“Wij worden gevraagd bij alle situaties in of rondom het gebouw waarbij men op hoogte of in besloten ruimtes veilig moet werken”, zegt Jan Kwanten, business development director bij Eurosafe. Met de Safety Circle® begeleidt het bedrijf opdrachtgevers van inventarisatie en advies tot en met de operationele kant.
“Al vijfentwintig jaar richten wij ons op het creëren van veilige werkplekken op hoogte en in besloten ruimtes”, vertelt Kwanten. “We zagen daarbij dat opdrachtgevers zeer gefragmenteerde adviezen kregen rondom hun projecten. Om die fragmentatie weg te nemen, hebben wij zeven jaar geleden de Safety Circle® geïntroduceerd.”
De Safety Circle® begint met het in beeld brengen van de gevaren en risico’s van het project, door middel van risico-inventarisaties voor gevel, dak, atrium en besloten ruimtes, vertelt Kwanten. “Op basis van dat inzicht in de gevaren en risico’s maken wij een advies dat past bij het desbetreffende project en gebaseerd is op de wet- en regelgeving. Vervolgens kunnen we de geadviseerde materialen ook installeren. Desgewenst leiden we de mensen op in een van onze twee Nederlandse trainingscentra, in Zevenbergen en Zwolle. We kunnen de middelen keuren en controleren en persoonlijke beschermingsmiddelen leveren. Met de Safety Circle® zijn wij zo een one-stop-shop voor onze opdrachtgevers.”
Eurosafe begon in 1999 in Engeland als installateur van materialen voor veilig werken op hoogte en in besloten ruimtes. In 2001 opende de vestiging in Nederland, gevolgd door België en Duitsland. Anno 2024 heeft het bedrijf zo’n 350 medewerkers verspreid over tien locaties in de vier landen. “Onze rol is veranderd: van origine waren we installateur, nu kunnen we alle rollen voor de opdrachtgever vervullen. Soms maken we zelf materialen en hebben we een fabrikantenrol, soms zijn we intermediair, soms trainer. Wij nemen de opdrachtgever mee vanaf inventarisatie en advies tot en met de operationele kant en zetten zelf mensen in als er op hoogte gewerkt moet worden.”
“Onze opdrachtgevers zijn ontwikkelaars, architecten en aannemers. We worden ook ingeschakeld door de glasindustrie en gevelindustrie en via installateurs, dakdekkers, hoveniers en leveranciers van groene gevels en daktuinen. Opdrachtgevers leggen ons hun vragen voor, maar wij benaderen architecten, ontwikkelaars en aannemers ook proactief als we zien dat er bij projecten uitdagingen liggen op het gebied van veilig werken. De eerste stap is dan meestal een quickscan, die er vaak toe leidt dat ze ons ook vragen voor verder in het traject.”
“Wij kijken altijd of wat er in de markt beschikbaar is, slimmer, beter of efficiënter gemaakt kan worden, waarbij veiligheid natuurlijk op 1 staat”, zegt Kwanten. “We ontwikkelen onze producten door om ze duurzamer – recyclebaar en circulair – te maken. Duurzaamheid gaat over de inzetbaarheid van materialen én mensen op de langere termijn. Daarom vinden wij trainingen zo belangrijk: hoe beter je mensen traint, hoe langer ze inzetbaar zijn. We innoveren ook in werkmethodiek, zo kijken we vaker of we drones kunnen inzetten om zaken op hoogte in beeld te brengen. Als je werk minder belastend maakt, heb je minder mensen nodig en blijven mensen langer inzetbaar. Ook daar werken wij aan.”
“Wij denken mee met de opdrachtgever, zijn oplossingsgericht en kijken vanuit hetzelfde perspectief”, besluit Kwanten. “Onze toegevoegde waarde binnen de bouwkolom is dat we met de Safety Circle alles onder één noemer bieden. Dat wordt in de markt gewaardeerd. Eurosafe is een eerstegeneratiebedrijf dat een mooie toekomst voor zich heeft.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Eurosafe.