Platform on new construction, renovation, restoration and transformation
Exclusief wonen omgeven door rust en ruimte

Exclusief wonen omgeven door rust en ruimte

Transformatie The Mayor nadert haar voltooiing

Voormalig KPMG kantorencomplex ‘De Bovenlanden’ in Amstelveen wordt getransformeerd van een massief kantoorgebouw naar een licht, luxe en comfortabel woongebouw. In het gebouw komen 315 ruime koop- en huurappartementen, waarvan 39 penthouses en 10 parkvilla’s, in een groene oase van rust en ruimte.

In de voorbereidende fase heeft bouwcombinatie UBA – de Nijs Amstelveen v.o.f. de technische haalbaarheid en maakbaarheid van het ontwerp onderzocht. Bovendien was de bouwcombinatie verantwoordelijk voor de coördinatie tussen de constructeur, W- en E-installateurs en overige stakeholders. “We waren al heel vroeg aan boord. Niet alleen vanwege de enorme omvang van het gebouw, maar ook vanwege zijn leeftijd”, vertelt Martin de Waal, projectmanager namens UBA – de Nijs Amstelveen v.o.f. “Het voormalige kantoorcomplex dateert uit 1986. In die tijd was de maatvoering iets minder secuur dan tegenwoordig. Om duidelijk inzicht te krijgen in de as-build constructie hebben wij een 3D laserscan en pointcloud laten maken, die vervolgens door ROOT zijn vertaald in het 3D model. Op basis hiervan zijn de plannen nog enigszins bijgesteld. Vervolgens hebben we alle nutsbedrijven afgekoppeld en zijn we met de stripsloop gestart.” Besloten is om de transformatie in drie fases uit te voeren, vertelt hij, waarbij achtereenvolgens 3, 4 en 2 blokken worden aangepakt. “In augustus 2020 zijn we gestart met fase 1 (3 blokken). Deze fase is in de zomer van 2022 opgeleverd. Op dit moment zijn we druk bezig met de oplevering van fase 2 (4 blokken) en ook de ruwbouw van fase 3 (2 blokken) is bijna gereed. In het eerste kwartaal van 2024 wordt de complete transformatie volgens planning opgeleverd.”

The Mayor 008
De gebouwen, die voorheen één aaneengesloten ketting vormden, zijn constructief losgekoppeld en opnieuw verbonden middels loopbruggen en (extra) liften.

Interruption of the structural chain

Tijdens de ingrijpende stripsloop zijn alle inventaris en de dekvloeren in het pand verwijderd, vertelt Joeri Bakker, hoofduitvoerder namens UBA – de Nijs Amstelveen v.o.f. “Hierbij zijn extra tijdelijke verstevigingen aangebracht, in de vorm van staalconstructies en extra betonwanden, om ook de constructieve sloop te kunnen uitvoeren. De gebouwen, die voorheen één aaneengesloten ketting vormden, zijn constructief losgekoppeld en opnieuw verbonden middels loopbruggen en (extra) liften. Hierdoor wordt de bereikbaarheid van alle gebouwen geborgd, zonder in te boeten aan nuttig bewoonbaar oppervlak.” De Waal: “In ieder blok zijn vier stalen liftschachten toegevoegd en zijn grote sparingen gezaagd voor de balkons en schuifpuien. Ook zijn een nieuwe staalconstructie aangebracht en de dakopbouwen voor de penthouses gemaakt, waarna de tijdelijke ondersteuning weer is verwijderd.”

Volume expansion with minimal weight gain

“De penthouseconstructie is gerealiseerd op de dakvloer van het voormalige kantoorgebouw”, vertelt Robin Mulders, Hoofd Werkvoorbereiding namens UBA – de Nijs Amstelveen v.o.f. “Om dit constructief mogelijk te maken, zijn tal van voorzieningen getroffen. Denk bijvoorbeeld aan de toevoeging van (extra) lijmwapening en diverse constructieve onderdelen. Omdat de bestaande fundering weinig aanvullende constructieve belasting toeliet, is voor de opbouw van de penthouses zoveel mogelijk gekozen voor lichte materialen.” De Waal: “Gewichtsbesparing is een rode draad in dit project. Onze uitdaging is om steeds te zoeken naar een optimale balans tussen constructieve mogelijkheden, wooncomfort én uitstraling. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de ruime balkons, op basis van betonnen balkonplaten en met een lichtgewicht vulling. Rondom de afzonderlijke gebouwen wordt een nieuwe gevelopbouw aangebracht met een dikke EPS isolatie en krabpleister afwerking, die zich kenmerkt door een hoogwaardige esthetiek en een beperkt gewicht.”

Sustainability in optima forma

De krabpleister heeft een basis van natuurlijke grondstoffen en staat garant voor een karakteristieke en duurzame afwerking. “Duurzaamheid komt eveneens terug in de installatietechnieken”, aldus De Waal. “Alle woningen worden straks gevoed door een centrale WKO-installatie en op de daken komen zonnepanelen.” Mulders: “Ook hebben we een sloper gevonden die alle materialen die uit het pand komen zorgvuldig gesorteerd heeft voor herbestemming in de circulaire economie. Zeer duurzaam is bovendien dat we een bestaand en incourant gebouw met deze herbestemming een hoogwaardig tweede leven geven.” Bakker: “Alle woningen worden hoogwaardig afgewerkt, inclusief keuken, badkamer en vloerbedekking. En ook specifieke koperswensen worden door ons opgepakt, mits dit binnen de technische mogelijkheden van het gebouw past. Zo ontstaan 315 unieke woningen in een oase van groen en op strategische afstand van winkelcentrum het Stadshart, de Amsterdamse Zuidas, Schiphol en de snelweg A9, die binnen afzienbare tijd verdiept wordt aangelegd en deels overdekt zal worden met brede bruggen met een parkinrichting.” 

Construction Info
  • Development M.J. de Nijs Project III B.V.
  • Architect Architectenbureau Marcel van der Schalk
  • Constructor Pieters Bouwtechniek Haarlem
  • Implementation Bouwcombinatie UBA – de Nijs Amstelveen v.o.f.
  • Nieuwe betononderdelen Microbeton
  • Versterking constructieve vloeren Balm

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten