In opdracht van Gemeente Tilburg wordt het huidige Stadskantoor 2 aan het Koningsplein getransformeerd tot Stadswinkel. Het nieuwe gebouw heeft vanaf de tweede helft van 2023 zowel publieke als kantoorfuncties, de grote open publiekshal op de begane grond wordt een belangrijke ontmoetingsplek voor burgers en overheid en kantoren worden ingericht volgens het Nieuwe Werken concept. BINX Smartility is aannemer van de geïntegreerde werkzaamheden in het kader van de bouwkundige en installatietechnische gebouwtransformatie.
Stadswinkel Tilburg wordt de plek waar inwoners, partners en bedrijven terecht kunnen voor zaken die ze willen regelen met de gemeente, zoals burgerzaken. Het in het stadscentrum gelegen Stadskantoor 2, tevens voormalige bibliotheek, wordt daartoe verbouwd in aansluiting op de renovatie van het nabijgelegen Stadhuis en de verhuizing van de bieb naar de LocHal in de Spoorzone. Het stadskantoor uit 1972 van Kraaijvanger Architecten heeft een oppervlakte van 19.000 vierkante meter. De transformatie duurt tot medio 2023 en neemt 1,5 jaar in beslag. Daarna volgen de inrichting en verhuizing. Het transformatieontwerp (inclusief interieur) is in handen van architectenbureau Common Affairs. Aannemer BINX Smartility heeft ook de LocHal gerealiseerd en werkt zoveel mogelijk met vaste projectteams op basis van een integrale aanpak.
“Het bestaande Stadskantoor 2 is gestript tot op het casco en krijgt een volledig nieuwe, hoogwaardig geïsoleerde schil met prefab HSB-elementen”, vertelt projectleider Patrick Wissink. De gesloten delen krijgen een schorsachtige uitstraling, met een lattenstructuur van naaldhout. De hoge puien worden gemaakt in blank gelakt eiken. De gevel is zo uitgevoerd dat deze volledig te demonteren is: kitten en het gebruik van pur is verboden. Door het toevoegen van een kap is een ideale hoek voor de zonnepanelen gemaakt en kunnen de installaties uit het zicht worden weggewerkt. “Die installaties omvatten onder meer drie hoog temperatuur warmtepompen; de publiekshal wordt uitgevoerd met vloerverwarming en de kantoorruimten worden voorzien van klimaatplafonds. De Stadswinkel heeft geen gasaansluiting meer.”
Op de plek van de entree van de voormalige bibliotheek komt de nieuwe hoofdentree, zowel voor bezoekers als personeel. De gehele begane grond met baliefuncties, werkrestaurant en vergadercentrum wordt vrij toegankelijk. De toevoeging van extra vides, nieuwe liftinstallaties en trappen maakt het gebouw open en uitnodigend en zorgt ervoor dat de kantoorverdiepingen zichtbaar zijn vanuit de publiekshal. Waar het huidige gebouw sterk ‘verkamerd’ was, wordt in de nieuwe opzet gekozen voor een open en transparante werkomgeving, gebaseerd op de principes van het Nieuwe Werken.
Elke kantoorverdieping krijgt centrale ‘community-gebieden’ en bijzondere werkplekken zoals aanlandplekken, concentratieplekken, vergaderruimten en projectwerkplekken.
Het bestaande gebouw is uitermate geschikt voor een dergelijke transformatie, vervolgt Wissink. “Tussen de betonkolommen was al veel vrije ruimte en het maken van vides was mogelijk zonder ingrijpende constructieve versterkingen.” Her en der zijn betonvloeren en stalen kolommen toegevoegd en nieuwe ruimtes worden ingevuld met metalstud- en glaswanden. “Onze aanpak sluit goed aan op de kwalitatieve maatwerkvraag van transformatieprojecten als deze, met hoge specificaties”, zegt procesengineer Brent Lubbers. “Doordat BINX Smartility de projecten zowel bouwkundig als installatietechnisch integraal aanneemt, zijn wij in staat engineeringstechnische en logistieke problemen te voorkomen of tijdig aan te pakken. Ook zien wij dat totaalinstallatie steeds meer de regel wordt in de bouw. Bij ons zijn de lijnen kort, zodat wij de voordelen van een platte organisatie met ketenintegratie kunnen combineren.”
AVU b.v. klimaatbeheer is een toonaangevende installatietechnische groothandel. Naast het leveren van producten, ondersteunt AVU haar klanten ook op technisch gebied. Door mee te denken in het bouwproces en door kennis te delen, krijgt de eindgebruiker de beste oplossing. Bij Stadswinkel Tilburg zorgt AVU bovendien voor de montage van de vloerverwarming in opdracht van BINX Smartility.
Het gaat om de complete vloerverwarming, inclusief matten, buis en verdelers, die door AVU geleverd en gemonteerd wordt. De verdelers werden custom made gemaakt, omdat de voelers in de verdeelblokken moesten komen. AVU is al vanaf 2020 met het project bezig en de voorbereidingsfase was dus lang, vertelt eigenaar Marc Sollman. “Samen met BINX zijn we gaan sparren over de voorkeuren van de opdrachtgever. Daar hebben we onze visie op gegeven. Al pratende kwamen we tot een oplossing die voor iedereen acceptabel is, zonder veel concessies te hoeven doen.”
AVU werkt al jarenlang samen met BINX en het project verloopt daarom prima. Sollman: “Alles verloopt binnen de planning en de samenwerking ter plekke is goed. Ook de begeleiding vanuit BINX is perfect.”
Flexibel dankzij eigen productie en engineering
Bij de Stadswinkel in Tilburg kunnen mensen straks terecht voor alle zaken die ze willen regelen met de gemeente, zoals diensten, producten en informatie. Voorheen waren hier een stadskantoor en een bibliotheek gevestigd. Voor de renovatie levert HPL systems zo’n 1.650 meter aan vloergoten.
Tekst | Desiree Pennings Beeld | HPL Systems
HPL is gespecialiseerd in aansluittechniek, waaronder de open en verzonken vloergootsystemen die geleverd worden aan BINX Smartility. Dit is de hoofdaannemer bij de Stadswinkel, die de materialen monteert. In het vloergootsysteem worden de stroom- en datakabels geplaatst die afgemonteerd worden op vloerdozen. Deze vloerdozen zorgen er vervolgens voor dat de eindgebruiker beschikt over stroom en data op de werkplek.
Dat het een renovatie betreft, maakt het project extra bijzonder, vertelt Gerwin Hulsen, commercieel manager bij HPL. “Daarbij is het vooraf altijd afwachten of theorie en praktijk kloppen. Of oude gebouwtekeningen overeenkomen met de werkelijkheid. Hier bleken bepaalde gootdieptes minder te zijn dan vooraf gepland. Daar hebben we op ingespeeld door ze op maat te maken. We produceren alles zelf en voor ons was het een kleine aanpassing om de hoogte van de vloergoten te veranderen. Doordat wij zelf engineeren en produceren, is HPL erg flexibel.”
Behalve het leveren van de producten, denkt HPL ook graag mee met de opdrachtgever. Ook bij dit project werd er al meegedacht vanaf de adviesfase, vertelt Hulsen. “We hebben goed ingespeeld op veranderingen die gevraagd werden. We zijn al vanaf december 2019 bij dit project betrokken. Het is een prettige samenwerking met BINX. We hadden al verschillende projecten samen uitgevoerd, maar nog niet van deze omvang. BINX verzorgt de bouwkundige én installatietechnische kant en dat werkt erg prettig.”
Neem dan rechtstreeks contact op met HPL – Uw specialist in aansluittechniek.