Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Van CO2-reductie tot recycling: Duurzaamheid als drijfveer bij innovatieve gevelbouw
Chris Cauwenberghs, General Manager Western Europe bij Roto.

Van CO2-reductie tot recycling: Duurzaamheid als drijfveer bij innovatieve gevelbouw

Al generaties lang is Roto Frank een toonaangevende speler op het gebied van raam- en deurbeslag. Wat ooit begon als een klein productiebedrijf, is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal actieve groep met innovatieve oplossingen voor bouwprojecten wereldwijd. Het bedrijf staat bekend om haar Duitse kwaliteitsnormen en de sterke focus op technologische vooruitgang. Duurzaamheid speelt daarbij een steeds grotere rol, vertelt Chris Cauwenberghs, General Manager Western Europe.

“Duurzaamheid is vandaag de dag een hot topic, zowel door Europese als lokale regelgeving”, aldus Cauwenberghs. “We zijn volop bezig om niet alleen aan de wettelijke verplichtingen te voldoen, maar ook om zelf het voortouw te nemen.” Roto heeft ambitieuze doelstellingen: in 2030 wil ze de CO2-uitstoot in scope 1 (directe emissie) en 2 (indirecte emissies uit energieverbruik) met 50% verminderen en scope 3 (indirecte emissies in de hele keten) met 25%. “We zetten grote stappen en lopen zelfs voor op schema.” 

Duurzaam DNA

Duurzaamheid zit verweven in het DNA van Roto. Al decennia lang beschikt het bedrijf over een eigen waterkrachtcentrale in Oostenrijk, inmiddels aangevuld met een tweede. Ook in de productie wordt duurzaamheid doorgevoerd. “Voor staal, aluminium en zink recyclen we 100% van de materialen. Onze dichting divisie in Deventer werkt voornamelijk met TPE. Dit is een stuk duurzamer dan het bekende en veelgebruikte EPDM. Ook zij recyclet 90% van de materialen”, zegt Cauwenberghs. Het deur- en raambeslag van Roto gaat heel lang mee. “Dat draagt ook bij aan duurzaamheid. Onze producten hebben maar weinig onderhoud nodig. Daar zijn onze klanten blij mee, want daardoor kunnen we soms wel 40 jaar garantie geven. En het verlaagt ook de footprint van een gebouw.”

‘Supply chain heb je nooit helemaal in de hand’

Zo groen mogelijke grondstoffen gebruiken, is een grotere uitdaging, stelt Cauwenberghs. “We gebruiken veel staal. En om dat goed te kunnen bewerken, moet het wel voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Daarnaast wordt bij Roto ook redelijk wat aluminium verwerkt. Groen aluminium is heel schaars. Zo zie je dat voor ons scope 3 nog best wat uitdagingen kent: de supply chain heb je nooit helemaal zelf in de hand. De economische basisregel is hier van toepassing: vraag en aanbod. Dit laatste is vandaag de dag een bottle neck.”

De komende jaren blijft Roto innoveren. Cauwenberghs benadrukt dat de bedrijfscultuur draait om concrete resultaten. “Begin volgend jaar publiceren we onze eerste en gedetailleerde rapportages, onderbouwd met externe audits. We communiceren pas als de data geverifieerd en compleet is.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten