VIANEN uit Montfoort is klaar voor de volgende fase! De toonaangevende producent van houten en hout-aluminium kozijnen en gevelelementen heeft de afgelopen twee jaar vol ingezet op digitalisering. Een mooie stap in dit kader is de ontwikkeling van parametrische modellen, waarmee zowel de interne processen als het totale bouwproces verbeterd én versneld kunnen worden. “Op dit moment zijn we druk bezig met de marktintroductie, met als doel om ontwikkelaars, architecten en (ontwikkelende) aannemers mee te krijgen in onze nieuwe werkwijze”, vertelt Oene Wassenaar, directeur van VIANEN. Aan de basis van deze nieuwe werkwijze ligt het eigen BIM-model van de klant, waardoor communicatieruis wordt voorkomen en afmetingen, materialen, technieken, eigenschappen en hoeveelheden perfect overeenkomen. “Hierdoor komen kwaliteit en efficiëntie mooi samen.”
“We zijn al een tijdje bezig met het analyseren van de BIM-modellen van onze klanten en zien dat de kwaliteit ervan steeds beter wordt”, vertelt Wassenaar. “Daarom hebben we besloten om de BIM-modellen voortaan ook te benutten voor het offertetraject van onze prefab houten gevelelementen. Een flinke revolutie, die onze opdrachtgevers veel tijd bespaart. Wij kunnen de BIM-modellen van onze klanten voortaan zodanig digitaal uitlezen en berekenen, dat we hier snel een prijs uit kunnen halen. Simpelweg door de data uit het model te verrijken met onze parametrische productgenerator en digitaal over te zetten naar ons Microsoft Dynamics platform. Hierdoor kunnen we ook de werkvoorbereiding en productie vereenvoudigen, middels slimme digitale procesintegratie.”
Dankzij de nieuwe werkwijze ziet VIANEN nog sneller of de BIM-ontwerpen van klanten geschikt zijn voor haar prefab en modulaire werkwijze. Is een project technisch en economisch uitvoerbaar? Passen de elementen in de productielijn? En kan de gewenste kwaliteit worden gehaald? “Doordat we het aangeleverde BIM-model digitaal omzetten in een transparante offerte en ook digitaal teruggeven, kunnen klanten de modellen eenvoudig over elkaar leggen”, aldus Wassenaar. “Hierdoor worden enorm veel tijdrovende en foutgevoelige slagen uit de voorbereidingsfase geëlimineerd. Bovendien kunnen we waardevolle data teruggeven. Wanneer de BIM-ontwerpen worden omgezet in maakbare VIANEN elementen, kunnen we eenvoudig automatisch gegenereerde isolatiewaarden (Rc-waarden) toevoegen en visualiseren. Ditzelfde geldt voor de materiaaldata, die iets zeggen over de milieuprestatie (MPG) van een gebouw. Hierdoor wordt ook het berekenen van de MPG-score vereenvoudigd.”
De afgelopen maanden heeft Wassenaar diverse klanten bezocht om de nieuwe werkwijze te duiden. “Onze calculatiesoftware is ontwikkeld in samenwerking met Chris Aerts van softwarebedrijf AplusV Solutions. Daarom sloot ook Chris hierbij aan”, vertelt hij. “In gesprek met de BIM-modelleur van de klant ontstonden mooie nieuwe kansen, die we graag verder uitwerken. Waar we normaliter grote pakketten met projectinformatie ontvangen die in enkele dagen of weken doorgrond moeten worden, zorgt de directe samenwerking met de BIM-modelleur bijvoorbeeld voor directe uitwisseling van de juiste informatie. Hierdoor worden processen versneld én kan onze kostprijs omlaag worden gebracht.”
Om bouwprocessen te versnellen, zijn volgens Wassenaar drie bouwstenen essentieel. Allereerst noemt hij de digitalisering aan de voorkant, zodat de juiste modulaire bouwstenen op de juiste manier in het BIM-model worden opgenomen én toegankelijk worden gemaakt voor de klant. “Hierdoor is de haalbaarheid van een project direct inzichtelijk”, benadrukt hij. “Past een ontwerp in onze modulaire werkwijze? En voldoet het ontwerp aan de eisen uit het Bouwbesluit en onze certificeringen, bijvoorbeeld ten aanzien van hoogbouwprojecten?” Vervolgens moeten de monteurs op de bouwplaats goed geïnformeerd worden over wanneer en hoe de producten worden aangeleverd, vertelt hij. “Maar ook over hoe de modules zo snel mogelijk wind- en waterdicht gemaakt kunnen worden. Dit is ook de volgende stap in onze werkwijze. Door de complete keten inclusief montage te begeleiden en door alle schakels te verbinden, kunnen we zowel de productie als uitvoering verbeteren en versnellen.”
Zowel ontwikkelaars, architecten als (ontwikkelende) aannemers stellen deze nieuwe denk- en werkwijze op prijs, merkt Wassenaar. “Niet verwonderlijk, want de gevel combineert een excellente wind- en waterdichting met een uitgekiende zon-, warmte- en kouderegulering. Bovendien bepaalt de gevel het karakter van een gebouw. Door alle zorg hieromtrent uit handen te nemen, worden klanten flink ontzorgd. Zeker in combinatie met onze focus op duurzaamheid en circulariteit. We werken waar mogelijk met materialen die losmaakbaar, hernieuwbaar en herbruikbaar zijn en zijn inmiddels een LCA-traject gestart om onze prestaties op dit vlak inzichtelijk te maken. Zowel voor onze HSB-gevelelementen als voor ons KLIMAATKOZIJN, dat de goede eigenschappen van hout én aluminium combineert.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Vianen window frames.