Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Circulair bouwen: Oude ramen krijgen een nieuw leven… als raam
Voor de productie van alle systemen van SAPA wordt enkel nog gebruik gemaakt van Hydro CIRCAL 75R ‘post-consumed’ materiaal. (Beeld: Jordi Canosa)

Circulair bouwen: Oude ramen krijgen een nieuw leven… als raam

Circulair bouwen, waarbij producten en materialen door recycling en hergebruik een zo lang mogelijke levensduur krijgen, is cruciaal. Het speelt een sleutelrol in de vermindering van de afvalberg en de ingebedde koolstof van gebouwen en kan er mede voor zorgen dat de industrie over de nodige bronnen beschikt om aan de toekomstige behoeften te voldoen. Bij Hydro denken ze al langer duurzaam en circulair mee en daarom wordt voor de productie van de SAPA raam-, deur- en vliesgevelsystemen enkel nog gebruik gemaakt van Hydro CIRCAL 75R post-consumed materiaal met een uiterst lage CO2-footprint.

HYDRO3 AG 057172
Op Polyclose pakte de specialist uit met een nieuw vliesgevelsysteem en innovatieve raam- en deursystemen. (Beeld: Adrià Goula)

Reclycing en de ecologische footprint

We nemen het voorbeeld van Engeland, waar jaarlijks meer dan 60 miljoen ton niet-gevaarlijk afval wordt geproduceerd en de werving van hulpbronnen voor de industrie leidt tot klimaatverandering, ontbossing, onteigening en vervuiling. Bovendien zijn veel grondstoffen steeds moeilijker te verkrijgen. “De ontginning van grondstoffen is zeer energie-intensief en ook schadelijk voor het milieu. Als het materiaal dan ook nog eens getransporteerd moet worden om te verwerken, vergroot de koolstofimpact”, stelt project manager Danny Decaluwaert. “Recycling daarentegen gebeurt vaak relatief lokaal en vergt, afhankelijk van het materiaal, ook minder energie. Bovendien komen de materialen niet op stortplaatsen terecht, waardoor de afvalberg vermindert.” Circulariteit wordt dan ook steeds belangrijker. “Vooral in Nederland is men daar al jaren mee bezig, maar de laatste tijd zijn we ook in België aan een inhaalbeweging bezig.”

Aluminium als circulair materiaal

Wie circulair wil bouwen, moet de juiste materialen kiezen, zoals aluminium. Door de natuurlijke corrosiebestendigheid en uitstekende verhouding tussen sterkte en gewicht kan dit materiaal voor veel bouwelementen gebruikt worden: van daken en muren tot ramen, deuren, vliesgevels en zonwering. “Aluminium is ideaal als circulair materiaal. Het kan immers eindeloos gerecycled worden. zonder verlies van kwaliteit en eigenschappen én is gemakkelijk te scheiden van ander afval. Als men een gebouw afbreekt, kan een groot deel van de aluminium onderdelen dus probleemloos teruggewonnen en gerecycled worden”, legt Decaluwaert uit. “Bij het smelten van aluminium is bovendien maar 5% van de energie nodig die vereist is voor de productie van primair aluminium en dat komt de ecologische voetafdruk ten goede. Tot slot wordt aluminium geproduceerd uit bauxieterts, één van de meest overvloedige grondstoffen op aarde. Daardoor is er genoeg aluminium beschikbaar om op grote schaal gebruikt te worden.”

HYDRO5 09 PevasaOffice ES 16092015
Ook voor de SOLEAL Next-deur wordt Hydro CIRCAL 75R gebruikt. Projectarchitect: Diego Soroa. (Beeld: Wenzel)

Post-consumed aluminium

Hydro, één van de grootste producenten van primair aluminium en een belangrijke Europese leverancier van geëxtrudeerde producten, zet fors in op circulariteit. “Voor de productie van ramen en deuren, schuiframen en vliesgevelsystemen gebruiken we alleen nog Hydro CIRCAL 75R; aluminium dat voor minimaal 75% uit post-consumer schroot van bijvoorbeeld gevels en ramen bestaat en een voetafdruk van slechts 2,3 kg CO2 per kg aluminium heeft”, vertelt Decaluwaert. “Dankzij de revolutionaire behandeling van het aangeleverde schroot is de kwaliteit van het Hydro CIRCAL 75R post-consumed materiaal identiek aan die van primair aluminium. Het wordt de nieuwe standaard voor de productie van al onze producten. En dat is uniek in de markt. Oude ramen en deuren krijgen een nieuw leven… als raam- of deursysteem.”

HYDRO4 INSTEEK fotograma mes aire
Oude ramen en deuren krijgen een nieuw leven… als raam- of deursysteem.

Soleal Next

Het merk SAPA pakt vandaag uit met heel wat nieuwe ‘CIRCAL’ ontwikkelingen. Zo werd de universele SOLEAL Next-deur recent aan het professionele publiek voorgesteld. Deze deur is verkrijgbaar in veel toepassingen: vrijstaand of met een vast deel, beglaasd of met een overlappend paneel, naar binnen en naar buiten draaiend, push-pull, paniekdeuren, deuren voor intensief gebruik (getest tot 2.000.000 cycli), enkele of dubbele deur, geïntegreerd in de gevel, scharnierend of pivoterend, met lage of drempelvrije dorpel. Ze is geschikt voor glasdiktes tot 59 mm en hoogtes tot 3 meter, levert uitstekende prestaties op het vlak van thermische isolatie en akoestiek en garandeert een hoge dichtheid. SOLEAL Next omvat ook veel veiligheidskenmerken, zoals bescherming tegen vingerklemming, anti-paniek vluchtweg, inbraakwerendheid (RC2/RC3) en kogelwerendheid (FB4 NS), evenals rook- en brandbeveiliging. Deze innovatie combineert een esthetisch design met een ruime keuze aan kleuren en accessoires, waaronder verborgen elementen en beslag.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten