Al 25 jaar lang is Interior Glassolutions gespecialiseerd in glassystemen binnen interieurs. En daarin gaat het bedrijf ver: van engineering tot uitvoering. De opdrachtgever krijgt een knap staaltje glaswerk, dat ook nog eens aan de hoogste veiligheidseisen voldoet.
Mooie voorbeelden van projecten die voorzien werden van glas van Interior Glassolutions zijn AFAS Software in Leusden, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Het Louvre in Parijs. Maar ook high-end woningen en ziekenhuizen kloppen bij het bedrijf aan, omdat zij verder gaat dan andere bedrijven bij het bedenken van passende oplossingen. “We gaan geen uitdaging uit de weg en gaan verder waar de rest stopt”, zegt directeur Geurt Roelofsen. Hoewel Interior Glassolutions wel standaardoplossingen aanbiedt, bestaan vrijwel alle projecten uit maatwerk. “We letten op geluid, brand en beveiliging. In 25 jaar tijd hebben we veel geleerd en ervaring opgedaan. Het bedrijf is ontstaan uit de Saint-Gobain Group en richt zich specifiek op architecten en andere opdrachtgevers die een speciale oplossing zoeken.”
Bij Boijmans Van Beuningen had men een idee van hoe de vitrines eruit moesten komen te zien, maar hoe het gemaakt moest worden, wisten ze niet. Daarvoor kwamen ze bij Roelofsen en zijn team terecht. Zij werkten de volledige techniek verder uit, vertelt Roelofsen. “Juist zulke uitdagingen vinden wij tof. Het ging hier om enorme vitrines die de kunstwerken moesten beschermen en de architect wist exact hoe het eruit moest komen te zien. Hoe wij dat technisch zouden oplossen, dat was ons probleem. Zulke opdrachten vinden wij juist leuk.”
Ook de glaspui bij AFAS was een hele uitdaging, aangezien deze 6 meter hoog en 180° gebogen is. De gevel is gedrapeerd als een gordijn en wordt daarom een gordijngevel genoemd. Daarnaast maakte Interior Glassolutions hier het glaswerk voor het interieur en de entree.
Uit deze voorbeelden blijkt wel dat het bij het bedrijf niet de bedoeling is om voor een zo laag mogelijk bedrag meters weg te zetten, maar juist om kwaliteit te leveren aan speciale projecten. Die kwaliteit wordt gegarandeerd met certificaten, doordat alle ontwerpen vooraf getest worden bij onder andere de Peutz Group. Uit deze tests komen soms verrassende resultaten, rekent Roelofsen voor. “Op verzoek van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam hebben we een geluidsdichte wand ontwikkeld. Toen we die gingen meten, bleek hij een R-waarde te hebben van 60 dB. Eigenlijk is dat een onmogelijk resultaat, maar het is ons toch gelukt. Ook hebben we een deur ontwikkeld met een R-waarde van 50 dB.”
Een groot deel van het glas wordt aangeleverd door moederbedrijf Saint-Gobain. Dit wordt vervolgens bewerkt in de fabriek in Veenendaal. Daar bevindt zich ook de showroom, waar je kunt zien wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld op het gebied van geluid- en brandwerendheid. “Aan inbraakpreventie kun je weinig zien, maar ook daar hebben we enkele stukken van staan. Zo kun je er zien hoe dik het kogelwerend glas is”, aldus Roelofsen.