Maar liefst 2.900 m² buitengevelisolatie met gevelstrips en sierpleister was er nodig voor de renovatie van de Haagse Lannoy Toren. Een ingrijpende renovatie om de 128 sociale huurwoningen duurzaam en toekomstbestendig te maken. Alles voor een verbeterd wooncomfort, lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk voor de bewoners.
De Lannoy Toren aan de Loevesteinlaan ligt in de wijk Morgenstond in het zuiden van Den Haag. Het is een Haagse, naoorlogse wijk in het stadsdeel Escamp, dat begin jaren vijftig is gebouwd. Het woongebouw is eigendom van woningcorporatie Hof Wonen. Samen met aannemer VORM werden werkzaamheden uitgevoerd die de huurwoningen duurzaam en toekomstbestendig moeten maken. A3 Architecten verzorgde het ontwerp. Naast nieuwe kozijnen met isolerend HR+++ glas en nieuwe voor- en balkondeuren kregen het dak en de gevels een betere isolatie. De gevels werden voorzien van het compacte buitengevelisolatiesysteem van Sto Isoned, dat vakkundig werd aangebracht door IJsselmonde Buitengevelisolatie.
Voordat IJsselmonde van start kon, moest eerst de hele buitenschil van de gevel tot op het binnenblad gesloopt worden. “De ondergrond van de gevel bleek slechter dan verwacht”, vertelt Mark Speksnijder, projectleider bij IJsselmonde. “Soms hebben we bij het isoleren wel 3 tot 4 cm moeten uitvullen om die weer recht te maken.” Dat betekende dat eerst alle lijnen qua diktes moesten worden opgemeten en vervolgens worden opgevuld met EPS-isolatie. Pas daarna kon gestart worden met het aanbrengen van de afwerking met het StoTherm Classic-systeem: een wapeningslaag en een afwerking van sierpleister of minerale strips.
Bijzonder aan deze renovatie is dat er verschillende soorten minerale strips zijn gebruikt als afwerking van de gevel. Naast de minerale gevelstrip van Sto in waalformaat koos A3 Architecten voor de Sto-Ecoshapes. “In eerste instantie ging het om verbetering van het energielabel, maar het wordt natuurlijk echt interessant voor ons als we ook mogen meedenken in uitstraling en esthetiek”, zegt Jeroen Haers van A3 Architecten. “Vaak gaat dat hand in hand met bijvoorbeeld nieuwe kozijnen en nieuwe gevelbekleding. Maar ook het onderhoud van een gebouw is belangrijk voor een woningcoöperatie. Daar moet je in je materiaalkeuze wel rekening mee houden.”
De Sto-Ecoshapes zijn prefab gevelelementen op basis van minerale componenten. Een groot voordeel van de Ecoshapes is volgens Niels Kempen dat je ze helemaal naar wens kunt aanpassen in maatvoering, kleur en oppervlaktestructuur. Kempen is Renovatie- & Transformatiespecialist bij Sto Isoned BV. “De mogelijkheden om af te wijken en een vrije vorm te kiezen die niet naar metselwerk verwijst, spreekt veel partijen aan. Door te variëren in vorm en ritme van patronen kan een bijzondere en unieke gevel gerealiseerd worden.” Een ander voordeel is dat dit één van de meest duurzame geveloplossingen in de markt is, in combinatie met Sto’s buitengevelisolatiesysteem.
Eind jaren ’80 is het woongebouw al een keer gerenoveerd. Daarbij is de gevel helemaal met beplating bekleed, waardoor alle kwaliteit die in het oorspronkelijke ontwerp zat helemaal is platgeslagen, vindt Haers. In de wederopbouwarchitectuur moesten de horizontale stroken zo’n lang, hoog gebouw meer in balans trekken. Maar door die renovatie is de oorspronkelijke relatie tussen de verschillende gevelonderdelen en dan met name de verticale en horizontale banden nagenoeg verdwenen. Er zijn toen ook (felrode) liftkokers tegen het gebouw aan geplaatst, die ook weer lange, verticale elementen vormden. “We hebben geprobeerd om door kleurstelling en materiaal de uitstraling weer terug te brengen naar hoe het was.”
Dat is goed te zien aan de borstweringen aan de voor- en achtergevel. In het oorspronkelijke ontwerp zaten daar composietplaten waar een soort ribbel of golf in zat. In die tijd een vrij innovatief concept. Met de gevelstrips van Sto is dat op een gelijkwaardig manier nagebootst. Met Ecoshapes is een u-vorm gecreëerd die wordt gecombineerd met verticale aangebrachte minerale gevelstrips in waalformaat. Dit zorgt voor een mooi lijnenspel, wat weer versterkt wordt door de verticale spijlen van de balkonhekjes. “Het is nu niet letterlijk meer gegolfd, maar vervangen door het ritme van verticale lijnen onder de ramen.” Haers is content met de gevelstrips: “Je kunt met een dergelijke afwerking veel kwaliteit in het beeld toevoegen.”
De plint van de Lannoy Toren bestaat geheel uit Ecoshapes, in een lichte betonkleur. De kleur steekt mooi af tegen de beige gevelstrips. Door het grote formaat van de Ecoshapes lijkt het gebouw op een soort voetstuk te staan. “Het was heel donker in de straat. Om bewoners meer gevoel van thuiskomen te geven als ze met de fiets aankomen, is gekozen voor een licht materiaal op ooghoogte. De uitstraling van een gebouw doet ook zeker iets voor het gevoel van veiligheid.”
Is het werken met Ecoshapes als gevelafwerking heel anders dan met minerale gevelstrips? “Nee”, zegt Speksnijder. “De Ecoshapes zijn licht van gewicht. Net als bij minerale strips moeten ook de EcoShapes goed worden nagerold voor een optimale hechting.” Verder heeft IJsselmonde nog haar eigen controles voor iedere soort afwerking. “We willen een hoge kwaliteit werk leveren. Daardoor zijn we hier wat langer bezig geweest dan gemiddeld, want het is nauwkeurig werk. Vooral door de aandacht en extra tijd die we aan de Ecoshapes-afwerking geven!”
Neem dan rechtstreeks contact op met IJsselmonde.