Verrassen, veranderen, verwonderen. Deze kernthema’s van STUDIO • NL worden mooi zichtbaar in project Wildenburg in Rotterdam. “Als jong en gedreven architectenbureau zijn wij erin geslaagd om dit project – binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarden – tot een technisch en economisch haalbare casus te brengen”, vertelt Ruben ter Harmsel, architect en eigenaar van STUDIO • NL. “Zónder in te boeten aan bijzondere, frivole en niet-alledaagse elementen, die bewoners, bezoekers en passanten steeds opnieuw verwonderen en verrassen.”
“Mijn compagnon Rogier Dommeck en ik hebben ruime ervaring in de sociale woningbouw”, vertelt Ter Harmsel. “De afgelopen jaren hebben wij diverse projecten uitgevoerd in Duitsland en Nederland. Ten Brinke heeft hier altijd als een rode draad doorheen gelopen.” Via deze aannemer kwam ook de locatie aan de Wildenburg in beeld. “Met een slimme ontsluitingsstructuur en een alternatieve woontypologie – met één bouwlaag minder, een afwijkende stapeling en een nieuwe typologie op de begane grond – in combinatie met een groene gevel in de achterwand wisten wij een nieuw model én haalbare casus te ontwikkelen, waarbij tevens aan alle stedenbouwkundige randvoorwaarden werd voldaan.”
“Project Wildenburg is ontwikkeld als één bouwkundig bouwblok met een westvleugel aan de Wildenburg, een zuidvleugel aan de Denenburg en een noordvleugel aan de Keyenburg en biedt ruimte aan 110 sociale huurappartementen voor Hef Wonen”, vertelt Ter Harmsel. “Het gebouw loopt af van zes verdiepingen (zeven bouwlagen) aan de Wildenburg naar drie verdiepingen (vier bouwlagen) aan de Denenburg en Keyenburg. Op de binnenplaats tussen deze gebouwen hebben wij de groenvoorzieningen, parkeerplaatsen en bergingen ingepast, met op het dak van de bergingen een grote binnentuin.”
STUDIO • NL heeft vanaf de beginfase binnen de kaders van het stedenbouwkundig plot ontworpen en verantwoord, vertelt hij. “Hierbij hebben wij intensief samengewerkt met stedenbouwkundig ontwerper Tjerk Wobbes van de Gemeente Rotterdam.” Vooraf stond het gebouwvolume al vast. “Bovendien moesten we qua stempelstructuur aansluiten op het naastgelegen Klinkenburg en de groenstructuren in de wijk verder versterken. Daarnaast zijn intensieve gesprekken gevoerd over hoe de woonplint op begane grond moest functioneren.”
“In dit project hadden we te maken met een haalbaarheidsproblematiek en een parkeerproblematiek”, aldus Ter Harmsel. “Zo konden we geen dek maken op het binnengebied. Hoe konden we dan toch extra groen inzetten?” Als antwoord hierop is de groengevel ontstaan. “In plaats van horizontaal groen hebben wij heel bewust gekozen voor verticaal groen, waarmee we tevens een meerwaarde bieden voor de beleving van de bewoners van Klinkenburg.” Achter de groengevel bevindt zich een fraai daklandschap, die op de eerste verdiepingsvloer aansluit op wat bredere leefgalerijen. “Die leefgalerijen zijn bewust breed gehouden, zodat ook de looplijnen vanuit de bergingen, liften en trappenhuizen hierop ontsloten konden worden. Hierdoor worden spontane ontmoetingen gestimuleerd.” Aan de leefgalerijen zijn bovendien de loggia’s van de appartementen vormgegeven. “Hierdoor wordt perfect voldaan aan de eisen uit het Bouwbesluit en kon aan de openbare (geluids)zijde van het gebouw worden volstaan met Franse balkons.”
“In de entreepartijen zijn mineraalgevels met Ecoshapes van Sto Isoned toegepast, in organische groene vormen”, vertelt Ter Harmsel. “Dit zorgt voor een frivool entree-effect. Voor de gevelafwerking hebben wij heel consequent gekozen voor een fijn materiaalpalet met lichtgele (beige) gevelstenen en Pyriet kunststof kozijnen met een geanodiseerd effect. Deze kozijnen harmoniëren niet alleen heel mooi met de beige-gele steen, maar contrasteren ook uitstekend met het bruinrode en groene binnengebied.”