De Drijvende Kracht. Zo heet het nieuwe initiatief van Breman Installatiegroep om collectief, schaalbaar en betaalbaar wonen op het water te stimuleren. De kar wordt getrokken door René Breman, die gezamenlijk wonen op het water dé sleutel noemt om het woningtekort te doorbreken, het gemeenschapsgevoel te vergroten en oplossingen te bieden voor wonen in tijden van zeespiegelstijging.
Het idee voor De Drijvende Kracht ontstond circa drie jaar geleden aan de BREiNN (Breman Innovatie) watertafel, waar regelmatig meetings, vergaderingen en events georganiseerd worden. “Door de gesprekken aan de watertafel over de zeespiegelstijging en de gevolgen hiervan voor onze rivieren en het achterland, kwamen wij tot de conclusie dat de Nederlandse rivierdelta onder druk staat”, aldus Breman. “We houden elkaar in een wurggreep door huizen te bouwen op plekken met grotere risico’s op overstromingen. Als gevolg van onze klimaatverandering en stijgende zeespiegel zullen de risico’s op overstromingen zelfs alleen maar groter worden. Drijvend bouwen biedt hier een oplossing voor.”
Doel van BREiNN is vooral om de bouw te innoveren, met als ultieme doel om de Nederlandse bouw energiepositief te maken. “Om dit mogelijk te maken, is een nieuwe manier van bouwen nodig”, aldus Breman. “Ook hier speelt drijvend bouwen een belangrijke rol, omdat stakeholders hierdoor getriggerd worden om oude gewoontes los te laten. Op het water moet anders omgegaan worden met energie. Bovendien kan hier niet geheid worden en is het gebruik van beton onwenselijk, waardoor we opnieuw naar de tekentafel moeten.”
Op dit moment telt ons land circa 10.000 woonboten. “Wonen op het water is nu vooral weggelegd voor mensen met hogere inkomens, die in woonarken en drijvende villa’s wonen”, weet Breman. Hier brengt hij graag verandering in. “Onze wateren bieden namelijk een uitgelezen mogelijkheid voor schaalbaar en betaalbaar wonen voor starters en ouderen, waarbij wonen, natuur en waterberging slim gecombineerd worden. Hierbij focust De Drijvende Kracht niet op enkele woningen, maar op drijvende appartementencomplexen die collectief wonen op het water mogelijk maken en die duurzaamheid, gemeenschapszin en innovatie combineren. De woningen worden remontabel vormgegeven en prefab gebouwd op basis van zoveel mogelijk biobased materialen.”
Om bovenstaande ambitie mogelijk te maken, moeten we echter wel omdenken en drijvende woningen een duidelijke plek geven in onze regelgeving, benadrukt Breman. “De huidige wetgeving voorziet namelijk niet in collectief wonen op het water, terwijl hier grote kansen liggen.” Om het landelijk woningtekort aan te pakken, zijn tot 2030 in totaal 981.000 nieuwe woningen nodig, weet hij. “Maar waar bouw je deze woningen, in een delta waarin de ruimte schaars is? Het antwoord is simpel: op het water. Ons eerste doel is nu om te laten zien dat het kán. Daarom zijn we druk bezig om een eerste voorbeeldproject te realiseren. Lezers die hiervoor de juiste plek weten, zijn van harte uitgenodigd om contact op te nemen.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Breman Installatiegroep.