In hartje Amsterdam werkte TGLS aan een complex en omvangrijk renovatieproject: de vernieuwing van De Nederlandsche Bank (DNB). Met bijzondere natuurstenen vloeren, een konijn uit de hoge hoed en hoge beveiligingseisen was het allesbehalve een standaardklus.
De samenwerking met opdrachtgever SPIE (toen nog Strukton) was voor TGLS geen sprong in het diepe. Eerder werkten beide bedrijven al samen aan projecten zoals de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer, de ov-terminal Den Haag Centraal en de Knoopkazerne in Utrecht. Bij de renovatie van De Nederlandsche Bank werd TGLS al vroeg aangehaakt om mee te denken. De wens: een natuurstenen vloer met karakter. “We hebben gekeken wat er technisch en esthetisch mogelijk was binnen de kaders”, vertelt Patrick de Winter van TGLS. De keuze viel uiteindelijk op een patroon in Belgisch hardsteen – stijlvol, haalbaar en passend bij de plek.
Bij elkaar telt het pand zestien verdiepingen boven en drie verdiepingen onder het maaiveld. Bij zo’n omvangrijke renovatie is het een flinke uitdaging om de verschillende peilmaten naar elkaar toe te brengen. En helemaal bij de trappen, liften en bordessen: die staan op een bepaalde hoogte en kunnen niet zomaar worden gewijzigd. Joop Goedhart van TGLS zag toe op een naadloze aansluiting. “We hebben de trappen uitgezet en de natuurstenen traptreden ter plekke op de juiste hoogte in de specie of dikbedlijm aangebracht.”
Naast de begane grond en benedenverdieping voorzag zijn team 494 traptreden en 56 m2 bordes van Belgisch natuursteen. Een bewerkelijke klus, temeer omdat elke traptrede op maat werd gezaagd. Inclusief het wandtegelwerk in de toiletruimten op alle verdiepingen ging het in totaal om 4.136 m2 tegelwerk. En dan was er nog het konijn uit de hoge hoed: “Er moest ook 2.500 m² aan anhydrietvloer geschuurd en opnieuw geëgaliseerd worden. Dat was vooraf niet bekend en kwam er tijdens het project bij. We kregen het voor elkaar zonder de planning te laten uitlopen, daar ben ik wel trots op.”
Wie ooit een vrachtwagen heeft geparkeerd in hartje Amsterdam, weet dat elke centimeter telt. De Winter: “De vraag is altijd weer hoe jij met je tegels tussen de duizenden bouwbewegingen past.” Omdat elke levering vooraf moest worden aangemeld, werden de materialen buiten het centrum verzameld en vervolgens naar de bouwplaats gebracht. Op deze manier was er steeds maar één transportbeweging nodig. Goedhart: “Het was mooi om te zien hoe we in nauwe samenwerking met SPIE alle kratten met natuursteen en traptreden zo soepel op hun bestemming hebben gekregen.”
“Dit project draaide om meer dan de tegels; de processen eromheen waren minstens zo belangrijk”, benadrukt De Winter. Zo nam zijn team eveneens de planning en het papierwerk op zich, zoals de vereiste verklaring omtrent het gedrag voor elke medewerker. Verder hield TGLS dagelijks contact met de projectleider van SPIE en werd er snel geschakeld in WhatsAppgroepen. “Het is belangrijk om zo’n proces van A tot Z in de klauwen te hebben.” En omdat specialistische tegelkennis steeds schaarser wordt, legt TGLS die actief vast in een interne kennisbank. Zo kan zij echt elke tegelvraag beantwoorden, los van merk of leverancier.
Hoewel het project bij DNB zich onderscheidt wat betreft locatie en complexiteit, zijn de uitdagingen herkenbaar: binnenstedelijk werken, beperkte ruimte en veel partijen op één plek. Wat dit project anders maakte, was hoe alles samenkwam. Inclusief de vloer zelf, vertelt Goedhart: “Met SPIE hebben we de vloer in verschillende faseringen ingedeeld om die afzonderlijk te betegelen en zo naar elkaar toe te werken. Op die manier voorkom je dat andere partijen op ons moeten wachten.”
TGLS leverde de vloeren op met minimale opleverpunten – iets wat bij een project van deze omvang zeker niet vanzelfsprekend is. Altijd leuk natuurlijk, maar De Winter is vooral blij met het vertrouwen dat eruit voortkomt. Zoals in de samenwerking met SPIE: “Als ze je dan weer weet te vinden, weet je dat je het goed hebt gedaan. Daar zijn we trots op.”
Neem dan rechtstreeks contact op met TGLS.