Op de Binnenrotte in Rotterdam wordt het voormalige PTT-gebouw aangepakt. Het karakteristieke gebouw uit 1951 behoudt hierbij haar charmes. De roodbruine bakstenen en industriële look blijven behouden, maar achter de gevels hebben de voormalige kantoren en technische ruimtes plaatsgemaakt voor hippe horecagelegenheden en luxe appartementen.
Binnenrotte 192 – in het hart van Rotterdam – is eigendom van een particuliere belegger. Deze gaf opdracht om op de begane grond van het voormalige PTT-gebouw horeca te vestigen en de overige vier etages te transformeren naar twintig luxe appartementen. In de kelder moesten bergingen en ondersteunende ruimten komen. Met minimale ingrepen, zoals nieuwe entrees, kozijnen en Franse balkons wordt het pand nu geschikt gemaakt voor haar nieuwe functies. Zonnepanelen, verbeterde isolatie, warmtepompen en andere moderne installaties maken het pand energiezuinig. Het is BIK Bouw die de volledige transformatie uitvoert.
Wijzigingen
“Een prachtige transformatie, maar alles behalve standaard”, vertelt Wim Fortuin, directeur/eigenaar van BIK Bouw. “Zo heeft het bijvoorbeeld veel tijd gevraagd om de plannen definitief te krijgen. Terwijl de uitvoering al in volle gang was, bleven de wijzigingen binnenkomen. Sommige vormden geen enkel probleem, maar andere hadden behoorlijke bouwtechnische gevolgen. Dan vroeg het aardig wat diplomatie om de impact van de wijziging uit te leggen en onze opdrachtgever terug te brengen op het eerdere plan. En dat alles bij een strakke deadline.”
Installaties inpassen
Nieuwe installaties vormen een belangrijk onderdeel van de transformatie. Deze moeten het pand straks comfortabel en energiezuinig maken. Maar de inpassing van de nieuwe installaties blijkt lastig. Fortuin: “De aanwezige sparingen voor kabels en leidingen zijn eigenlijk altijd te krap. Het vraagt veel boorwerk om deze sparingen te vergroten.” Toch valt deze uitdaging in het niet bij de uitdaging die het bouwbedrijf kreeg voorgeschoteld in de kelderruimte die nog door KPN wordt gebruikt. “Hier moesten we sloopwerk verrichten, terwijl op deze plek de kabels samenkomen van nagenoeg het hele betalingsverkeer in de Rotterdamse binnenstad. Je begrijpt dat we een gedegen plan in handen hadden, voordat we hier de sloophamer ter hand namen.”
Extra isolatie
Aan de buitenzijde blijft de oorspronkelijke gevel maximaal behouden. Met uitzondering van de raamopeningen in de plint, die naar beneden worden vergroot. Daarnaast worden op twee plekken grotere openingen gemaakt voor de entrees en op de eerste t/m derde verdieping worden op enkele plaatsen Franse balkons gemaakt. Extra gevelisolatie wordt aangebracht aan de binnenzijde van de gevel met behulp van voorzetwanden.
Binnenstedelijke uitdagingen
En natuurlijk krijgt BIK Bouw te maken met de uitdagingen die kenmerkend zijn voor nagenoeg elk binnenstedelijk bouwproject. “Het gebrek aan opslagruimte. Waar de steigers ophouden, eindigt ons bouwterrein. De bouwlift hebben we op de hoek geplaatst en daarachter de containers. Dit houdt in dat alle bouwmaterialen just-in-time moeten worden aangeleverd. De gemeente ondersteunt ons hierbij uitstekend met vergunningen en ontheffingen. Op de dinsdagen – de traditionele marktdag op de Binnenrotte – is aanvoer niet mogelijk en plannen we onze vergaderingen.”
“Bijzondere transformaties zoals deze halen het beste in ons naar boven”, besluit Fortuin. “We hebben ondertussen aardig wat bijzondere transformaties op onze naam staan en houden van die unieke uitdagingen. Vaak gaat het ook om bekende panden. Het voelt goed om daarbij betrokken te zijn en er onze naam aan te verbinden.”