Faay produceert biobased scheidingswanden voor renovatie-, transformatie- en nieuwbouwprojecten. Voor de renovatie van het Rivierenhuis in Amsterdam levert het bedrijf circa 17.000 m2 vlaswanden. Een bijzonder project, waarbij de ambities zijn gericht op circulariteit, de energietransitie, het benutten van expertise uit de markt en het stimuleren van samenwerking.
Mirjam Heidekamp, projectadviseur bij Faay: “Het was de wens van woningcorporatie Eigen Haard en hoofdaannemer Hemubo om het Rivierenhuis zo duurzaam mogelijk te renoveren. DOOR architecten is daarom vanaf de ontwerpfase met onze wanden gaan tekenen.”
Voor het Rivierenhuis is gekozen voor kamer- en woningscheidende wanden van Faay. Deze milieuvriendelijke prefab elementen hebben een massieve kern van vlas en een toplaag van gipskarton. Vlas neemt CO2 op en zorgt bovendien voor een gezond en prettig binnenklimaat. Faay produceert deze wanden al meer dan vijftig jaar en beschikt daardoor over veel kennis en ervaring. De wanden zijn robuust, schroefvast, geluidsisolerend en brandwerend, en alle systemen voldoen aan Bouwbesluit. De montage van de wanden in het Rivierenhuis wordt verzorgd door afbouwpartner Vellinga Project Realisatie. “We werken al jaren samen”, vertelt Heidekamp. “Vellinga heeft veel expertise opgebouwd in de verwerking van onze systemen en levert daarmee onder andere een belangrijke bijdrage in het versnellen van de bouwtijd.”
In het Rivierenhuis worden alle appartementen bijna volledig nieuw gemaakt. Alle niet-dragende wanden zijn verwijderd en worden vervangen door de wanden van Faay. Eén van de grote voordelen is dat deze snel te monteren zijn. Stijl- en regelwerk, isolatie en eindbeplating zijn in één prefab paneel samengevat en door de massieve kern van vlasscheven is achterhout niet nodig.
Naast het standaardassortiment is ook het leveren van maatwerk door Faay een optie. “Bij het Rivierenhuis leveren we de wanden op maat en per verdieping gepakketteerd aan. Dit verhoogt de bouwsnelheid, voorkomt verspilling van grondstoffen en voorkomt afval op de bouwplaats.”
Met een massieve kern van vlas (opname van ca. 580 kg CO2/m3 wand), een ecologisch verantwoord productieproces en een zeer lage MPG-score is Faay de juiste oplossing voor comfortabel wonen, flexibel transformeren en circulair bouwen.
Vlas is een prachtig materiaal om ecologisch mee te bouwen, vertelt Heidekamp. “Er is weinig milieubelasting bij de productie van vlas en het materiaal heeft een extreem lage energie-inhoud. Door vlas te gebruiken als grondstof voor bouwmaterialen, kan CO2 in een gebouw worden vastgelegd waardoor een positief effect op de broeikasgasbalans ontstaat. Als het gebouw waarin biobased materialen verwerkt zijn gesloopt wordt, kunnen de materialen hergebruikt worden en blijft de CO2 opgeslagen. Kortom, met Faay vlaswanden bouw je niet alleen efficiënt en kostenbesparend, maar ook circulair. Faay vlaswanden bieden daarmee een toekomstbestendige en milieuvriendelijke oplossing voor de bouwsector.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Faay Vianen B.V..