In de Lentse Plas bij Nijmegen, een recreatieplas in suburbaan gebied, realiseren Balance de l’Eau en Zederik Bouw 27 ruime watervilla’s in 4 types. De drijvende waterwoningen zijn uitgetekend als eengezinswoningen en worden op maat van de kopers geproduceerd. “Een intensief proces, maar op deze manier kunnen wij iedere maand een woning opleveren, casco of turn key”, zegt Arnoud de Bruin van Zederik Bouw.
De uitvoerend aannemer is een bouwend ontwikkelaar; Zederik Bouw realiseert de waterwoningen in co-makership met Balance de l’Eau als mede-ontwikkelaar. “In feite is het bijna particuliere woningbouw”, zegt De Bruin. “De relatie met de kopers is zodanig dat de woningen op maat geproduceerd kunnen worden, in 4 types met een omvang van 170 m².” De woningen zijn per 4 of 5 woningen aangemeerd aan een entreesteiger; tussen de steigers bevindt zich veel open ruimte. De ontwerpen van de diverse woningtypen zijn zo gemaakt dat vanuit iedere woning een weids uitzicht over de Lentse Plas wordt gegarandeerd. De watervilla’s zijn zeer ruim, tweelaags en voorzien van een beschut terras. Op de begane grond bevinden zich de keuken, woonkamer en een inpandige berging. Het souterrain bevat 4 ruime slaapkamers en een badkamer.
De Lentse Plas ligt aan de snelfietsroute van Arnhem naar Nijmegen, in een nieuwbouwwijk met scholen, winkels en een bioscoop. De Bruin: “Het zijn echte watervilla’s, die vooral worden aangekocht door mensen van wie de kinderen de deur uit zijn.” De woningen krijgen geen gasaansluiting meer en worden voorzien van een luchtwarmtepomp, WTW en 9 zonnepanelen. Een hoog niveau van vloerisolatie wordt bereikt met een dikke laag EPS en PIR. De woningen worden opgebouwd met ‘chippanelen’, een combinatie van EPS en hout. Elke woning heeft een buitenterras, vlonders in het water zijn optioneel. “De drijvende betonnen fundering wordt op de kant geproduceerd, op locatie dus, waarna de onderbouw in het water wordt gehesen. De opstallen worden op het water gerealiseerd, met behulp van een lopende band voor de materiaalaanvoer.”
Op deze manier kan Zederik Bouw elke 3 à 4 weken een woning opleveren. “De panelen worden aangevoerd uit Moldavië, dat is een efficiënte aanleverlijn met goede contacten”, vervolgt De Bruin. “De Lentse Plas is geen open water, dus wij kunnen efficiënt werken met bekende onderaannemers. Het betreft een recreatieplas: voor de bewoners zijn geen aanlegsteigers voor boten toegestaan, de beleving van het water staat centraal. De grootste uitdaging is de snelfietsroute langs de plas, die niet gehinderd mag worden. Wij hebben voldoende ruimte om zowel de bouw te laten voortgaan als de inhuizing na oplevering.” Sommige kopers nemen de woning casco over. In andere gevallen worden de watervilla’s volledig afgewerkt. Het bouwproces neemt in totaal 2 jaar in beslag. Uiteindelijk beschikt de Lentse Plas over 27 all-electric watervilla’s op maat van de nieuwe bewoners.