Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Eigen energieopwekking en energieopslag worden de norm

Eigen energieopwekking en energieopslag worden de norm

Hoge voltage batterijoplossingen gaan strijd aan met overvol energienet

Om klimaatverandering tegen te gaan, wil Nederland in 2050 net zero zijn. Dit betekent dat er geen CO2-uitstoot meer is en dat fossiele brandstoffen vervangen moeten zijn door duurzame bronnen. In 2030 moet alvast 55 procent van deze doelstelling bereikt zijn. Top HV Systems is dagelijks in gesprek met bedrijven die investering in verduurzaming overwegen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven in de bouw en infra, die naarstig zoeken naar oplossingen om hun emissiearme of emissievrije materieel te voeden. Maar ook bedrijven die nieuw willen bouwen of hun productiecapaciteit willen uitbreiden, maar als gevolg van het overvolle energienet geen (zwaardere) aansluiting meer krijgen. In dit artikel staan Senior Technical Engineer Jondal Simons en Commercieel Technisch Engineer David van Manen stil bij de diverse uitdagingen in de markt én hun mogelijke oplossingen.

230 kWh energieopslagsysteem in het veld.

Onze toekomst is all-electric

“Onze energievoorziening wordt onmiskenbaar all-electric”, verwachten beide heren. “Onder andere overheden eisen steeds vaker dat bedrijven hun CO2-uitstoot verminderen. En ook aandeelhouders, klanten en de samenleving als geheel voeren deze druk op. Zeker in de afgelopen vijf jaar zijn het bereiken van net zero en de energietransitie hoog op de agenda gekomen, waardoor steeds meer bedrijven overstappen van fossiele brandstoffen naar elektrische energie. Een goede ontwikkeling, maar als gevolg hiervan zullen ook steeds meer piekvragen ontstaan. Bovendien worden we nóg afhankelijker van het net, dat steeds voller en onbetrouwbaarder wordt. Wij verwachten dat de wal hier het schip zal keren en dat eigen energieopwekking en energieopslag de norm worden. Top HV Systems sorteert hier nu al op voor met een uitgebreid producten- en dienstenaanbod voor hoog voltage batterijsystemen, zodat klanten straks niet voor verrassingen komen te staan. Met onze accusystemen beschikken bedrijven over een slimme en doeltreffende buffer, die oplaadt op het moment dat er minder stroomvraag is en ontlaadt op piekmomenten. Hierdoor wordt overbelasting van het net ondervangen.”

Stadskanaal By Rosoriginal photography 2024 20 kopie

Het is nú tijd om in actie te komen

Een recente publicatie van de netbeheerder van het landelijke hoogspanningsnet geeft aan dat na 2030 leveringszekerheid van elektriciteit niet meer gegarandeerd is. “Dat is funest voor de bedrijfsvoering van veel ondernemingen en vraagt om passende maatregelen”, benadrukt Van Manen. “Door te investeren in eigen energieopwekking sorteren bedrijven hier nu al op voor en creëren zij energiezekerheid. Bovendien blijven zij volledig in control over waar hun energie naartoe gaat.” 

Volledig in control

Van Manen refereert hiermee naar een project van een energieleverancier, een logistiek dienstverlener en een producent van zonne-energie-installaties in Overijssel. “De logistiek dienstverlener wilde zijn zakelijke vervoer elektrificeren en had voor de elektrische vrachtwagens meer snelladers nodig”, vertelt hij. “Omdat hij zijn elektriciteitsaansluiting niet mocht verzwaren, is hiervoor een batterijsysteem geïnstalleerd. Gekozen is voor een systeem met zonnepanelen, laadpalen en een slimme batterij, waarmee de energieleverancier energieopwekking, opslag en gebruik kan afstemmen op de prijspeilen van de markt. Onze systemen werken op vergelijkbare wijze, maar houden de regie bij de ondernemer.”

Stadskanaal bewerkt kopie
Hoogwaardige batterijen voor de accusystemen.

Energiezekerheid als bedrijfsstrategie

De inval van Rusland in Oekraïne heeft een stroomversnelling in de markt op gang gebracht, merkt Van Manen. “Plotseling gingen de energieprijzen door het dak. Dat heeft bij iedereen de ogen geopend: onze afhankelijkheid van fossiele bronnen uit andere landen maakt ons kwetsbaar. Uit analyses van bijvoorbeeld PwC blijkt dat energie de komende jaren alleen maar duurder wordt en mogelijk niet altijd meer beschikbaar is. De leveringszekerheid van energie staat onder druk en het is belangrijk om daar grip op te houden.” Deze grip kunnen bedrijven verstevigen door hun energieverbruik te verduurzamen, benadrukt Simons. “Naast energiebesparende maatregelen is de installatie van een eigen energiesysteem aan te bevelen. Hier zijn ook interessante subsidieprikkels voor.” De komende jaren zal energiezekerheid een steeds belangrijker onderdeel vormen van het strategisch beleid, verwacht hij. “Top HV Systems ondersteunt hierbij.”

