Een fijne thuishaven voor studenten
In 2020 heeft de Technische Universiteit in Eindhoven de markt uitgedaagd om het aantal woningen op de campus te verdubbelen van 700 naar 1.400 eenheden. Het plan van VenhoevenCS, Heijmans en Woonbedrijf met twee woontorens en een ‘verbindende’ laagbouw kwam als winnaar uit de bus en is inmiddels gerealiseerd. Afgelopen zomervakantie hebben ruim 800 studenten hun intrek genomen in het nieuwe ‘studentendorp’, dat is geïnspireerd op het Olympische dorp in München.
“Ons ontwerp is gericht op het creëren van een fijne thuishaven voor studenten”, zegt Stijn van Giezen van Woonbedrijf. “De positionering van de twee woontorens en de laagbouw relatief kort op elkaar versterkt het verbindende effect. Het stimuleert de ‘toevallige’ ontmoeting en voorkomt eenzaamheid. Studenten zijn ook actief betrokken bij het ontwerp, de engineering en de thematisering van de verschillende onderdelen. Dat heeft geleid tot keuzes die je nu overal terugziet.” De toekomstige bewoners werden al in een vroeg stadium geselecteerd. “Er is plek voor zo’n 800 studenten in de 735 woningen, terwijl we ruim 2.600 aanmeldingen kregen. Daaruit is een gezonde mix van bewoners geselecteerd die tijdens verschillende matchingsavonden aan elkaar zijn voorgesteld.”
Het ‘dorp’ omvat drie bouwdelen: de 50 meter hoge woontorens Pollux en Castor en de laagbouw. “In Pollux zijn 371 individuele woningen gesitueerd, Castor telt 278 wooneenheden”, vertelt Hans Herrebout van Heijmans. “In beide torens bevinden zich bovendien de nodige decentrale ontmoetingsruimtes op verschillende verdiepingen. Vanuit de woningen is er tevens zicht op de gangen, die bewust breder zijn gemaakt. Op die manier zie je de buren thuiskomen. Ook weer met het oog op het sociale aspect. Bij de torens is maximaal ingezet op prefab, alleen de fundering is in het werk gestort. Met de bouw van de twee torens zijn we in oktober 2022 gestart, met de laagbouw, bestaande uit een staalconstructie met HSB-elementen, in mei 2023. De laagbouw omvat uitsluitend groepswoningen met in totaal 86 kamers en bestaat uit verschillende bouwdelen die ook weer kort op elkaar staan, maar met een grote mate van doorwaadbaarheid. Met name de laagbouw vormt het sociale hart met onder meer een kringloopwinkel en een creatieve ruimte, bioscoop en koffiecorner.”
Het studentendorp is gebouwd op de plek waar eerst ‘het Paviljoen’ stond, het eerste gebouw van de TU/e uit 1956. “Dat gebouw is circulair gesloopt en een deel van de betonelementen van beide woontorens bevat granulaat van het gesloopte paviljoen”, zegt Herrebout. “Verder zijn alle woningen aangesloten op de WKO-bron van de TU/e, zodat de woningen op een duurzame manier verwarmd én gekoeld kunnen worden.” Van Giezen vult aan: “Sowieso is er in het project volop ingezet op duurzaamheid en circulariteit. De aanpasbaarheid is groot. Zonder al te veel ingrepen is het mogelijk om de gebouwen een andere indeling of functie te geven. Verder zijn er 150 nestkasten opgehangen voor vogels en vleermuizen en is de beplanting op het terrein en op de sedumdaken van de laagbouw afgestemd op de lokale fauna.” Al het hemelwater wordt opgevangen in de 260 meter lange ‘blauwe loper’. Die zorgt voor een constante stroom naar de wadi’s op het terrein en houdt het water in het gebied. “Uiteraard is wel voorzien in een overstort in de Dommel, mocht het nodig zijn”, vult Herrebout aan.
Het studentendorp is op 1 juli 2024 door Heijmans opgeleverd. De verhuur en het beheer van de woningen is voor een periode van vijftig jaar in handen van Vestide, de merknaam waaronder de studentenhuisvester van Woonbedrijf bekend is. “Circa 50% van de woningen wordt gemeubileerd aangeboden en is instapklaar”, zegt Van Giezen. “De andere helft kan naar eigen inzicht worden ingericht. En dat betreft puur het meubilair. Alle woningen zijn voorzien van schilderijlatten, want boren of schilderen is niet toegestaan.” Inmiddels hebben alle studenten hun intrek genomen en bruist het nieuwe studentendorp als nooit tevoren. “Behalve het creëren van een fijne en veilige thuishaven hoopt de TU/e met deze nieuwe campus de studenten ook te behouden voor de Brainport-regio.”
Meldingen