Het klinkt als een flinke puzzel: 123 woningen renoveren en verduurzamen, terwijl de bewoners gewoon thuis blijven. Toch pakte Van Wijnen dit project in Haarlem met vertrouwen aan. “Elke stap die je zet en elke spijker die je slaat: alles moet met aandacht en respect voor de bewoners gebeuren”, vertelt Thijs Holleman, Hoofduitvoerder Renovatie en Transformatie bij Van Wijnen. Dit verduurzamingsproject aan de Vrijheidsweg draait om vakmanschap én mensgericht werken.
Van Wijnen combineerde technisch vernuft met een scherp oog voor bewonerswensen. In opdracht van vastgoedinvesteerder Altera renoveerde het bedrijf 123 huurwoningen in Haarlem naar energielabel A. Holleman: “We hebben anderhalf jaar voorbereid en moesten creatieve oplossingen bedenken toen het draagvlak onder bewoners niet direct voldoende was. Uiteindelijk vonden we een middenweg: ja-stemmers kregen volledige verduurzaming, nee-stemmers enkel het hoogstnoodzakelijke. Voor ieder wat wils.” Het project is in Q1 van 2025 naar tevredenheid van de bewoners en Altera opgeleverd.
De renovatie omvatte grootschalig onderhoud en verduurzaming, zoals HR+++ triple glas, vloer- en dakisolatie en een wtw-ventilatiesysteem. Het project werd uitgevoerd in bewoonde staat, wat vraagt om zorgvuldige communicatie en planning. Een bekende werkwijze voor Van Wijnen: “In ons bewonersproces ontvangen de huurders zes weken van tevoren een planning. En onze bewonersbegeleider voert keukentafelgesprekken om maatwerkafspraken te maken”, legt Holleman uit. “Deze persoonlijke aandacht werkt en geeft bewoners vertrouwen in een realistische uitvoering volgens de afgesproken planning.”
Het sociale aspect speelt een grote rol. “In een renovatie zoals deze is goed contact met bewoners cruciaal”, zegt Holleman. “Bij oudere of hulpbehoevende bewoners helpen we bijvoorbeeld met het verplaatsen van meubels. Ook organiseren we opruimdagen, met een ijs- of patatkar en koffie, om het contact te versterken en afval te hergebruiken. Zo worden goede meubels gered van de container en verzameld voor de kringloop.”
De fysieke uitdagingen op de Vrijheidsweg waren niet mis. Steigers in smalle tuinen, boorwerkzaamheden voor ventilatiesystemen en zware materialen in huizen vol persoonlijke eigendommen maakten elke dag anders. Holleman: “Technisch viel het mee, maar het werken zó dicht op mensen is anders. Geen radio hard aan, geen stofwolken en altijd opletten dat je niemand hindert.” Deze professionele houding leverde strakke planningen en innovatieve oplossingen op. “We doen plaksessies met onderaannemers om werkzaamheden maanden vooruit te coördineren”, vertelt Holleman. “Zo weten we per dag precies wie waar en wanneer aan de slag gaat.”
Naast verduurzaming werden de woningen ook grondig onderhouden. Denk aan nieuwe dakgoten, regenpijpen en schilderwerk. De gevels zijn gereinigd en voorzien van een vuilafstotende laag. Dit alles terwijl de bewoners konden blijven vertrouwen op een gestroomlijnde planning en duidelijke communicatie. “Het vertrouwen van bewoners is onze grootste trots”, benadrukt Holleman. “Sommigen hebben ons zelfs hun huissleutels gegeven. En aan het eind van elke dag zorgden wij ervoor dat de werkplek weer netjes opgeruimd was. Dat zegt alles over hoe belangrijk communicatie en respect zijn.”
Met de renovatie aan de Vrijheidsweg zet Altera een belangrijke stap naar duurzame, comfortabele woningen die klaar zijn voor de toekomst. Holleman vat het treffend samen: “Hier hebben we niet alleen aan gebouwen gewerkt, maar aan tevreden bewoners en een betere buurt. Dát is waar verduurzamen om draait.”