Het Rotterdam van morgen wordt vandaag al gebouwd. Zo ontpopt binnen Stadionpark het indrukwekkende Feyenoord City; een gezonde, groene en toekomstbestendige gebiedsontwikkeling waar mensen naar hartenlust kunnen wonen, werken, leren en sporten. Het startsein voor de bouw van de circa 3.700 koop- en huurwoningen, commerciële ruimtes, winkels, hotels, cafés en restaurants klonk eind 2020, toen de eerste schep voor Imagine de grond in ging. Deze imposante nieuwbouw met haar 70 en 50 meter hoge torens zal niet alleen beeldbepalend worden voor het gebied, maar is ook een prachtig nieuw visitekaartje in de achtertuin van Zonneveld ingenieurs.
Zonneveld ingenieurs uit Rotterdam heeft ruim 40 jaar ervaring in het adviseren en ontwerpen van draagstructuren voor woningbouw, utiliteitsbouw en infrastructurele kunstwerken. Van laagbouw tot hoogbouw en van nieuwbouw tot herontwikkeling en monitoring. Ook is Zonneveld ingenieurs al 20 jaar thuis in het ontwerp van aardbevingsbestendige gebouwen. “De afgelopen jaren is het aantal binnenstedelijke hoogbouwprojecten snel gegroeid”, vertelt Arnold Robbemont, directeur van Zonneveld ingenieurs. “Dergelijke projecten vragen om specifieke expertise. Bijvoorbeeld in relatie tot de zettingen van het gebouw en de belendingen. Maar ook de efficiënte aanvoer van bouwmateriaal en materieel en het beperken van gevaar en hinder voor de omgeving vereisen specifieke kennis, waarover wij graag adviseren.”
“Wij treden graag op als integrale partner van het ontwerpteam, om een zo efficiënt mogelijke constructie en een zo compleet mogelijk ontwerp te verkrijgen”, aldus Robbemont. “De stabiliteit en stijfheid van hoogbouw hebben grote impact op het ontwerp en zullen al in een vroeg stadium integraal opgepakt moeten worden. Daarnaast is voor hoogbouw een zware fundering vereist, vanwege de hoge funderingsdruk en het beperkt beschikbare funderingsoppervlak. Voor gebouwen in het westen van het land, zoals in Rotterdam, is de fundering nog extra complex door de vervorming van de dieper gelegen kleilagen. Deze lagen veroorzaken komvormige zettingen, wat tot een herverdeling van krachten in de constructie leidt. Ook kan de invloed van zettingen op de belendingen door de hogere bebouwingsdichtheid bepalend zijn. Met onze expertise kunnen we al in de haalbaarheidsfase van een hoogbouwproject adviseren over de te verwachten invloed van deze zettingen, waarmee tegenvallers in een later ontwerpstadium worden voorkomen.”
Zonneveld ingenieurs heeft veel ervaring met het rekenkundig modelleren en ontwerpen van gebouwen. Mooie referenties zijn bijvoorbeeld de Maastoren, het Havenkwartier, De Zalmhaven en Imagine in Rotterdam. Imagine is een ontwikkeling van de Ontwikkelcombinatie Feyenoord City (AM, BAM en Heijmans Vastgoed) en maakt deel uit van de ontwikkeling Parkstad Zuid. De bouw is in handen van de combinatie BAM Wonen en Heijmans. “In opdracht van en in een hecht ontwerpteam met deze partijen hebben wij een integraal en kwaliteitsvol constructief ontwerp voor de nieuwbouw gemaakt”, vertelt Robbemont. “Door de slappe lagen in de ondergrond waren met name de spoortrillingen vanaf het naastgelegen spoor een uitdaging. Uniek zijn bovendien de binnentuin en brede trap, die sociale interactie en contact met buiten bevorderen.” In combinatie met de ruime balkons wordt veel woonkwaliteit toegevoegd. “Samen met de ontwikkelcombinatie en architect hebben wij hier een constructieve oplossing voor uitgedacht. Bovendien hebben we de bouwsystematiek geoptimaliseerd. Tot en met de zesde verdieping is de nieuwbouw opgetrokken met dragende wanden en breedplaatvloeren, terwijl daarboven is gekozen voor tunnelgietbouw.”
In navolging van Imagine is Zonneveld ingenieurs ook verantwoordelijk voor het constructieve ontwerp van ‘De Kuil’, een dynamische woonbuurt in Parkstad Zuid met 232 woningen, commerciële ruimten, een parkeergarage en collectieve fietsenbergingen. “In opdracht van en in nauwe samenspraak met Heijmans Vastgoed is ook in dit project gekozen voor dragende wanden en breedplaatvloeren”, vertelt Robbemont. “Doordat het gebouw op een aflopende plot wordt gerealiseerd, moesten we bijvoorbeeld rekening houden met niveauverschillen in het grondwaterpeil. De parkeergarage is weliswaar verdiept maar boven het grondwaterpeil ontworpen, zodat de parkeervloer bestraat kon worden.” Thema’s in dit deelproject waren onder meer een parkachtige omgeving en voldoende wateropslag.
Naast locatie, bodemsamenstelling en aandacht voor groen hebben ook duurzaamheid en circulariteit steeds meer invloed op het constructieve ontwerp, benadrukt Robbemont. Dit wordt bijvoorbeeld zichtbaar in project Colosseumplot; een samengesteld stadsblok in opdracht van Ontwikkelcombinatie Feyenoord City met circa 550 woningen, diverse voorzieningen en veel aandacht voor groen. “Een uitdaging in dit deelproject zijn met name de vormgeving, bouwsystematiek, bouwsnelheid en bouwveiligheid, bijvoorbeeld vanwege de ligging dichtbij het Varkenoordseviaduct.”