Aan de Goeman Borgesiuslaan in Harderwijk worden drie jaren zeventig-flatgebouwen volledig verbouwd. Het gaat om 189 sociale huurappartementen in de wijk Tweelingstad – en om minstens zoveel bewoners. Opdrachtgever Uwoon pakte de technisch en sociaal complexe opgave samen aan met bouwbedrijf Trebbe. De woningen krijgen een forse kwaliteitsimpuls, maar het welzijn van bewoners staat centraal. Het motto: meer dan steen alleen.
De verbouwing is in handen van Trebbe, een bouwbedrijf dat ervaring heeft met bestaand bezit én met mensgericht werken. “Technisch gezien was groot onderhoud hard nodig”, vertelt Marije Mook, projectmanager bij Uwoon. “Maar het draait hier niet alleen om techniek. Het vraagt om aandacht voor wie er achter de voordeur woont.” In de huurwoningen wonen verschillende mensen, ieder met een eigen verhaal. Jarenlang is er weinig geïnvesteerd. “Bewoners voelden zich vergeten. We willen ook hen vooruit helpen.”
De technische uitdagingen waren niet mals. Denk aan een lekkende riolering, verouderde verwarmings- en ventilatiesystemen en gevels die dringend onderhoud nodig hadden. Het project richt zich op het isoleren en vernieuwen van daken, het moderniseren van entrees, nieuwe bergingsgangen en hekwerken op galerijen en balkons. Ook in de woningen gebeurt er veel: van toiletten en badkamers tot leidingwerk en voordeuren. Ook krijgen alle bewoners een nieuwe pvc-vloer. Ellis Aardenburg, projectmanager Klant & Wonen bij Trebbe: “Dan kun je bewoners echt niet thuis laten wonen.” Voor alle bewoners zijn daarom logeerwoningen geregeld. Een enorme puzzel. Zowel financieel als praktisch, maar het werkt: “Als ze eenmaal in de logeerwoningen zitten, ervaren bewoners rust en ontdekken ze soms zelfs nieuwe kanten van zichzelf.”
Uwoon koos voor een samenwerking met mensgericht bouwbedrijf Trebbe. Mook: “Bewoners voelen zich weer gezien en gehoord.” Aardenburg: “Je gaat echt ‘samen verbouwen’. We werken in woningen waar mensen wonen.” Dat vraagt om een goede voorbereiding en sterke communicatie met bewonersbegeleiders van Uwoon, Trebbe en welzijnsorganisatie Zorgdat. Maar ook om één grote appgroep voor de hele flat. “Door bewoners stap voor stap in het proces mee te nemen, willen we zorgen voorkomen en vragen vroegtijdig beantwoorden.”
De menselijke maat staat voorop. “We komen letterlijk bij mensen over de vloer”, aldus Aardenburg. “Dat vereist dat onze vakmensen zorgvuldig omgaan met hun woningen. Ze krijgen daarom allemaal een toolbox ‘Hart voor Bewoners’.” Het resultaat? Nauwelijks klachten over de werkzaamheden, ook al staat het hele gebouw in de steigers.
Door de verbouwing ontstaan nieuwe verbindingen. “Voorheen kende niemand elkaar”, zegt Mook. “Nu maken mensen samen de keuken schoon.” Kleine stapjes, met grote impact. Ook op de lange termijn. “Zo zien we dat mensen van een huis weer een thuis maken”, vertelt Aardenburg. “Na de afronding van onze werkzaamheden zien we mensen in de weer met behang en verf. Zo bouwen ze zelf verder aan een fijn thuis. Maar het gaat verder dan dat. Er raken verschillende vrijwilligersorganisaties betrokken bij de bewoners en daarmee komt een hele positieve beweging op gang.”
Mook: “In de plint komt een ontmoetingsruimte en veel meer glas. Dat draagt bij aan de sociale veiligheid.” De gemeente Harderwijk pakt ondertussen de openbare ruimte aan. Die wordt heringericht voor meer veiligheid en ontmoeting. Zo wordt ook buiten de voordeur gebouwd aan vertrouwen.
De verbouwing van de Goemanflats is een technisch én sociaal project. Geen standaard groot onderhoud, maar een collectieve herstart. Met aandacht voor de stenen én voor de mensen die er wonen.