Appartementencomplex De Burgemeester in Sliedrecht moest de charmante kanten van de jaren ’20 architectuur weerspiegelen én dienen als poort voor de nieuwe wijk Baanhoek-West. Daarvoor trok ontwikkelaar BPD de architecten van Quadrant Architecten BNA aan.
Maurice van der Meijden, één van de twee eigenaren en architect, was vanaf het begin betrokken bij het project. Hij werkte al veel samen met Gebroeders Blokland uit Hardingsveld, die de ontwikkeling van het appartementencomplex samen met BPD in gang zette. “Het was even een lastige businesscase”, vertelt hij. “Het was een puzzel met de grondexploitatie en doelgroepen, maar uiteindelijk zijn we tot dit
ontwerp gekomen.”
Eén van de belangrijkste wensen uit het beeldkwaliteitsplan van de gemeente is dat het gebouw goed moet aansluiten bij de wijk die in jaren ’20 en ’30 architectuur is opgebouwd. De Burgemeester bestaat uit 29 appartementen en ligt aan de entree van de wijk. Het moest daarbij ook een welkome poort vormen voor alle nieuwe bewoners. “Het gebouw is ingetogen en past precies in de wijk.”
Toen de grote lijnen stonden, sloot ook architect Alex van Gurp aan voor de verdere invulling.
Zo had de gemeente een nadrukkelijke wens voor een kap op het gebouw. “We hebben voor deze kappen gekozen, zodat we door middel van kapverdraaiing bepaalde proporties konden realiseren. De topgevels komen op verschillende plaatsen naar voren. Het gebouw heeft dus deels een schijnkap, waardoor we de zonnepanelen heel sympathiek konden integreren en deze niet heel dominant in beeld kwamen.”
De uitkragende balkons zorgen voor schaduwwerking, waardoor een mooie plasticiteit ontstaat. “We hebben gekozen voor een rigide, rustige, maar stoere indeling van de gevels. Maar binnen die gevels is ook verfijning aangebracht. Als je dichter bij het gebouw komt, ontstaat er een tweede laag in de architectuur, door middel van reliëfmetselwerk en diverse metselwerkverbanden.”
Eén van de uitdagingen die de heren tijdens het proces tegenkwamen, was geluid. “Er is weggeluid van de hoofdtoegangsweg, maar het ligt ook dicht bij een industrieterrein. Gaande het proces werd pas duidelijk wat de impact daarvan was. In overleg met de aannemer en ontwikkelaar hebben we een oplossing gevonden waarmee we de architectonische kwaliteit toch overeind houden.” De balkons zijn nu af te sluiten met glazen panelen, om zo een comfortabele buitenruimte te creëren waar bewoners rustig
kunnen zitten.
De korte zijdes hebben in het midden een afwijkende kleurstelling, waardoor het gebouw een mooiere menselijke maat krijgt. En opvallend detail: een doorgemetseld schoorsteenelement vormt de kroon op de topgevels en het dakvlak. Een waterpartij rondom het gebouw vormt een mooie overgang van de privé-buitenruimtes naar buiten. “Het water geeft het gebouw extra cachet en luxe, ook door de weerspiegelingen”, vertelt Van der Meijden. Van Gurp vult aan: “Het heeft daarnaast een belangrijke functie voor de waterhuishouding van de wijk. Net als een wadi werkt het als een waterbuffer. Alleen valt deze niet droog. In samenspraak met Lagendijk tuin- en landschapsarchitecten hebben we de parkeerplekken mooi in het groen ingepast. Zo ontstaat een stoer, robuust geheel dat dient als blikvanger voor de wijk aan de dijk.”
Opdrachtgever
BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Architect
Quadrant Architecten BNA
Aannemer
Gebroeders Blokland
Neem dan rechtstreeks contact op met Solarlux.