Het iconische KPN-gebouw in Breda, ook wel bekend als het oude postkantoor, wordt herontwikkeld tot een indrukwekkend appartementencomplex: Post Breda. Circa de helft van het gebouw is gesloopt om plaats te maken voor 97 nieuwbouwappartementen, terwijl de deels monumentale noord- en oostvleugel duurzaam getransformeerd worden. Onder andere het authentieke trappenhuis en de karakteristieke entree, hoge plafonds en grote ramen blijven behouden en worden gecombineerd met hedendaagse luxe én een prachtig uitzicht over de stad of groene binnentuin. In het renovatiedeel komen 32 appartementen, terwijl de levendige plint ruimte biedt voor horeca, kantoren en detailhandel.
Het ontwerp voor Post Breda is gemaakt door Bedaux de Brouwer Architecten, terwijl Van de Ven Bouw en Ontwikkeling verantwoordelijk is voor de bouw. In opdracht van en in een goede samenwerking met deze Tilburgse aannemer realiseert Van Hees Elektrotechniek alle elektrotechnische installaties. Van de licht- en krachtinstallaties tot en met de data-installaties in de appartementen, een video-deurintercomsystemen en de voorzieningen voor de nutstracés. Onder de gemeenschappelijke binnentuin van Post Breda komt een parkeergarage met ruimte voor 42 auto’s, waarvoor Van Hees Elektrotechniek de brandmeldinstallatie en de loze leidingen voor de CO/LPG-installatie realiseert. Ook komt hier een laadpaal ringleiding van vlakbandkabel, waarop straks eenvoudig de laadpalen voor de elektrische auto’s aangesloten kunnen worden.
Hoewel Post Breda als één project wordt uitgevoerd, vragen de nieuwbouw en bestaande bouw om een specifieke installatie-aanpak, vertelt Rob Smits, Projectmanager bij Van Hees Elektrotechniek. “De ruwbouw van het nieuwbouwdeel is inmiddels gereed. Op dit moment zijn we druk bezig met de installatiewerkzaamheden, waarbij het leidingwerk is ingestort in de betonvloeren en wordt ingefreesd in de Ytong binnenwanden.” Het transformatiedeel is op de meeste plekken tot op het betoncasco gestript, vertelt hij. “De vloeren worden circa 15-20 cm opgehoogd en voorzien van isolatie en installatietechnieken. Voor de binnenwanden in de bestaande bouw is gekozen voor metalstudwanden waarin bijvoorbeeld de wandcontactdozen en schakelaars netjes worden ingepast.”
De niveauverschillen in de bestaande bouw vragen specifieke aandacht, vertelt Smits. Zowel in de ontwerpfase als tijdens de uitvoering. “Ditzelfde geldt voor de bestaande constructieve elementen én voor de verdeling van koop en huur. In de bestaande bouw komen uitsluitend koopappartementen, terwijl in het nieuwbouwdeel koop en huur worden gemixt. Omdat woningcorporatie WonenBreburg specifieke eisen stelt aan bijvoorbeeld de armaturen en het video-deurintercomsysteem, zijn de installaties op appartementsniveau uitgewerkt. Om fouten en clashes tijdens de uitvoering te voorkomen, is het volledige project uitgewerkt in 3D/BIM.”
De omvang van het project, de combinatie van nieuwbouw en transformatie en de uitdagende locatie in het centrum vragen bovendien om een goede planning en afstemming. “We zitten wekelijks aan tafel met Van de Ven Bouw en Ontwikkeling om de voortgang van het project te bespreken. Maar ook om de komende werkzaamheden, planning en logistiek nauw af te stemmen. Vanwege de uitdagende centrumlocatie moeten de leveringen via één aan- en afvoerroute worden uitgevoerd. Daarom wordt gewerkt met tijdsvakken om stagnatie te voorkomen. In de planning van de aannemer kan exact worden aangegeven welke leveringen op elk moment worden verwacht.”