Voor elke energievraag een oplossing

Top HV Systems richt zich op industriële, utiliteits- en woningbouwprojecten met te kleine of zonder netaansluitingen. Maar ook op zakelijke en particuliere gebouwbezitters die hun eigen opgewekte energie willen opslaan voor eigen gebruik en/of die hiermee willen handelen. “Met omvormervermogens tot 4 MW en een accu-opslagcapaciteit tot 8 MWh kunnen we elke energievraag snel en efficiënt invullen”, vertelt Simons. “Hierbij kunnen klanten niet alleen vertrouwen op een volledig geassembleerd systeem, inclusief lithium-ion-accu’s, omvormers, zonne-laadregelaars, bekabelingen, energiemeters en bijbehorende software, maar ook op een brede projectondersteuning. Al onze HV-systemen voldoen volledig aan de nieuwe PGS 37-1-richtlijn voor een veilige opslag van elektriciteit in energieopslagsystemen.”

Uitgebreide projectondersteuning

Zowel Van Manen als Simons merken dat de kennis in de markt over hoe netcongestieproblemen opgelost kunnen worden, nog summier is. “Men heeft vaak de klok wel horen luiden, maar weet niet exact waar de klepel hangt”, aldus Simons. “Ook als het om energiesystemen gaat. We ontvangen dagelijks aanvragen voor energieopslagsystemen die onvoldoende doordacht zijn. Zo moeten accu- en omvormervermogens en aansturingen regelmatig gefinetuned worden, waarin wij heel graag voorzien. Het vermogen dat nodig is op piekmomenten én het moment waarop het accusysteem weer volgeladen kan worden, zijn hierbij leidend. Welke processen wil een bedrijf elektrificeren? Staan er uitbreidingen van bijvoorbeeld productielijnen, elektrisch materieel en/of elektrisch vervoer op de planning, die vragen om schaalbaarheid van het energiesysteem? Of is om andere redenen flexibiliteit gewenst?” Ook kijkt Top HV Systems naar de juiste locatie voor het HV-systeem, rekening houdend met de gestelde eisen in de PGS-richtlijn, vertelt Van Manen. “Bovendien verzorgen wij de juiste informatie voor de omgevingsvergunning én toestemming van de brandweer en veiligheidsregio. Hierdoor zijn klanten verzekerd van een optimaal werkend systeem, dat aan álle eisen en richtlijnen voldoet. Ongeacht of men kiest voor off-grid en hybride systemen (OHS), energieopslagsystemen (ESS) of thuisbatterijen (HES), die naar wens gewenst ook Virtual Power Plant (VPP) ready geleverd kunnen worden. Hierdoor wordt het tevens mogelijk om lokaal energie te delen.”

006b472b 9711 4b8b 9118 db7b5b33bf4d kopie
Onderhoud volgens de PGS 37-1 richtlijn.

Energiemanagement­systeem is key

Ongeacht voor welk systeem men kiest: het energiemanagementsysteem (EMS) is essentieel om alle energiestromen strategisch af te stemmen, vertelt Simons. “Het EMS betreft een combinatie van hardware en software en bestaat onder andere uit energiemeters die realtime de energiestromen binnen het bedrijf meten. Hoeveel energie wekken de PV-panelen op elk moment op? Maar ook: wat zijn de actuele EPEX-prijzen? Op basis hiervan bijvoorbeeld goedkoper geladen worden. Bovendien kan automatisch bepaald worden wanneer eigen opgewekte energie gebruikt moet worden en wanneer gebruik via het net financieel interessanter is. Ultieme doel hierbij is dat aan het eind van de dag het elektrisch materieel en elektrisch vervoer volledig zijn opgeladen en de accu’s zijn gevuld, terwijl tegelijkertijd de bedrijfsvoering en productie ongehinderd doorgang konden vinden.   

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Top Systems B.V..

Top Systems Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Top Systems Telefoonnummer +31 (0)172650737 E-mailadres info@top.systems Website top.systems

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten