In opdracht van VvE Senso 1, VvE Senso 2 en woningcorporatie Eigen Haard verduurzaamde QBuild in sneltempo 935 woningen van project Senso in Amsterdam-Zuidoost van energielabel E naar A. Wekelijks werden er twintig woningen opgeleverd. “Omdat er zo veel partijen betrokken zijn, moet je wel veel schakelen.”
Met een zeer strakke planning wist QBuild ervoor te zorgen dat in elke woning op één dag verschillende werkzaamheden werden uitgevoerd: asbest saneren, vervanging van de oude kozijnen door kunststof kozijnen met triple glas en isolatie van de daken, gevels en vloeren. Ook werden de woningen voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem en zonnepanelen. De houten rabatdelen op de balkons werden vervangen door onderhoudsvrij Keralit. Qua uiterlijk oogt dit materiaal hetzelfde, maar het is veel duurzamer en makkelijker te onderhouden. Schilderen is niet nodig, schoonmaken is voldoende. Naast de verduurzamingswerkzaamheden voerde QBuild gevelonderhoud uit, zoals voegwerkherstel en het vervangen van raamdorpelstenen. Tot slot kregen ook de gemeenschappelijke ruimtes – zoals de trappenhuizen – nieuwe verlichting en elektriciteit.
Tijdens alle werkzaamheden konden de bewoners in hun woning blijven. Een project van deze omvang en complexiteit vraagt daarom wel om een grondige voorbereiding. Projectmanager Dennis Stroobach van QBuild. “We besloten het project in twee stromen tegelijkertijd uit te voeren met twee opstellingen. De grootste uitdaging was om de woningen dezelfde dag weer wind- en waterdicht te krijgen. Om dit goed te laten verlopen, was er dagelijks een dagstart waarin de werkzaamheden en eventuele uitdagingen besproken werden. Door een juiste afstemming met de bewoners en een goede samenwerking met het uitvoeringsteam hebben we dit gerealiseerd.”
De werkzaamheden namen in totaal ongeveer 14 maanden in beslag en verliepen zonder grote problemen. Stroobach: “Bij zulke grote projecten kom je altijd wel wat bouwtechnische uitdagingen tegen, maar die zijn meestal in het werk wel op te lossen. We hadden hooguit wat onvoorziene problemen met leveringen. Bijvoorbeeld breukglas of vertragingen in de levering van de kunststof kozijnen. Voor deze uitdagingen stonden er te allen tijde noodkozijnen met beglazing paraat, zodat we snel konden schakelen als dat nodig was.”
Ook de beperkte ruimte in en rondom de woningen vormde een uitdaging. Er was weinig plaats om materialen en gereedschap neer te zetten. Het was dan ook een flinke puzzel om alles op het juiste moment op de bouwplaats te krijgen. “Omdat er zoveel partijen betrokken zijn, moet je veel schakelen. Dit betekent: overleggen met de gemeente over vergunningen, afstemmen van de leveringsschema’s met leveranciers en in gesprek gaan met bewoners als we bijvoorbeeld in hun tuin moesten zijn. We proberen altijd flexibel te zijn: als het een bewoner op een bepaald moment niet uitkwam, konden we een woning overslaan en later terugkomen”, vertelt Stroobach.
Sowieso bleek communicatie met bewoners belangrijk in dit traject. Met name het nieuwe, mechanische ventilatiesysteem riep vragen op. “Dit was uiteraard nieuw voor de bewoners en de luchtstroom is ook echt anders dan voorheen. Sommige bewoners hadden het idee dat het binnen tochtte en trokken de stekker eruit. Onze afdeling nazorg heeft de bewoners afzonderlijk nogmaals uitgelegd hoe dit systeem werkt en dat het belangrijk is dat het ingeschakeld blijft en de roosters openblijven. Dit is beter voor zowel de woning als de gezondheid van de bewoners.” Stroobach blikt tevreden terug op het project, waarvan de laatste woningen afgelopen voorjaar werden opgeleverd.