Op het Pivot Park in Oss staat een betere wereldwijde gezondheidszorg voor iedereen centraal. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. In de komende jaren wordt het park uitgebreid met drie nieuwe gebouwen: Racoon, Panther en Grizzly. Gebouw Grizzly is met ca 10.000 m2 het grootste gebouw van de campus. Ruim de helft van het gebouw is ingericht als laboratorium, wat bijzondere eisen stelde aan de installatietechnieken. Bovendien golden hoge eisen ten aanzien van kwaliteit, duurzaamheid en CO2-reductie. Thema’s waarvoor Klimaatservice Holland haar hand niet omdraait…
“In de tenderfase hebben we samen met aannemer Dura Vermeer Zuid en E-installateur Van den Pol Elektrotechniek een aanbieding voor gebouw Grizzly gemaakt”, vertelt Michel van den Mosselaar, bouwteamleider bij Klimaatservice Holland. “Na de projectgunning hebben we het project bovendien in een prettige en hechte bouwteamsamenwerking verder ontwikkeld van een definitief ontwerp naar een technisch ontwerp en uitvoeringsontwerp. Hierbij is ook de opdrachtgever actief betrokken. We hebben diverse optimalisaties doorgevoerd, bijvoorbeeld met betrekking tot de warmtepompen. Ook zijn op ons advies de technieken op het dak ondergebracht in een technische ruimte.”
Het project bestaat voor Klimaatservice Holland uit grofweg twee delen: de casco-installatie en het inbouwpakket, vertelt Van den Mosselaar. “Waar de casco-installatie de hoofdinfrastructuur, luchtbehandelingsinstallatie en warmtepompen omvat, bestaat het inbouwpakket uit de gebruikersinstallaties op de verdiepingen, inclusief alle huurderswensen. Een belangrijk uitgangspunt voor ons is de BREEAM ‘Good’ ambitie van onze opdrachtgever, die met name tot uitdrukking komt in de opwekkingsinstallatie. In dit project staan vier lucht/water-warmtepompen. Op ons advies is gekozen voor één vierpijpsmachine en drie tweepijpsmachines, omdat dit het rendement aanzienlijk ten goede komt. In het gebouw is namelijk altijd een warmte- en koudevraag. Waar de vierpijpsmachine gelijktijdige koeling en verwarming mogelijk maakt, kan met de tweepijpsmachines juist afzonderlijk verwarmd en gekoeld worden.”
In principe wordt het complete gebouw geklimatiseerd met lucht, aldus Van den Mosselaar. “We maken zowel gebruik van luchtverwarming als luchtkoeling. Op het dak van de nieuwbouw staan vier luchtbehandelingskasten van maximaal 60.000 m3/h die parallel geschakeld en parallel getoerd worden. Omdat het gebouw een maximale luchthoeveelheid van 180.000 m3/h vraagt, leveren de luchtbehandelingskasten in basis maximaal 45.000 m3/h lucht. Wanneer één kast onverhoopt in storing raakt of onderhoud nodig heeft, kunnen de kasten direct optoeren naar 60.000 m3/h. Hierdoor wordt altijd voldoende lucht geleverd.”
Alle lucht wordt op een relatief lage temperatuur ingeblazen en in de ruimtes naverwarmd, waardoor zo min mogelijk energie wordt verbruikt. “Bovendien is de installatie voorbereid op eventuele nakoelers in de toekomst”, aldus Van den Mosselaar. “Alle luchtbehandelingskasten worden CO2-gestuurd geregeld. In de labruimtes gaat de luchttoevoer met de afzuiging van de zuurkasten mee.”
“Grizzly is geen standaard kantoorgebouw”, besluit hij. “In navolging van de klimaatinstallaties zijn wij ook verantwoordelijk voor de aanleg van de diverse gasleidingen, persluchtinstallaties, (bedrijfs)waterleidingen en demiwatersystemen. Ook sluiten wij de zuurkasten aan, waardoor een mooi samenspel van technieken ontstaat.” Inmiddels is Grizzly volop in gebruik.