Platform on new construction, renovation, restoration and transformation
Doe een BlowerDoortest en/of thermografisch onderzoek!
Een thermografische camera laat zien wáár koude lucht naar binnen dringt en warmte lucht naar buiten ontsnapt. (Beeld: Bas van Galen)

Doe een BlowerDoortest en/of thermografisch onderzoek!

Wilt u zeker zijn dat een woning of gebouw voldoet aan de eisen rondom luchtdicht bouwen?

Onvoldoende luchtdichting in de dakaansluitingen, open doorvoerbuizen in de meterkast en onvoldoende luchtdichting tussen het stelkozijn en raamkozijn: dat zijn volgens BlowerTechnic de meest voorkomende oorzaken van luchtlekkages in woningen. Luchtlekkages die vaak eenvoudig verholpen kunnen worden, wanneer hun locatie én omvang inzichtelijk zijn. Een luchtdichtheidsmeting (ook wel: opblaasproef of qv;10-meting) door BlowerTechnic kan hierbij helpen en laat zien of een gebouw voldoet aan het Bouwbesluit, de omgevingsvergunning en/of de BENG-eis.

“De BlowerDoortest is het beste middel om de luchtdichtheid van een gebouw te meten”, begint Bas van Galen, Algemeen Directeur van BlowerTechnic. “Het rapport dat hieruit voortkomt, kan niet alleen gebruikt worden als bewijslast voor de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), maar helpt ook om de luchtdichtheid, het gebruikscomfort en de energiezuinigheid van een woning of gebouw gericht te verbeteren.”

Blowerdoortest Foto 1 0001 kopie
Wanneer een woning of gebouw goed scoort in de BlowerDoortest, dan betekent dit dat er weinig luchtverlies is.

Betrouwbare resultaten

BlowerTechnic is gespecialiseerd in luchtdichtheid en thermografie. Het bedrijf garandeert geen lage cijfers, maar wel betrouwbare resultaten. Bijvoorbeeld als het om de luchtdichtheid van woningen of gebouwen gaat. “Hierbij maken wij bij voorkeur gebruik van de testapparatuur van BlowerDoor, zoals een ventilator en drukmeter waarmee de luchtdoorlatendheid (of eigenlijk: het luchtverlies) van woningen en gebouwen nauwkeurig wordt gemeten”, aldus Van Galen. “Tijdens de test wordt de woning of het gebouw tijdelijk blootgesteld aan een onder- of overdruk van 10 tot 100 Pa (0.1 tot 1 mbar). Door vervolgens te meten hoeveel lucht er uit de woning of het gebouw ontsnapt, krijgen opdrachtgevers een accurate indruk van de luchtdichtheid.” 

Controlemiddel of nulmeting

Deze opdrachtgevers betreffen voornamelijk aannemerspartijen, Verenigingen van Eigenaren en particulieren, die de luchtdichtheidsmeting veelal inzetten als controlemiddel of als nulmeting voor woningverbetering. Bijvoorbeeld wanneer tochtklachten worden ervaren of als de energierekening te ver oploopt. “Een succesvolle BlowerDoortest levert bovendien een ENE 26 credit van BREEAM-NL op”, weet Van Galen. “En ook Passiefhuis en LEED leggen veel nadruk op de luchtdichtheid van woningen en gebouwen. Wie voor deze duurzaamheidslabels in aanmerking wil komen, kunnen wij ook op voorhand goed adviseren.”

Team foto Blowertechnic kopie
Het team van Blowertechnic.

Goede score = weinig luchtverlies

De mate van luchtdichtheid wordt aangegeven met een luchtdichtheidsklasse, die in Nederland wordt uitgedrukt in een qv;10-waarde. “De mate van luchtdichtheid wordt op basis van NEN 2687:1989 ingedeeld in drie klassen, waarbij geldt dat hoe lager de Qv;10-waarde, hoe luchtdichter de woning is”, aldus Van Galen. “Waar het Bouwbesluit een Qv;10 van > 1 dm3/s.m2 (Klasse 1) voorschrijft, is een qv;10 tussen de 0,3 en 0,6 dm3/s.m2 (Klasse 2) inmiddels de gewenste standaard. Voor Passiefhuizen en zeer energiezuinige gebouwen geldt een Qv;10 van < 0,15 dm3/s.m2 (Klasse 3).” Wanneer een woning of gebouw goed scoort in de BlowerDoortest, dan betekent dit dat er weinig luchtverlies is, benadrukt hij. “In dit geval is het binnen behaaglijk, zijn er geen vervelende luchtstromen of tochtklachten en kunnen ruimtes eenvoudig en met minder energie verwarmd of gekoeld worden.”

foto 17 kopie
(Beeld: Bas van Galen)

Thermografisch onderzoek

Blijkt de luchtdichtheid van een woning of gebouw onvoldoende, dan kan BlowerTechnic al tijdens de BlowerDoortest en met behulp van een thermografische camera zien wáár koude lucht naar binnen dringt en warmte lucht naar buiten ontsnapt. “In woningen en gebouwen stroomt koude lucht veelal via gaten en kieren naar binnen”, verduidelijkt Van Galen. “Deze koude lucht laat een afdruk achter, die door de thermografische camera en een eventueel rookonderzoek duidelijk zichtbaar wordt gemaakt. In combinatie met ons uitgebreide advies kan de aannemer vervolgens gericht aan de slag om de luchtdichtheid van een woning of gebouw te verbeteren.”  

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten