De monumentale gevels van Kromme Nieuwegracht 66-70 zijn gebleven zoals ze waren. Maar achter de gevels van deze panden vond een complete metamorfose plaats. Hier maakte een gedateerd kantoorgebouw plaats voor een state-of-the-art kantoorgebouw met een uniek eigen gezicht. “Het was een feest om te ontdekken dat alle betrokken partijen hier hetzelfde in stonden.”
De renovatie van het monumentale kantoorgebouw aan de Kromme Nieuwegracht 66 gebeurt in twee fasen, waarvan de eerste nu is afgerond. Het plan werd ontwikkeld door eigenaar/gebruiker Channable, bkpunt architectuur, Robert van Oosterom Interiors, Bouwbedrijf De Waal en lichtspecialist Frans van Hooijdonck. Dit begon met de inventarisatie van de huisvestingswensen van Channable. Wat wilde zij, behalve een hedendaags klimaatsysteem, een bijzonder lichtplan en comfortabele werkplekken?
Veel zaken vroegen nauwelijks discussie. Het pand was gedateerd en had lang leeggestaan. Het moest dus volledig geïsoleerd worden én voorzien worden van een hedendaags klimaatsysteem. Meer aandacht en creativiteit vroeg de herinrichting van het pand. Hoe konden de oorspronkelijke vijf pandjes die achter nummer 66 waren samengeklonterd weer worden ontrafeld en herkenbaar worden gemaakt? Wat te doen met de lage plafonds boven de centrale trap? En hoe meer licht te creëren tussen de bouwlagen? “De samenwerking heeft me geraakt”, vertelt Sander Landman, projectleider van bouwbedrijf De Waal. “Binnen het team wilde iedereen hetzelfde: oude elementen upgraden en in volle glorie herstellen. Ook de samenwerking met de afdeling Erfgoed liep als een trein.”
In het trappenhuis in het midden van de pandjes werden sparingen in de achterwand gemaakt. Hierdoor ontstond de gewenste verbinding tussen de etages, elk met een eigen kleurenpalet. Achter de muur werd een vide gerealiseerd, waardoor het daglicht kon doordringen tot in het hart van het gebouw. Zo ontstond tevens een fraai zicht op de historische balken. “Je begrijpt dat van de documentatie van het gebouw ondertussen niet zoveel meer klopte”, vertelt Landman. “We bedachten de plannen dus op locatie, met het tekenblok in de hand en klaar om verrassingen op te vangen. Dat waren er elke dag meerdere.”
Isolatie gebeurde aan de binnenkant, waardoor de buitenkant van de panden volledig in de monumentale staat kon worden opgefrist. Het schilderwerk werd vernieuwd en het lood- en zinkwerk werd vervangen. Landman: “Dit laatste was wel een uitdaging. Waar vind je in deze tijd de vakman die de kwaliteit van het bestaande lood kan herstellen en nieuw loodwerk kan aanleggen in de hoge kwaliteit van weleer? Na een lange zoektocht hebben we deze gevonden bij Weijman Vastgoedonderhoud.”
“Het was een droomopdracht”, vertelt Wouter Keijzer, architect van bkpunt architectuur. “Channable gaf ons de volledige vrijheid, omdat zij de locatie inzet als secundaire arbeidsvoorwaarde. Het is haar magneet om medewerkers aan te trekken. Daarbij bestond het hele team uit specialisten die het beste eruit wilden halen. Kleurenplan, lichtplan, signing: alles klopt. Het is nog beter geworden dan ik had durven dromen.”
In het gerenoveerde gedeelte van Kromme Nieuwegracht 66-72 smeden gietvloeren de oude en nieuwe elementen aaneen tot een harmonieus geheel. Op de begane grond ligt de Caracterr Rough gietvloer in drie kleuren; op de eerste en tweede verdieping de Caracterr Smooth Concrete.
De vloeren liggen er strak bij. Zonder enige onderbreking creëren ze op alle verdiepingen rust, stijl en charme. Maar daar ging wel iets aan vooraf. “We leveren en maken niet alleen de gietvloeren”, vertelt Joost van der Velde, directeur van Caracterr. “We nemen ook de voorbereidingen aan de ondergrond voor onze rekening. Dat was hier een serieuze uitdaging. Meerdere ruimtes vertoonden behoorlijke hoogteverschillen. Hier hebben we gaten en scheuren voorbewerkt en vervolgens ruim 800 m2 vloer geëgaliseerd.”
De Caracterr Rough is de krachtpatser onder de gietvloeren. De vloer is cementgebonden en oersterk en dat gecombineerd met een uitstraling die uitgesproken elegant en natuurlijk is. Op de eerste en tweede etage was deze cementgebonden gietvloer minder geschikt vanwege de houten ondergrond. Hier bood de Caracterr Smooth Concrete uitkomst. Kernkwaliteit van deze vloer is de hard-elasticiteit, waardoor hij enige krimp of rek kan opvangen zonder scheuren te vertonen. Van der Velde: “Met de keuze voor de Caracterr gietvloeren heeft Channable een kantoor met een fraaie, natuurlijke uitstraling. Duurzaamheid, stijl en reinigingsgemak gaan nu hand in hand.”
