Het verhaal van Geinse Wal in Nieuwegein is een metamorfose die inspireert. Twee leegstaande kantoorpanden, ooit een bron van verval, zijn omgetoverd tot 48 moderne, energiezuinige appartementen. Aannemingsbedrijf Van der Vlist bewijst hier onder leiding van projectcoördinator Jacqueline Ente en bedrijfsleider Richard Terlouw dat transformatie meer is dan bouwen: het is kansen zien en benutten.
Aannemingsbedrijf Van der Vlist is gevestigd in Alphen aan den Rijn en heeft een stevige reputatie opgebouwd in Nederland. “Onze kracht ligt in het combineren van ontwikkeling en bouw”, vertelt Terlouw. “We doen alles in eigen beheer – van betonwerk met onze eigen centrale tot complexe transformatieprojecten. Deze werkwijze zorgt voor kortere lijnen, minder kosten en efficiënte processen.”
Het portfolio van Van der Vlist omvat een breed scala aan projecten, van nieuwbouw en renovatie tot herontwikkeling. “Complete transformaties zoals Geinse Wal geven veel voldoening”, aldus Ente. “Je ziet iets dat zijn functie heeft verloren en geeft het een nieuwe toekomst. Dat doen we niet alleen technisch goed, maar ook met oog voor de klant.”
Geinse Wal bestaat uit twee voormalige kantoorpanden aan de rand van het stadscentrum van Nieuwegein. “De panden stonden al jaren leeg”, legt Ente uit. “Maar onze directeur Peter van der Vlist zag de potentie. Juist in deze tijd met enorme behoefte aan woningen.” Door het behoud van het oude casco en de toevoeging van duurzame elementen kreeg het project vorm.
De locatie biedt een ideale mix: dichtbij het centrum, maar met voldoende ruimte en groen in de omgeving. Voor de bewoners zijn een hoop stadse voorzieningen, zoals een winkelcentrum, theater en park, op loopafstand. “Dat maakt deze plek ideaal voor een brede doelgroep.”
De transformatie van Geinse Wal gaat verder dan een esthetische upgrade. Van der Vlist heeft bewust ingezet op duurzaamheid en energiezuinigheid. “De appartementen hebben energielabels variërend van A+ tot A+++ , zijn goed geïsoleerd en beschikken over zonnepanelen”, vertelt Terlouw. De gevels zijn bekleed met steenstrips op isolatieplaten; een techniek die het oude casco volledig integreert en het gebouw verder verduurzaamt. Ook zijn aan de bestaande constructie balkons toegevoegd. “Als kerst op de taart hebben we de gebouwen aangesloten op het warmtenet, hierdoor reduceren we de uitstoot van broeikasgassen door minder gebruik van fossiele brandstoffen.”
Met 48 appartementen, variërend van 51 tot 74 vierkante meter, biedt Geinse Wal ruimte aan zowel starters als doorstromers. “We hadden gedacht dat vooral senioren geïnteresseerd zouden zijn, maar het blijkt juist een mix van leeftijden te zijn met een piek van jongeren”, vertelt Terlouw. “Medio januari hebben we de laatste fase van het project opgeleverd en het enthousiasme van de kopers was aanstekelijk. Het is prachtig om te zien hoe dit project een positieve bijdrage levert aan de wijk.”
De metamorfose heeft namelijk niet alleen de nieuwe bewoners, maar ook de rest van de buurt betoverd. Waar ooit leegstand en verval was, staat nu een levendig en toekomstbestendig wooncomplex. Ente: “Dit project laat zien hoe je met een sterke visie en samenwerking écht impact kunt maken.”