Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Drie gebouwen, één geheel: Maak kennis met The Bridge in Amsterdam

Drie gebouwen, één geheel: Maak kennis met The Bridge in Amsterdam

In het dynamische hart van Amsterdam, in de Paasheuvelwijk, wordt The Bridge gerealiseerd: dé plek waar wonen, werken en ontspanning samenkomen. The Bridge, gelegen in het herontwikkelde Amstel III-gebied, is ontworpen door Dam & Partners Architecten. We gaan in gesprek met eigenaar en architect Diederik Dam en duiken in het verhaal achter dit iconische gebouw.

20210225 cam 03 final TRIAD COLORS kopieren
The Bridge bestaat uit drie verschillende gebouwen die samen een harmonieus geheel vormen.

Dam & Partners Architecten is één van de meest veelzijdige architectenbureaus van Nederland. Met meer dan 65 jaar ervaring en een team van 45 toegewijde professionals heeft het bureau een indrukwekkend portfolio opgebouwd. “Diversiteit is onze kracht”, zegt Dam. “We werken aan veel verschillende projecten door heel Nederland: van grote nieuwbouwprojecten tot interieurs en particuliere woonhuizen.” Deze diversiteit is ook één van de redenen waarom Dam & Partners Architecten werd benaderd voor The Bridge. “Onze opdrachtgever Caransa Groep staat bekend om haar langdurige betrokkenheid bij de projecten die ze ontwikkelt. Om deze reden zocht ze een architectenbureau dat zowel esthetisch als functioneel een stempel kan drukken op de transformatie van Amstel III. Het gebied heeft enorm veel potentie en we waren dan ook dolenthousiast om hieraan bij te dragen”, aldus Dam.

20210225 cam 05 final INSIDE kopieren

Van kantorenwijk naar levendig stadsdeel

Amstel III, gelegen in Amsterdam Zuidoost, ondergaat een ingrijpende transformatie. Wat ooit een kantorenwijk was, verandert nu in een levendig stadsdeel waar wonen, werken en ontspannen samenkomen. Een mooie uitdaging voor Dam & Partners Architecten: “Hoe maak je van een voormalige kantorenwijk een aantrekkelijk woongebied? Het vereist een zorgvuldige balans tussen behoud en vernieuwing. Toen wij in het plan voor The Bridge betrokken werden, was de Gemeente Amsterdam in samenwerking met het Rotterdamse Bureau ZUS druk bezig met de toekomstvisie voor de wijk. Voor ons was het belangrijk dat The Bridge deze visie zou versterken. Eén van de voorwaarden was dat nieuwe bebouwing op ‘drieschaalsniveau’ duidelijk herkenbaar moest zijn. En dat kun je terugzien in ons ontwerp.”  

Drie gezichten, één familie

The Bridge bestaat namelijk uit drie verschillende gebouwen die samen een harmonisch geheel vormen op drie verschillende schaalniveaus: small, medium en large. Elk gebouw toont een eigen uniek uiterlijk door de gebruikte materialen. “Het pand op de begane grond is van hout gemaakt en heeft een warme, natuurlijke uitstraling”, vertelt Dam. “Daarnaast verrijst de kantoortoren van 40 meter hoog, gebouwd van hoogwaardig wit beton met rode natuursteenelementen. Het derde gebouw, een wooncomplex van 60 meter hoog, is uitgevoerd in gepolijst rood terrazzo.”

20210225 cam 07 final LIN kopieren
Ook alle buitenruimtes worden optimaal gebruikt.

“Door deze variatie in materiaalgebruik lijkt het alsof er drie verschillende architectenbureaus aan dit project hebben gewerkt”, zegt Dam lachend. “Maar het is juist de variatie die het project kracht geeft. Elk gebouw heeft zijn eigen gezicht, maar samen vormen ze toch één familie.” De gebouwen zijn onderling verbonden op de begane grond. “Ook alle buitenruimtes, met bomen en planten, worden optimaal gebruikt. Zo komt er zelfs een padelbaan op één van de daken van de kantoortoren.”

De brug naar de toekomst

The Bridge is niet alleen een fysiek bouwwerk, maar ook een conceptuele brug naar de toekomst. Het project toont aan hoe moderne architectuur kan bijdragen aan duurzame stadsontwikkeling. “We hebben bewust gekozen voor materialen en ontwerpen die niet alleen in het eerste jaar mooi zijn, maar ook op lange termijn hun waarde behouden”, legt Dam uit. “Een mooi voorbeeld is dat een deel van het project van hout is gemaakt. We willen mensen graag enthousiasmeren om meer met hout te werken: het is een goede tool om gebouwen te maken met een lagere CO2-voetafdruk.”

“Onze opdrachtgever blijft bovendien betrokken als eigenaar en dat zie je terug in de zorgvuldige detaillering van het project. En er is bijvoorbeeld al in een vroeg stadium bewust nagedacht over de voorzieningen die in het gebouw komen. Het is belangrijk dat dit gebouw over 15 jaar nog steeds functioneel en aantrekkelijk is, een plek waar mensen graag wonen en werken. Dat typeert ons werk als bureau: het draait allemaal om verbinding en comfort voor de eindgebruikers.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever: Caransa Groep B.V.
  • Architect: Dam & Partners Architecten
  • Aannemer: Kondor Wessels Amsterdam B.V.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten