In het groene hart tussen Zeist en Driebergen krijgt momenteel een bijzonder woonzorgcomplex vorm: De Wederkerigheid. Een bouwproject met oog voor detail, duurzame principes en vooral menselijkheid. Verantwoordelijk voor deze balans zijn bouwbedrijf A. Huurdeman en architectenbureau 9graden architectuur. Beide eigenaren, Ilja de Wolf en Yaike Dunselman, vertellen enthousiast over hun gezamenlijke missie.
De Wederkerigheid biedt straks een thuis aan 38 bewoners met intensieve zorgbehoeften. 32 van hen komen terecht in een zorgvuldig ontworpen nieuwbouw, terwijl zes bewoners hun intrek nemen in historische panden op landgoed de Reehorst. Volgens Dunselman vroeg het project nadrukkelijk om een ontwerp dat niet alleen materieel functioneel, maar ook menselijk en duurzaam functioneel is. “We hebben hier bewoners met intensieve zorgvragen. Ons ontwerp is daarom bewust rustgevend en prikkelarm. Mensen krijgen hier letterlijk een omhullend thuis.” De Wolf onderschrijft dit volledig: “Onze drijfveer is niet het bouwen zelf, maar hoe bewoners het gebouw ervaren. We horen regelmatig van eerdere projecten dat bewoners zich rustiger voelen dankzij een goed ontworpen omgeving. Dat is waar we het uiteindelijk allemaal voor doen.”
Het project bevindt zich op het historische landgoed de Reehorst, een plek met rijke geschiedenis en een sterke maatschappelijke functie. Hier bevinden zich onder meer congrescentrum Antropia en het hoofdkantoor van de Triodos Bank. Om recht te doen aan deze context kozen Dunselman en zijn team voor een tweelaagse bouwmassa, die zorgvuldig aansluit bij het omliggende landschap. “Door een subtiele ronding in de gevel past het gebouw zich vloeiend aan zijn omgeving aan. De vorm is organisch, met een duidelijke link naar zowel de bestaande historische bebouwing als de moderne architectuur elders op het terrein”, aldus Dunselman.
De duurzame visie van 9graden architectuur vroeg ook praktische aanpassingen in de bouw. “De grootste uitdaging zat in het bijzondere dak”, vertelt De Wolf. “Er is gekozen voor een specifieke constructie en materialen die amper bekend zijn in Nederland. We moesten samen op zoek naar een goede aanpak om het dak technisch én esthetisch perfect te maken.” Door nauw overleg en flexibiliteit in het bouwteam werd uiteindelijk een optimaal resultaat bereikt, zonder concessies aan het ontwerp.
Dat het project tot dusver soepel verloopt, danken De Wolf en Dunselman mede aan een eerdere samenwerking. Beide partijen deelden van begin af aan dezelfde visie en ambitie. “Onze filosofieën sluiten naadloos op elkaar aan. Die vertrouwen we elkaar volledig toe.”
Duurzame materialen zoals ecologisch gevelstucwerk, Accoya-houten kozijnen en een mossedumdak dragen bij aan het ecologische karakter van het woonzorghuis. “Deze materialen sluiten aan bij de traditie van het landgoed en garanderen een toekomstbestendig gebouw. We zochten bewust naar robuuste, natuurlijke materialen met een hoogwaardige uitstraling”, zegt Dunselman.
“En die hebben we gevonden.”
De Wolf en Dunselman hopen dat bewoners en verzorgenden na de oplevering in begin Q4 van 2025 echt merken dat het gebouw bijdraagt aan een betere levenskwaliteit. De Wolf: “Voor ons is niet de eerste indruk het belangrijkst, maar de ervaring op de lange termijn. Wanneer bewoners zich blijvend prettig voelen, weten we dat we geslaagd zijn.” Dunselman vult aan: “Een gebouw moet op natuurlijke wijze opgaan in zijn omgeving, maar het moet vooral veilig en comfortabel voelen voor de bewoners. Als zij hier straks gelukkig zijn, tot rust komen en zich thuis voelen, is onze missie geslaagd.”