Woningcorporatie Woonin (voorheen Mitros) legde in het vorige decennium een ambitieus plan op tafel met de upgrade van 10-hoog portiekflats in Utrecht-Overvecht. Hiervoor is in 2017 Hemubo als bouwteampartner geselecteerd (design & build). Aan in totaal 1.800 woningen wordt groot onderhoud uitgevoerd, waarbij het originele cascogrid van het Intervam-systeem behouden blijft en energielabel A wordt behaald. In maart 2024 startte de laatste van vijf renovatiefasen: de FMP-dreven.
Woonin en Hemubo zijn in 2018 begonnen met de uitvoering van de ACA-dreven (Apollodreef, Centaurusdreef en Atlasdreef). Daarna volgden de CJ-dreven (Jeanne d’Arcdreef en Cleopatradreef), de THEMA-dreven (Tigrisdreef, Haifadreef, St. Eustatiusdreef en St. Maartendreef) en de StroyS-dreven (Stroyenborchdreef en Schooneggendreef). De FMP-dreven (Falklanddreef, Montevideodreef en Patagoniëdreef) zullen naar verwachting in mei 2025 worden opgeleverd, waarna alle 10-hoogflats van Woonin in Overvecht volledig zijn opgeknapt (verduurzaamd naar label A).
Duurzaamheid is een belangrijke pijler van het project. Tendermanager Robin Janz (Hemubo): “We hebben de gevels zo geïsoleerd dat de warmtevraag voor ruimteverwarming wordt verlaagd. Het bestaande warmtenet wordt nog steeds gebruikt, het kookgas afgesloten en bewoners gaan op inductie koken.” Het oude collectieve warmtesysteem wordt omgezet naar een individueel systeem, waarbij in elke woning een afleverset wordt geplaatst. “De daken worden belegd met zonnepanelen uitgerust met een batterij, die de energie opslaat voor gebruik in perioden met minder zonuren.”
Voor de 10-hoogflats is een universeel gevelsysteem ontwikkeld, waarmee de woningen worden geïsoleerd en de uitstraling van de flats wordt gemoderniseerd. “Het prefab HSB-gevelelement wordt bevestigd op de bestaande stelkozijnen en volgt het oorspronkelijke grid met een aluminium kader. Deze maatregel zorgt ervoor dat het nieuwe ontwerp aansluit bij de architectonische waarde van de Intervam-flats en het ritme van de gevels.” Tegelijkertijd biedt deze methode ruimte om te variëren in kleurstelling en materialisering per fasering. “De kopgevels van de flats worden geïsoleerd en afgewerkt met steenstrips.”
De bewoners van de FMP-flats krijgen een logeerwoning aangeboden voor de gehele duur van de werkzaamheden aan huis (zes weken). Janz: “Omdat sneller gewerkt kan worden, hebben bewoners veel minder overlast doordat de steigers minder lang voor de gevels staan.” Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een bouwhub, wat scheelt in de grootte van de bouwplaats, transportkosten en uitstoot.
Materialen worden aan het einde van de middag klaargezet voor de start de volgende dag. “Het is echt een logistieke fabriek; dankzij deze aanpak kunnen wij tien woningen per week volledig verduurzamen en opknappen. Naast de gevelrenovatie en een nieuwe lift met stopplaats op de begane grond en een tweede entree aan de achterzijde, worden de woningen immers ook binnen compleet vernieuwd met een nieuwe keuken, badkamer en toilet.”
Ook circulair bouwen heeft een plek gekregen. In het gehele renovatietraject worden de balkonhekken hergebruikt. Na demontage worden deze schoongemaakt, opnieuw gecoat en voorzien van een plaat voor extra privacy. In de FMP-fase wordt zelfs het kozijnglas van de vorige fase circulair hergebruikt. “Het oude glas van de StroyS-dreven wordt ‘geoogst’ en samen met onze partner GSF maken we er nieuw HR++ glas van. Deze circulaire glasplaten worden vervolgens weer geplaatst in de FMP-dreven. Zo innoveren wij met de vaste groep partners steeds verder”, aldus Janz. “Het blijft maatwerk, maar binnen dit totaalproject is veel winst geboekt. Uitdagingen in de markt lossen wij samen met onze vaste partners op. Dit is mogelijk op basis van langdurige samenwerking met deze partijen, op basis van wederzijds vertrouwen.”
Client
Woonin
Implementation
Hemubo