In Nieuw-Vennep wordt hard gewerkt aan het nieuwe Europese hoofdkantoor van Kubota (Kverneland Group). Met 12.500 m² aan kantoorruimte, R&D, showroom, productie- en bedrijfsruimte wordt het een indrukwekkend hoofdkantoor. Dijkham Bouw, Schenk Vastgoed Management en Klunder Architecten werken nauw samen om de ambitieuze plannen te realiseren. Van de eerste schetsen tot de laatste afwerkingen: dit is het verhaal achter een inspirerend bouwproject.
De plannen voor het hoofdkantoor waren al geruime tijd in ontwikkeling. Kubota had duidelijke wensen: een functioneel en ruim gebouw met een duurzame uitstraling, waarin een vleugje Japanse architectuur terugkomt. Carel van Till, projectmanager bij Schenk Vastgoed Management, begeleidde het proces van vergunningen tot bouwteamselectie en oplevering. “We hebben vanaf het begin intensief samengewerkt met Kubota en Klunder Architecten. Sjoerd Berghuis, architect, stedenbouwkundige en mede-eigenaar van Klunder Architecten, presenteerde de eerste schets en dat klikte meteen met
de opdrachtgever.”
Kubota weet waar het voor staat en daar moest het ontwerp perfect bij aansluiten. Ronald Harmsen, Managing Director van Kverneland Group Nieuw-Vennep BV, legt uit: “Voedsel, water en milieu zijn onmisbaar voor mensen. De Kubota Groep blijft de toekomst van de aarde en de mensheid ondersteunen door het leveren van producten die bijdragen aan een stabiele voedselproductie en een betrouwbare watervoorziening en die helpen om een comfortabele leefomgeving te scheppen dankzij producten, technologie en diensten van topkwaliteit.”
Een belangrijke uitdaging was het omvangrijke programma op de beschikbare locatie. “Met zoveel vierkante meters moet je slim nadenken over daglichttoetreding”, vertelt Berghuis. “We hebben daarom een atrium met binnentuin ontworpen en gespeeld met daktuinen, waardoor het kantoor ondanks de breedte licht en open blijft.” Dit atrium brengt extra licht binnen en sluit mooi aan bij het groene karakter van Kubota.
Daarnaast speelde de Japanse identiteit van Kubota een rol in het ontwerp. “Japanse architectuur kenmerkt zich door sobere elegantie en een verfijnde, chique detaillering”, legt Berghuis uit. “We hebben dat vertaald naar een prefab betonnen skelet in een gridstructuur met een invulling van glas en gevouwen metalen bekleding. Hierdoor oogt het gebouw open en transparant.”
Dijkham Bouw kreeg als aannemer de volledige opdracht: van grondwerk en straatwerk tot installatietechniek en afwerking. “Het was een uitdagend project, vooral vanwege de omvang en hoge afwerkingskwaliteit”, zegt projectleider Jan Lozeman. “Het prefab betonnen skelet gaf structuur aan het hele bouwproces. Hierdoor hadden we direct helderheid in de maatvoering en indeling.” De bouw omvatte enkele indrukwekkende constructies, zoals een showroom met een vrije overspanning van 23 meter. “Die betonnen liggers zijn gigantisch”, vertelt Lozeman. “We zijn zelfs in Duitsland gaan kijken naar hoe ze geproduceerd werden. Dat gaf ons een goed beeld van het vakmanschap en de precisie die hierbij komt kijken.”
Daarnaast werd er intensief gewerkt met BIM (Building Information Modeling) om installaties perfect op elkaar af te stemmen. “Alles is door Klunder Architecten in 3D gemodelleerd, zodat we al vroeg in het proces konden zien waar eventuele knelpunten zaten in installatietechniek. Daardoor konden we het plafond strak op de juiste hoogte houden en alle techniek netjes verwerken.”
Naast de indrukwekkende constructie zijn er slimme architectonische keuzes gemaakt om het gebouw aantrekkelijk en functioneel te maken. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘jungle trap’, een opzettelijk scheef geplaatste trap in de met hout beklede vide. “Deze trap verbindt alle verdiepingen en stimuleert beweging”, legt Berghuis uit. “Door de open indeling heb je vanaf bijna elke plek zicht op groen.”
Duurzaamheid speelde een belangrijke rol in het ontwerp. De GPR-score van het gebouw kwam uit op 8,5, wat resulteerde in een investeringsaftrek. “We hebben gekozen voor hoogwaardige isolatie, zonnepanelen en een slim ventilatiesysteem”, vertelt Van Till. “Maar ook de werkplekomstandigheden zijn geoptimaliseerd, met veel daglicht en een prettige akoestiek.” Het gebouw is ontworpen met veel collectieve ruimtes, open kantoorstructuren en flexibele werkplekken. “Kubota wilde een open en transparante werkomgeving”, zegt Berghuis. “Door glazen wanden en slimme indelingen voelt het kantoor licht en ruimtelijk aan.”
Volgens alle betrokkenen was de samenwerking tussen klant, architect, aannemer en projectmanagement essentieel voor het succes van dit project. “Dit is een gebouw waar we trots op zijn”, zegt Van Till. “Vanaf de eerste schets tot de laatste afwerkingen hebben we als team gewerkt om het beste resultaat te behalen.” Lozeman sluit zich daarbij aan: “Het was een intensief project, maar de samenwerking met alle partijen verliep heel soepel. Iedereen had hetzelfde doel voor ogen: een prachtig, duurzaam en functioneel gebouw neerzetten.” Kortom: een innovatief, toekomstgericht en groen hoofdkantoor dat perfect aansluit bij de visie van Kubota.
Meldingen