Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzame systeemwanden, bestand tegen de zilte zeelucht in Lauwersoog
Het duurzame systeem van Brakel Systeemwanden is straks overal in het WEC te vinden: in de laboratoria, kantoren en in gedeeltes van de zeehondencrèche.

Duurzame systeemwanden, bestand tegen de zilte zeelucht in Lauwersoog

De bouw van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog is in volle gang. Eén van de laatste bouwpartners die straks aan de slag mag in dit indrukwekkende gebouw is Brakel Systeemwanden. We spreken met salesmanager Niels Geniets.

Het beleef- en onderzoekscentrum in de haven van Lauwersoog is niet zomaar een gebouw. Het wordt gebouwd naar een ontwerp van het Deense architectenbureau Dorte Mandrup in samenwerking met de Architecten van Team 4. Belangrijk is de keuze van materialen die bestand zijn tegen het klimaat van Lauwersoog en de buitendijkse ligging van het gebouw. Dat geldt voor de buitenkant van het pand, maar ook voor de materialen die aan de binnenkant gebruikt worden.  

Inmiddels zijn de monteurs van Brakel Systeemwanden gestart met het leveren en bouwen van de wanden, vertelt Geniets. “We maken de wanden voor de laboratoria in het pand, maar ook voor de kantoren. Daarvoor gebruiken we roestwerend staal: een elektrolytisch verzinkt materiaal dat goed tegen de zoute lucht kan.” 

4 Lab GMZ kopieren
Laboratoriumproject in AMC Amsterdam.

‘Zo duurzaam is het systeem’ 

Brakel Systeemwanden is gespecialiseerd in – de naam zegt het al – systeemwanden. “We werken met een systeem dat 50 jaar geleden is bedacht door architect Jaap Bongers en waarvan het patent inmiddels aan ons is overgedragen. De basis van dat systeem is altijd hetzelfde gebleven. We hebben het natuurlijk wel steeds verder geïnnoveerd om de aansluiting met de architecten en bouwwereld steeds beter en vollediger te kunnen bedienen. Maar de wanden van 50 jaar geleden staan nog steeds hun mannetje. Bij een verbouwing spuiten we deze oude wanden bijvoorbeeld in een modernere kleur en plaatsen we ze weer terug. Als het nodig is, vullen we bij een uitbreiding de materialen aan en dan begint de garantie opnieuw. Zo duurzaam is het systeem.” 

Grote speler in de laboratoriumwereld 

Dat duurzame systeem is straks ook overal in het WEC te vinden: in de laboratoria, kantoren en in gedeeltes van de zeehondencrèche. “We werken al jaren samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma en nu dus ook met de Architecten van Team 4. De architecten waren erg enthousiast en wisten dat we ook in de ‘labwereld’ een grote speler zijn”, legt Geniets uit. De systemen van Brakel Systeemwanden voldoen aan onder andere de ML1- en ML2-eisen. “Daarnaast moest het materiaal dus ook tegen zoute lucht kunnen, moest het in sommige gevallen brandwerend zijn, bij voorkeur in één systeem én er ook mooi en modern uitzien. Dan is het logisch dat ze bij ons uitkomen.” Een ander voordeel van Brakel Systeemwanden? “We werken enkel met eigen mensen. Ontwerp, tekenen, werkvoorbereiding, projectleiding, productie, levering en montage: we doen het allemaal zelf. En dat is praktisch voor een aannemer.” 

Wereldwijd op de kaart 

Voor Brakel Systeemwanden is het WEC een bijzondere klus. “We zijn trots dat we deel mogen uitmaken van dit mooie, grote project. Straks kan iedereen het gebouw bezoeken en onze producten bekijken. Zo komen we wereldwijd op de kaart te staan en dat is heel speciaal voor ons.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten