De Leiderdorpse vestiging van Coen Hagedoorn Bouwgroep voert het schilderwerk en kleine houtrotreparaties uit aan het getransformeerde Rijksmuntgebouw in Utrecht. “In zo’n oud pand kom je altijd verrassingen tegen.”
Coen Hagedoorn Bouwgroep heeft 28 vestigingen door het hele land en heeft alle expertise in huis: van planmatig tot grootschalig onderhoud en renovatie/verduurzaming tot nieuwbouw, dagelijks onderhoud en mutatieonderhoud. Eén van de specialismen van de Leiderdorpse vestiging is monumentaal schilderwerk. Projectleider Matthijs van der Linden van Coen Hagedoorn Leiderdorp: “Inmiddels zijn enkele van onze mensen gespecialiseerd in monumentaal schilderwerk. We behaalden onlangs het KIWA url 4009-certificaat. We hebben een beleid opgesteld voor dit werk en het proces omschreven en vakmensen extra scholing gegeven. De werkwijze is echt anders dan in niet-monumentale panden, omdat je juist de monumentale waarde wilt behouden.” Er wordt gewerkt volgens de restauratieladder. Simpel gezegd: eerst kijken wat je kunt behouden en conserveren, zo nodig repareren en pas als dat echt niet mogelijk is, vervangen. Hier gaat het nodige onderzoek aan vooraf.
Van der Linden werkt vaker met hoofdaannemer en erkend restauratiebedrijf Jurriëns Bouw, die ook onderdeel is van Coen Hagedoorn Bouwgroep, samen aan monumentale panden. “Monumentaal werk is altijd een puzzel en wij vinden het een leuke puzzel. Zo wil de opdrachtgever van dit project de buitengevels van het pand weer exact in oorspronkelijke staat terugbrengen, maar wel met verduurzaming. Denk maar aan fineo glas en kapisolatie. Er is alleen weinig documentatie. Voor bijvoorbeeld onderzoek naar de originele kleuren kunnen we met enkele verfschilfers terecht bij verffabrikant Wijzonol, zodat zij in het laboratorium de originele kleur kan bepalen. Bij een ander monumentaal project worden alle geprofileerde binnenkozijnen eruit gehaald. Na de verbouwing van het pand worden ze aangepast aan de nu geldende normen en teruggeplaatst. Behoud van monumentale waarde dus.”
Het team van Coen Hagedoorn werkt inmiddels een jaar aan het gebouw en is naar verwachting in september klaar. De buitengevels zijn af, nu is de binnenzijde van het gebouw aan de beurt. “Je weet nooit wat je tegenkomt, want je komt in zo’n oud pand altijd wel verrassingen tegen. Daarnaast is de uitdaging om het gebouw op een bepaald kwaliteitsniveau te krijgen en te houden. We gebruiken hier kwalitatief zeer hoogwaardige producten in samenwerking met verftechnisch adviseur C. van Egmond van Wijzonol, zodat het gebouw er ook als congrescentrum netjes bij blijft staan.”