De Glazen Swaan verving het glas voor de transformatie van het voormalige Rijksmuntgebouw in Utrecht naar een multifunctioneel gebouw. In de originele raamkozijnen werd dun glas met een hoge isolatiewaarde geplaatst.
De Glazen Swaan levert en plaatst al ruim twintig jaar glas bij projecten voor particulieren, aannemers, bedrijven en VvE’s. Eigenaar Marcel Swanink: “Ik heb jaren gewerkt voor een glasproducent en die is nu ook één van onze leveranciers. Ik begon in 2004 voor mezelf, inmiddels zijn we met 25 collega’s. We houden ons voornamelijk bezig met gespecialiseerd werk, bijvoorbeeld aan monumentale projecten. Hier heb je vaak te maken met kierende schuiframen, die we voorzien van nieuwe veersystemen, zodat ze weer goed schuiven en afsluitbaar zijn. Maar we verduurzamen ook woningen met HR++ glas en plaatsen glazen vloeren, douchewanden en complete kozijnen.”
Bij het project in Utrecht is De Glazen Swaan ruim een jaar aan het werk geweest. Het bedrijf werkt regelmatig voor hoofdaannemer Jurriëns. Omdat het gebouw een andere functie krijgt, moest het worden verduurzaamd mèt behoud van de historische kenmerken. “Om het originele kozijn te kunnen behouden, werken we met monumentaal glas: dun isolatieglas. Dit is maar 10 mm dik en voorzien van een spouwtje met een gasvulling erin, waardoor we toch hoge isolatiewaardes behalen. De kozijnen waren nog in goede staat en zijn voorzien van oude profileringen. We haalden het enkel glas eruit, freesden de sponning, zetten het nieuwe glas erin en werken het af met stopverfvervanger. Glas is nu eenmaal het slechtst isolerende deel van een gebouw, dus qua verduurzaming kun je daar het verschil maken.”
Het oude Rijksmuntgebouw is een groot pand: er zijn bijna 1.500 nieuwe ruiten ingezet. Daaronder ook speciaalglas aan de binnenzijde: achterzetramen, brandwerend isolatieglas en draadglas. “Het is een iconisch gebouw met een lange geschiedenis. Mooi om aan bij te kunnen dragen. Het was voor ons zeker geen stress-project; we kregen goed de tijd om het mooi af te werken.”