Een gebouw van ware wereldklasse: die titel verdient het nieuwe Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog absoluut. Het nieuwbouwproject wordt aan het einde van het jaar opgeleverd en biedt onderdak aan een uniek beleef- en onderzoekscentrum waar bezoekers, vrijwilligers, onderzoekers en zeehonden van Zeehondencentrum Pieterburen een thuis vinden.
Bouwgroep Dijkstra Draisma raakte betrokken bij dit prestigieuze nieuwbouwproject via een aanbesteding, vertelt projectleider Heerke Osinga. En dat begon met een flinke uitdaging: “Het plan dat er in eerste instantie lag, was financieel te ambitieus”, vertelt hij. “We gingen met de gebruikers en opdrachtgever om tafel om optimalisaties te bespreken en door te voeren. Dat is gelukt: uiteindelijk lag er een nieuw, compleet plan op tafel waarmee alle gebruikersdoeleinden van het gebouw kwalitatief goed geborgd zijn.”
Het plan werd omgezet in een concreet uitvoeringsontwerp en Dijkstra Draisma ging aan de slag. Het project heeft namelijk een flinke omvang: het nieuwe Werelderfgoedcentrum wordt een combinatie van een beleef- en onderzoekscentrum met in de hoofdrol het UNESCO werelderfgoed, de Waddenzee. Het pand wordt het thuis voor velen: onderzoekers, vrijwilligers, recreatieve bezoekers en zeehonden. In het gebouw komen daarom onder andere een beleefruimte, onderzoekscentrum, zeehondenbassins en ruimte voor vergaderingen en horeca. Kortom: bijzondere elementen kent het nieuwbouwproject genoeg. Osinga: “Dankzij de houten gevelbekleding krijgt het pand een mooie, natuurlijke uitstraling. Na het plaatsen van de gevelbekleding brengen we de houten zonweringsconstructie als tweede gevel aan. Deze is gemaakt van gerecyclede meerpalen.” Ook over duurzame binnenbekleding is nagedacht. “Mensen konden hun spijkerbroeken inleveren en daar wordt akoestisch isolatiemateriaal van gemaakt, waarmee de plafonds worden bekleed. Een uniek element!”
Een ander bijzonder element vormen de ruimtes die worden ingericht voor zieke zeehonden van Zeehondencentrum Pieterburen. “De zorg en het herstel van de zeehonden staat voorop”, zegt Osinga. “De zeehonden doorlopen na aankomst in het nieuwe Werelderfgoedcentrum drie fases: intensieve verzorging in de binnenbassins, daarna aansterken in de buitenbassins en uiteindelijk worden ze weer uitgezet op het Wad. De bassins worden gevuld met vertrouwd water uit de Waddenzee. Een duurzame waterzuiveringsinstallatie zorgt ervoor dat gebruikt water weer schoon terug kan naar de zee.”
De aanleg van de bassins is een echte uitdaging: “De bassins hebben een vrij ingewikkelde vorm. Het beton storten ze namelijk op ongeveer zes meter hoogte. Bovendien worden de bassins bovenop de technische ruimte gebouwd. Zo zit alle benodigde techniek meteen op de juiste plek.”
De uitvoering van zo’n prachtig nieuwbouwproject gaat niet zonder slag of stoot, zo bevestigt Osinga: “Het hele team is bezig met de realisatie van een ambitieus plan en daar mogen we zeker trots op zijn. Zo liggen er hellingvloeren in het gebouw in plaats van trappen. Dat resulteert in een kurkentrekkerstructuur naar boven. Een bouwkundige uitdaging. Maar als je eenmaal op het dak staat, heb je een prachtig uitzicht over het Lauwersmeer en de Waddenzee.”
Ondanks de uitdagende weersomstandigheden waar we sinds oktober mee te maken hadden, waaronder zware regen en wind, is Dijkstra Draisma trots op de voortgang. “Het gebouw is inmiddels wind- en waterdicht. We hebben tussentijds vaak moeten beslissen: stoppen we of gaan we door in deze omstandigheden? Ik heb respect voor alle collega’s die er in weer en wind staan! Samen realiseren we voor het einde van het jaar een project van wereldklasse.”