Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzame samenwerking en circulaire innovatie
Het gevelelement wordt in zijn geheel gemonteerd.

Duurzame samenwerking en circulaire innovatie

In de slotfase van het project in Utrecht Overvecht, de FMP-fase, wordt de laatste hand gelegd aan een ambitieus renovatieproject van maar liefst 1.800 woningen. De focus ligt sterk op duurzaamheid, met bijzondere aandacht voor circulaire oplossingen. Kömmerling Nederland levert de kunststof kozijnprofielen waar Schipper Kozijnen vervolgens kant-en-klare gevelelementen van maakt – inclusief kozijnen.

Kvision Betephotography 2024 17 kopieren
Het gevelelement wordt in zijn geheel gemonteerd.

Een opvallend aspect van deze laatste fase is het gebruik van gerecyclede materialen, een primeur binnen dit project. Het glas dat eerder werd geoogst bij de voorgaande fase ‘STROYS’ wordt hergebruikt voor de nieuwe kozijnen. Ook de panelen van dit project worden geoogst om weer ingezet te worden bij toekomstige projecten. Daarnaast wordt al geruime tijd gewerkt aan de recycling van oude kunststof kozijnen door deelname aan het Kömmerling-recyclingprogramma. Kömmerling verzamelt van alle klanten restlengtes, zaagstukken en end of life-kozijnen in. Deze worden vervolgens verwerkt tot granulaat, waar opnieuw hoogwaardige profielen van worden gemaakt.

Een cruciale factor in het succes van dit grootschalige renovatieproject is de consistente samenwerking binnen het projectteam gedurende alle fasen. Hierdoor konden voortdurend verbeteringen worden doorgevoerd, waarbij in de laatste fase de focus lag op het optimaliseren van circulaire oplossingen en werkwijzen. Hoofd Verkoop Zakelijke Markt Jappe Dekker van Schipper Kozijnen benadrukt het belang van deze aanpak: “Circulariteit wordt steeds belangrijker en is haalbaar bij ieder project, mits de hele keten openstaat voor deze benadering, inclusief architect en opdrachtgever.”

Gestroomlijnde samenwerking

Zelfs het coatingproces van de profielen bij Kömmerling is met Schipper Kozijnen en de architect afgestemd. “Wij werken al veertig jaar samen met Schipper Kozijnen en buiten dit project ook met DOOR Architecten”, zegt Remco van Overdijk, accountmanager bij Kömmerling. Het coatingproces van de in Berlijn en Pirmasens (D) geproduceerde pvc-profielen, die onder de naam K-VISION worden verkocht, is voor Overvecht in samenwerking geoptimaliseerd, om meer keuze in kleurvariaties te creëren. In de THEMA-fase werd bijvoorbeeld de speciale kleur RAL 7030 (steengrijs) ontwikkeld. “In plaats van folie gebruiken wij in Overvecht een op basis van vacuümtechniek geproduceerde kleurcoating.” Zo krijgen de kozijnen een matte uitstraling en voelen zij prettig aan. Daarnaast biedt dit systeem diverse extra voordelen, zoals een verminderde warmte-opname en een vuilafstotende laag.

Kvision Betephotography 2024 36 kopieren
Bouwen op een postzegel.w

Esthetisch en duurzaam

Kömmerling werkt veel met architecten, die in de regel van slanke dan wel onzichtbare toepassingen houden. De koudwatervrees voor kunststof is allang verdwenen, zegt Van Overdijk. “Als je onze profielen vergelijkt met die van een autoraam, zie je geen verschil. Extruderen is onze corebusiness. Het vooroordeel is gebaseerd op kozijnsystemen van tientallen jaren terug.” Zo hebben de kozijnprofielen voor Overvecht bijvoorbeeld dieptewerking. “Wij krijgen vandaag de dag vooral vragen over de levensduur. De oude kozijnsystemen worden zonder downgraden opgewerkt als granulaat en hergebruikt voor de productie van nieuwe profielen.” Een verdubbeling van de levensduur is het resultaat. Dekker: “Als circulariteit in de corporatiemarkt kan, kan het – met de juiste volumes – overal. Ook wat betreft isolatiewaarde voldoet het toegepaste systeem ruimschoots aan de eisen. Wij werken met minimaal zaagverlies, en als het gaat om kunststof kozijnen altijd met Kömmerling. De portieken in Overvecht zijn voor alle 1.800 flatwoningen apart ingemeten voorafgaand aan de montage van de elementen en de materialisatie en kleurstelling is per fasering opnieuw aangepast.”

Duurzaamheidsnormen

Voorafgaand aan de montage van de gevel-elementen worden de met HR++ glas beglaasde kozijnen bij eindproducent Prefab Building Systems ingemonteerd. Nu de laatste fase in maart 2024 in uitvoering is genomen, nadert het in 2019 gestarte project zijn voltooiing. De gerenoveerde flats hebben niet alleen een fris en vriendelijk uiterlijk gekregen, maar voldoen ook aan de hoogste duurzaamheidsnormen. Van Overdijk: “Deze methode is niet alleen relevant voor dit project, maar heeft ook potentieel voor talloze renovatieprojecten in de toekomst. Circulair bouwen wordt alleen maar belangrijker.” Dekker: “De toevoeging van het oogsten van glas voor de nieuwe kozijnen in de FMP-fase is een uitdaging geweest, wij hebben in elk van de vijf fasen verbeteringen weten toe te passen. Het is jammer dat het project bijna is afgerond, als je ziet hoe en hoeveel we hebben geïnnoveerd en in hoeverre de soepele samenwerking, ook met de producent van de gevelelementen, is gefinetuned. Innovaties die wij uiteraard ook in volgende projecten zullen gebruiken.” Van Overdijk: “Er zitten nog talloze renovatieprojecten op dit soort duurzame systemen te wachten en circulair bouwen wordt in de toekomst alleen maar belangrijker.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten