Grote afmetingen zijn bij de bouw van distributiecentra meer regel dan uitzondering. Maar een hoogte van 35 meter is zelfs in distributieland extreem. Het is voor transportbedrijf Coenen Boxmeer wel de manier om maximaal gebruik te maken van het grondoppervlak.
Coenen Boxmeer verhuist van Boxmeer naar bedrijvenpark Laarakker in Haps. Hier betrekt zij een kavel van 23.000 m² op een zichtlocatie aan de A73. Het is aan Martens Bouw om hierop een volledig geautomatiseerd warehouse voor koel- en vriesproducten te bouwen. Het dc wordt ook duurzaam. De automatische kranen en rollenbanden draaien met minimaal koudeverlies. Het dak wordt voorzien van zonnepanelen en restwarmte wordt gebruikt voor de verwarming van kantoren, emballagehal en truckwash.
Omdat het dc op een zichtlocatie komt, kreeg Martens Bouw – die het project gegund kreeg met een Design & Construct-contract – het nadrukkelijke verzoek om het distributiecentrum een aantrekkelijke uitstraling te geven. “Dat bracht ons op het idee van de hoogteverschillen”, vertelt Peter Martens, directeur/eigenaar van Martens Bouw. “De trapsgewijze opbouw van expeditiegebouw, orderpickgebouw en kantoor viel onmiddellijk in de smaak, zowel bij Coenen als bij de Welstandscommissie.” Ook de dynamische Dri-Design gevelpanelen geven de nieuwbouw cachet.
Het expeditiegebouw vroeg om een forse fundering, die alles wat in het 35 meter hoge gebouw wordt aangebracht, kan dragen. Martens: “Een paalfundering werd complex en kostbaar. Het bleek efficiënter om de grond tot 3,5 meter te ontgraven, het uitkomende zand te mengen met een bindmiddel en verdicht terug te brengen. Zo ontstond een zeer draagkrachtige fundering. De maatvoering was een uitdaging. In alle richtingen hadden we een maattolerantie van minder dan 10 millimeter; extreem weinig op zo’n groot oppervlak.”
Het expeditiegebouw wordt opgetrokken volgens de silobouwmethode. De stellingen vormen de dragers voor de gevels en het dak. Een geïsoleerde tussenwand vormt de afscheiding tussen de koelcel en grote vriescel. Centraal in het gebouw bevindt zich het multishuttlesysteem, waarmee dozen worden getransporteerd.
Een extra uitdaging is de tijdsdruk. Om op tijd te kunnen opleveren, werkt Martens Bouw in drie bouwstromen. Daarbij moet zij dealen met grote aantallen en extreme afmetingen. “Eigenlijk is de bouwplaats heel royaal”, vertelt Martens hierover. “Maar vanwege de grote volumes moesten de isolatiepanelen toch just-in-time geleverd worden. Deze vangen bovendien veel wind, zeker op grote hoogte. We hebben de montage diverse keren moeten onderbreken.”
Corona is inmiddels geen uitdaging meer, maar leuk is anders, vindt Martens. “Tijdens de vergaderingen zijn slechts enkelen fysiek aanwezig; de anderen sluiten aan via Teams. Maar laten we blij zijn dat deze mogelijkheid er is. Mede hierdoor liggen we mooi op schema. In de aankomende bouwvakvakantie kan Coenen de vriescellen op -20°C zetten.”
Informationen zur Konstruktion
Kunde
CB Greenwarehouse & transportbedrijf Coenen, Boxmeer
Design&Build
Martens Bouw, Beugen
Leitender Bauingenieur
Ingenieursbureau Verhoeven en Leenders, Volkel
Civiele techniek
RvB Infra Harderwijk, Harderwijk
Koelvriesinstallaties
Top Cold Control, Nieuwkuijk
E-Installationen
Elektro Technisch Buro Nabuurs, Boxmeer
W-Installationen
Gebr. Janssen, Beugen
Bauzeit
September 2020 - Juli 2021