In opdracht van Woonbedrijf ieder1 verzorgde Nijhuis Bouw het grootschalig onderhoud en de verduurzaming van vijfhonderd woningen in de wijk Helbergen in Zutphen. De woningen zijn verdeeld over veertien appartementsgebouwen. Een flink project, dat erg soepel is verlopen.
De gebouwen werden geïsoleerd, de entrees werden opgeknapt en er kwamen scootmobielruimten. Gemiddeld hebben de woningen na de verduurzaming energielabel A. Het hele proces werd doorlopen met een vast team en in nauwe samenwerking met de opdrachtgever. Marthijn Jansen van Woonbedrijf ieder1: “In 2019 werd voor het eerst gesproken over het ontwikkelen van een warmtenet in deze wijk. Als woningcorporatie werken wij aan een beter klimaat en betaalbare woonlasten voor onze huurders door onze woningen te verduurzamen. Doordat de warmte in woningen na de verduurzaming langer vastgehouden kan worden, kunnen bewoners minder energie verbruiken en wordt het comfort in de woningen vergroot. Na de aannemersselectie in 2020 werkten we met Nijhuis in bouwteamverband het plan verder uit.”
Eind 2020 werden er enkele proefwoningen gemaakt, waarna het echte werk in januari 2021 begon. Middenin coronatijd dus. Projectleider Jorn Vliek van Nijhuis Bouw: “Dat leverde wel uitdagingen op. We mochten niet in de buurt van de bewoners komen. Uiteindelijk wisten we toch in 2021 de eerste drie flats af te ronden. Inmiddels hebben we er dertien van de veertien onder handen genomen. Naast de verduurzaming en het groot onderhoud kregen enkele flats ook nog een personenlift.”
Opdrachtgever ieder1 hecht veel waarde aan toekomstbestendigheid. Hier werd bij dit project rekening mee gehouden met toekomstige brandveiligheidseisen en door scootmobielruimtes in te richten. Jansen: “Door deze voorzieningen zijn de woningen ook geschikt voor mensen die afhankelijk zijn (of in de toekomst worden) van een scootmobiel. Dat betekent ook dat zij langer in deze woningen kunnen blijven wonen. De bewoners hebben hier erg positief op gereageerd.”
Voor dit project werd gewerkt volgens het Trento® bestaande bouwproces van Nijhuis: een gestandaardiseerd met RGS gesynchroniseerd proces, dat zowel inzetbaar is voor lichtere als zeer uitvoerige renovatieprojecten. Vliek: “We werken hierin samen met vaste partners. Bijvoorbeeld voor de nieuwe hekken op de galerijen, coatings op de vloeren, constructieherstel, schilderwerk en glasvervanging. De gebouwen kregen een warme jas om de warmtevraag te reduceren en de warmte in de woning langer vast te houden met dak- en spouwmuurisolatie. Ook kwamen er nieuwe keukens, badkamers, toiletten en installaties in de woningen en verbeterden we de brandwerendheid. Er keek ook een kleurendeskundige mee, die een plan bedacht voor de hele wijk. Zo kreeg elke flat een eigen identiteit. Het is heel mooi geworden.” Op een aantal van de flats stonden kunstwerken geschilderd, die door kunstenares Tanja Papez werden hersteld. Ook schilderde zij een eigen kunstwerk op één van de gebouwen.
Het was het eerste project dat Nijhuis uitvoert voor deze opdrachtgever en de samenwerking is aan beide kanten buitengewoon goed bevallen. Jansen: “Nijhuis kon onze ideeën goed aanvullen. Na een goede voorbereidingsfase konden we direct goed van start. En bij elk volgende gebouw ging het sneller.” Een enkele keer moest er geïmproviseerd worden. Bijvoorbeeld toen bleek dat de constructie van de balkon- en galerijplaten niet voldeed aan de huidige eisen. De hele flat moest direct gestempeld worden. Dat vroeg ook om goede communicatie met de bewoners, waarin Nijhuis en ieder1 gezamenlijk optrokken. Vliek: “We hadden gedurende het hele project veel contact met elkaar en eigenlijk aan een half woord genoeg.”