ZND Nedicom verzorgt met houten en aluminium gevels de uitstraling van de studentenwoningen van Campus300 in Den Bosch. De specialist in dak- en geveloplossingen voorziet de woongebouwen met 124 studio’s van ruim 4.000 vierkante meter houten gevels en ruim 1.100 meter aluminium composietgevels.
Aannemer Van Wijnen vroeg ZND Nedicom om de gevels vorm te geven, zegt commercieel directeur Pieter Janssen. De twee bedrijven werkten al eerder succesvol samen, bijvoorbeeld aan de Bunkertoren in Eindhoven. “Wij engineeren, leveren en monteren de houten en aluminium composietgevels van het project. Van Wijnen vroeg ons er al vroeg bij, dus we zijn nu ruim 1,5 jaar bezig met adviseren, ontwerpen en het voortraject. Wij denken graag mee in de ontwerpfase. Het is fijn als er wederzijds vertrouwen is om samen mooie opdrachten te maken. Als wij ook onze expertise in een vroeg stadium kunnen inzetten, kom je samen tot de beste oplossingen.”
Zo had de architect een geanodiseerde aluminium gevel met een bepaalde uitstraling voor ogen. Janssen: “Wij stelden een aluminium composietgevel met een coating in anodisatielook voor, waardoor je dezelfde uitstraling krijgt. Het is kwalitatief en technisch een supermateriaal om mee te werken. Ook de prijs-kwaliteitsverhouding wordt interessanter.”
Na de bouwvakvakantie stond het team van ZND Nedicom dan ook in de startblokken om in de hogesnelheidstrein van Van Wijnen te springen. “Door de strakke planning moesten we in hoog tempo aan de bak. Maar ook daar hebben we op in kunnen zetten, omdat we al zo vroeg werden betrokken.”
Met houten gevels met FSC-certificaat zit het qua duurzaamheid wel goed. “De houten gevels worden geleverd met FSC-certificaat. Naast duurzaam hout zitten er aan dit keurmerk ook maatschappelijke kaders, zoals lokale scholing en maatschappelijke ontwikkeling.” De houten gevel wordt in Fraké geleverd. Het hout komt uit Afrika en wordt in Zweden thermisch bewerkt en voorzien van een brandvertragend polymeer. “Daarmee borgen we de technische levensduur van het hout. Mits goed gemonteerd, hoef je het amper te onderhouden.” Het hout wordt in Zweden ook voorzien van een voorvergrijzer. “Dat is een grijze verflaag, die uiteindelijk verschraalt. Op dat moment is het hout zelf ook vergrijsd, en die natuurlijke vergrijzing komt dan boven. Zo krijgt het gebouw bij oplevering al direct
de uiteindelijke kleur.”