Tussen januari 2023 en februari 2024 is de monumentale Scheepsbouwloods in Rotterdam met veel zorg herontwikkeld en geschikt gemaakt voor een nieuwe toekomst. Maar dan wel mét behoud van haar bijzondere, cultuurhistorische waarde. Onderdeel van de werkzaamheden was de renovatie van de bestaande lichtstraten, waarbij bestaande materialen zoveel mogelijk gehandhaafd zijn. Slechts weinig bedrijven durfden deze uitdaging aan, weet Marcel Greuel, manager renovatie en transformatie bij Kingspan Light + Air. “Maar wij hebben dit project met beide handen aangepakt. In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam en met aandacht voor de activiteiten in de Scheepsbouwloods hebben wij de bestaande lichtstraten doorvalveilig en waterdicht gemaakt.”
Kingspan Light + Air is geen onbekende op de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) scheepswerf. “In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam voeren wij regelmatig inspectie- en onderhoudswerkzaamheden uit. Met name aan de bestaande rookwarmteafvoersystemen (RWA-systemen) en lichtstraten”, vertelt Greuel. “De lichtstraten inspecteren wij onder meer op waterdichtheid, schaderuiten en lekkages, waarbij indien nodig reparatie- en verbetervoorstellen worden gedaan. Daarnaast hebben wij in het verleden werkzaamheden verricht aan de Onderzeebootloods, waarvoor we als preferred supplier alle lichtstraten en brandveiligheidsoplossingen hebben geleverd. Vanuit deze relatie kwam ook de herontwikkeling van de Scheepsbouwloods op ons pad.”
De oudste delen van de Scheepsbouwloods dateren uit 1922 en dat brengt bijzondere vraagstukken met zich mee. Ook met betrekking tot de lichtstraten, die doorvalveilig gemaakt moesten worden, vertelt Greuel. Bijvoorbeeld om veilig onderhoud in de toekomst te garanderen. Bovendien moesten diverse aanpassingen worden gedaan om de waterdichtheid van de lichtstraten te kunnen garanderen. “Onze opdracht startte met een uitgebreide inspectie, waaruit bleek dat de lichtstraten te kampen hadden met de nodige lekkages en uitzakkend glas. Bovendien waren de ruiten niet doorvalveilig uitgevoerd. In samenwerking met onze R&D-afdeling hebben wij een verbeterplan opgesteld, waarbij zoveel mogelijk bestaande materialen zijn behouden en waarbij kleurverschillen en andere esthetische afwijkingen tot een minimum beperkt zijn. Hierdoor komen kwaliteit en veiligheid mooi samen.”
Belangrijk onderdeel van de werkzaamheden was de montage van nieuwe glashaken, die de beglazing op hun plaats moeten houden, vertelt hij. “We hebben diverse schaderuiten en beschadigde kunststof platen vervangen en detailtechnische verbeteringen doorgevoerd voor de waterdichting. Alle lichtstraten die niet doorvalveilig waren, zijn voorzien van speciale kokerprofielen zodat het dak voortaan overal veilig betreden kan worden. Onze R&D-afdeling heeft hierbij aantoonbaar gemaakt dat de lichtstraten ná de renovatie doorvalveilig zijn.”
In totaal heeft Kingspan Light + Air maar liefst 26 glazen lichtstraten en twee kunststof lichtstraten aangepakt. “Omdat de lichtstraten nog niet doorvalveilig waren, hebben wij alle werkzaamheden veilig aangelijnd en gezekerd uitgevoerd”, vertelt Greuel. “Hierbij is gebruik gemaakt van een harnas en speciale ‘shootlines’, die gezekerd zijn aan een constructie op het dak.”
Een extra uitdaging was dat het gebouw toegankelijk moest blijven voor haar gebruikers, zoals een ROC-school en een scheepsbouwbedrijf. “We hebben onze werkzaamheden zo gepland en afgestemd, dat overlast tot een minimum beperkt bleef”, aldus Greuel. “Hierdoor kon zowel op als onder het dak voortvarend gewerkt worden.”
In februari 2023 zijn de renovatiewerkzaamheden opgeleverd. Inmiddels staat Kingspan Light + Air in voor de inspectie, monitoring en het onderhoud van de lichtstraten. “Ook hebben wij recent een inspectie uitgevoerd op een hoger gelegen dakdeel van de Scheepsbouwloods, waar binnenkort naar alle waarschijnlijkheid een uitgebreide renovatie start. Daarmee krijgt de renovatie van de lichtstraten een mooi vervolg.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Kingspan Light + Air.