Hypermoderne installaties maakten van de monumentale panden aan de Kromme Nieuwegracht een unieke werkplek. Voor Viveen Elektro was het een bijzondere opdracht. Zij legde het complete elektra- en datasysteem aan en realiseerde het ontwerp en lichtplan van Studio van Oosterom. En dat was nog niet de hele uitdaging. Bij de uitvoering kon geen enkel kabeltje worden weggemoffeld achter een systeemplafond. De installaties bleven tot en met het laatste schroefje in het zicht. “Dat vergt veel van je ontwerper, projectleider en monteurs.”
Het lichtplan in het kantoorpand van Channable is state-of-the-art. De armaturen zijn fraai en exclusief en de lichtsturing is aangelegd met Casambi, wat staat voor een slimme draadloze bediening. Dimmen, lampen groeperen of een timer instellen, alles kan via de Casambi-app op de telefoon. “Deze bediening op afstand betekent ook dat in het pand aanzienlijk minder schakelaars aanwezig zijn”, vertelt Pieter Kros, directeur van Viveen Elektro. “Hierdoor blijven de muren mooi strak.”
Over het totale project kan Kros alleen maar lovend zijn. “Dit soort projecten realiseer je alleen met een dreamteam om je heen en dat was het geval. Daarbij zat het project vol met mooie, technische uitdagingen. Het heeft ons geprikkeld om onze grenzen weer eens te verleggen. Dat is wat je wilt als installateur.”
De vakkennis en ambachtelijke vaardigheden om de monumentale elementen zoals ramen, kozijnen, daken, lood- en zinkwerk weer volledig in de oude staat terug te brengen, werden gevonden bij Weijman Vastgoedonderhoud. Sterker nog, hier bleek juist een passie voor deze werkzaamheden aanwezig.
Weijman werd opgericht in 1908 en groeide uit tot een gerenommeerde onderneming met een respectabele staat van dienst. Degelijk, professioneel en betrouwbaar. In 2008 ontving Weijman hiervoor het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’.
Aan de Kromme Nieuwegracht te Utrecht voerde de Monumentenwacht eerst de bouwkundige inspecties uit en schreef zij hiervoor een advies. Daarna kon Weijman beginnen met haar werkzaamheden. “Een hele klus”, vertelt Jan van Aalst, projectleider van Weijman Vastgoedonderhoud. Het was aan hem om voortdurend de planning en voortgang van de werkzaamheden te bewaken. “Onze vaklieden hebben een ruime ervaring in monumentaal schilderwerk. Om de gevel in oude glorie te herstellen, is het hele pand gereinigd. Het houtwerk is volledig kaal gemaakt en op ambachtelijke wijze in de oorspronkelijke kleuren weer geschilderd.”
“Kapotte ruiten zijn in het hele pand vervangen en de overige ramen zijn teruggeplaatst”, vervolgt Van Aalst. “Bij de renovatie van het dak hebben we eerst alle dakpannen verwijderd, UV-bestendig folie gespannen, nieuwe panlatten gelegd en daarna de dakpannen weer teruggeplaatst. Zelfs de nokvorsten zijn weer in het cement gelegd en ook het lood- en zinkwerk is hersteld. Waar Weijman Vastgoedonderhoud warm van loopt? Voor deze mooie projecten. Het is fantastisch om zo’n pand weer helemaal te zien opbloeien.”
Gevelbouwer JM van Delft & zn. heeft het vertrouwen gekregen van Bouwbedrijf De Waal om dit monumentale pand te voorzien van prachtige stalen binnenpuien en een aluminium lichtstraat. Hierdoor krijgt het pand een strakke en moderne uitstraling en zal het straks veel lichtinval hebben.
Daar het een monumentaal pand betreft, moest de renovatie aan allerlei eisen voldoen om het pand zoveel mogelijk in ere te houden met behoud van alle karakteristieke elementen. Zo is bijvoorbeeld een gedeelte van de stalen binnenpuien tegen de oude houten spanten aan gezet. “De uitdaging bij dit project zat hem vooral in het logistieke proces. Doordat het een bestaand pand is dat gerenoveerd wordt, bracht het transporteren van materialen door het pand, zonder de aanwezigheid van een lift, wat uitdagingen met zich mee”, vertelt Danny van Spaandonk, projectleider bij JM van Delft. “De montage is inmiddels helemaal gereed en wij kijken terug op wederom een hele prettige samenwerking met Bouwbedrijf De Waal.”
Opdrachtgever
De Waal beheer o.g. en Channable, Utrecht
Architect
bkpunt architectuur, Utrecht
Interieur
Robert van Oosterom Interiors, Rotterdam
Lichtontwerp
Frans van Hooijdonck
Constructeur
Berkhout Tros Bouwadviseurs, Alkmaar
Ontwikkeling/uitvoerder
Bouwbedrijf De Waal Utrecht bv
Bouwperiode fase 1
mei 2020 – september 2021