Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Slim ontwerp stimuleert spontane ontmoetingen in Concorde 
Community living wordt steeds belangrijker.

Slim ontwerp stimuleert spontane ontmoetingen in Concorde 

Hoe Concorde het stadsleven in Utrecht een sociale boost geeft

Utrecht verandert. Waar ooit een bedrijventerrein lag, groeit nu een levendige stadswijk. Concorde is de eerste stap in die transformatie. Dit wooncomplex, ontworpen door Klunder Architecten, brengt wonen, ontmoeten en duurzaamheid samen. Senior architect Paul Cardinaal vertelt hoe het gebouw niet alleen de skyline, maar ook het stadsleven verrijkt.

Bij Klunder Architecten staat een bewuste en zorgvuldige aanpak van elk project centraal. “We zien onszelf als puzzelaars”, zegt Cardinaal. “Onze kracht? Slimme plattegronden, logische structuren en een maximale leefkwaliteit. We zorgen ervoor dat elke vierkante meter goed benut wordt. Dat maakt het verschil in stedelijke woningbouw.” 

Het bureau werkt aan grote projecten en speelt met materialen die passen bij de omgeving. “Baksteen is in Nederland populair, maar wij kijken verder. We gebruiken daarnaast namelijk ook aluminium en groen. Niet alleen omdat het mooi is, maar ook om hittestress te verminderen en om de stad te veraangenamen.”  

DSC 0037 2 kopie
Waar ooit een bedrijventerrein lag, groeit nu een levendige stadswijk.

Een gebouw dat mensen samenbrengt 

Concorde is meer dan een verzameling woningen. Het ontwerp draait om verbinding. In plaats van anonieme galerijflats creëerde Klunder Architecten een woontoren en een carré-vormige laagbouw waar mensen elkaar spontaan ontmoeten. De twee gebouwen staan met elkaar in verbinding en herbergen samen maar liefst 215 huurappartementen met een oppervlakte tussen de 50 en ruim 100 vierkante meter. Dat zijn dus een hoop huurders die, als het aan Klunder Architecten ligt, samen zullen genieten van de nieuwe, levendige woonwijk Merwede. 

“We hebben ‘vogelnesten’ ontworpen”, vertelt Cardinaal enthousiast. “Dat zijn open plekken in de gevel waar je langsloopt via buitentrappen en daktuinen. Je kunt er even zitten, een praatje maken of gewoon genieten van het uitzicht. Dit zorgt ervoor dat bewoners zich niet alleen voelen, maar écht een gemeenschap vormen.”  

DSC 0098 Edit kopie
Bij Klunder Architecten staat een bewuste en zorgvuldige aanpak van elk project centraal.


Ook op straatniveau is over ontmoeting nagedacht. “Vaak kijk je bij parkeergarages tegen een blinde gevel aan. Dat wilden wij anders doen.” De oplossing? Split-level woningen boven de halfverdiepte parkeergarage. “Hierdoor krijgen bewoners hoge plafonds en blijft de straat levendig. Win-win.”

Een slimme aanpak van geluid en ruimte 

Een project als Concorde kent obstakels. Zo ligt het gebouw naast een druk transportbedrijf. “Geluid was daardoor een uitdaging”, zegt Cardinaal. “We moesten een gevel ontwerpen zonder draaiende ramen, maar door de slimme indeling kunnen bewoners altijd een raam aan de stille kant openzetten.” Herkenbaarheid was ook een belangrijk aandachtspunt. “De entrees zijn groot en opvallend, zodat je meteen weet waar je moet zijn. Bovendien sluiten ze qua materialen naadloos aan op de binnenkant van het carréblok. Dat zorgt voor een warme, uitnodigende uitstraling.”

De toekomst van stedelijk wonen 

Concorde laat zien hoe de stad van morgen eruitziet. “Community living wordt steeds belangrijker”, zegt Cardinaal. “Mensen hebben kleinere woningen, dus de ruimtes eromheen moeten slimmer. Denk aan gedeelde tuinen, ontmoetingsplekken en voorzieningen zoals een koffietentje of wasbar.” Ook duurzaamheid is goed doordacht. Het gebouw voldoet aan de BENG-normen, heeft zonnepanelen op het dak en maakt gebruik van een ondergrondse warmte-koudeopslag. “Daarbij hebben we goed gekeken naar schaduwwerking, zodat de zonnepanelen maximaal rendement halen.” Wat maakt Concorde écht uniek? “Het brengt mensen samen”, resumeert Cardinaal. “Je hebt je eigen plek, maar voelt je nooit afgesloten van de stad. Dat maakt wonen hier bijzonder.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten