Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Van ‘gewone’ naar multifunctionele daken
Westpatio.

Van ‘gewone’ naar multifunctionele daken

5.000 m2 daktuin op hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank

idverde Realisatie maakte vijf daktuinen op het getransformeerde hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Een mooi voorbeeld van natuurinclusief en toekomstbestendig bouwen binnen een stedelijke omgeving. Inmiddels is dit project ook genomineerd voor Daktuin van het jaar 2025 (Roofs).

Het totale dakoppervlak van het gebouw is 17.000 m2 en daarvan beslaan de daktuinen gezamenlijk zo’n 5.000 m2. Het project ging in eerste instantie om het realiseren van vier daktuinen en sedum-vegetatie op diverse omlopen en patio’s: Het Baken op de zestiende verdieping, de Wandeltuin op de derde verdieping, de Oostpatio op de eerste verdieping en de semi-openbare Westpatio op de begane grond. Later kwam hier een sedum-vegetatiedaktuin op het Atrium bij. Senior projectleider Diederick Pruijsen is erg trots op het eindresultaat: “Het is een bijzonder gebouw en renovatieprojecten brengen altijd extra uitdagingen met zich mee vergeleken met bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten”, vertelt hij. “Qua beschikbare opbouwhoogtes en logistiek was het, zeker gezien de locatie en hoogte van het gebouw, niet altijd eenvoudig. Toch hebben we hier een optimaal resultaat kunnen realiseren.”

Natuurinclusief bouwen begint aan de tekentafel

“Het ontwerp van de daktuinen is gemaakt door Mecanoo. Vervolgens zijn we vanuit idverde Realisatie gevraagd om mee te denken over de optimalisatie en realisatie van de daktuinen. Dankzij onze integrale aanpak kunnen we op basis van onze ervaringen vanaf de ontwerpfase al adviseren over slimme, toekomstbestendige keuzes. Denk aan het aanpassen van materialen, dimensionering, beplantingskeuzes voor meer biodiversiteit en andere optimalisaties”, aldus Pruijsen.

Duurzaamheid als uitgangspunt

Naast Mecanoo en een ecoloog heeft idverde Realisatie meegedacht in het maximaliseren van de biodiversiteit op de daken. “Daaruit kwamen verschillende initiatieven voort: een beplantingsplan met zo veel mogelijk inheemse soorten, insectenhotels en het terugbrengen van een ontbaste gekapte iep op de Westpatio – als voeding voor de insecten en het bodemleven”, zegt Pruijsen. “We kijken altijd naar hoe we méér kunnen doen dan de standaard en leggen ook graag alternatieve opties voor die uiteindelijk kunnen bijdragen aan een beter eindresultaat.”

Onderhoud als sleutel tot blijvend succes

‘’Daktuinen maken steden niet alleen groener, maar ook gezonder, leefbaarder en klimaatbestendiger,” vertelt Pruijsen. “Dit project laat perfect zien hoe krachtig die bijdrage kan zijn.” Het succes van een daktuin houdt niet op bij de aanleg. Goed onderhoud is essentieel om de doelen qua biodiversiteit, uitgroeien van beplanting en uitstraling op het gewenste niveau te krijgen en te behouden. 

Alleen met de juiste zorg en monitoring kunnen dit soort groene ruimtes optimaal hun ecologische waarde behouden én versterken. Een aandachtspunt dat bij ieder daktuinproject standaard op de agenda zou moeten staan.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten