de opdrachtgever, architect en gemeente, die waakt over de monumentale status van zo’n pand. Danckaarts: “Soms kan een project dan een beetje stagneren. Zo zou de verwarmingsinstallatie hier voornamelijk bestaan uit radiatoren, maar wilde de opdrachtgever bij nader inzien toch liever vloerverwarming. Dan denken we goed na over hoe we toch de vaart in het project kunnen houden.”
De samenwerking met de onderaannemers, zoals de installateur, verloopt goed. Met de meeste partijen werkt Jurriëns vaker samen. “We hebben een goed team aan uitvoerders en werkvoorbereiders die hun vak verstaan. We kennen elkaar goed, wat de harmonie op de bouwplaats bevordert. Zij zijn stuk voor stuk flexibel.”
Kortom: een groot en veelomvattend project voor de hoofdaannemer, maar ook wel één om trots op te zijn. “We hadden het gebouw in het verleden, toen het nog in bedrijf was, in onderhoud en waren er op gebrand dit te mogen uitvoeren. Door de bijzondere historie van het gebouw is het natuurlijk een geweldige locatie om te werken. Ook de verscheidenheid aan werkzaamheden en de omvang ervan maakt dit anders dan andere projecten. In een periode van zo’n twee jaar draaien we zo’n 20.000 manuren. Een flinke klus in korte tijd. Straks is het voor ons ook een mooi visitekaartje.”