Een bredere kijk op bouwen
Aannemingsbedrijf Fraanje is al sinds jaar en dag de vaste aannemer van het Zeeuwse bedrijf Kotra. Hierdoor maakte Fraanje ook deel uit van het samengestelde bouwteam voor het nieuwe bedrijfspand in het Duitse Krefeld. “Maar bouwen in Duitsland is wel anders”, ontdekte werkvoorbereider/projectleider Marijn Gabriëlse. “Wij konden leren van de Duitse partijen en de Duitse partijen konden leren van ons.”
Het nieuwe bedrijfspand van Kotra Logistics in het Duitse Krefeld omvat een distributiehal (bijna 2.500 m2) en een kantoor (800 m2). Voor de bouw werkte Kotra samen met een Duitse architect, die de bouwdirectie op zich nam en een bouwteam samenstelde. Toen met diverse gespecialiseerde partijen contracten waren gesloten – onder meer voor het casco, het grondwerk, de terreininrichting en de installaties – werd het bouwteam aangevuld met Fraanje als aannemer.
Fraanje realiseerde zich dat bouwen in Duitsland een behoorlijke impact zou hebben en bereidde zich zo goed mogelijk voor op werken in een andere taal, met andere regels en in een andere cultuur. “Voor de taalbarrière zaten we in het goede gedeelte van Duitsland”, vertelt Gabriëlse. “De bewoners in het grensgebied ten oosten van Venlo bleken beter Nederlands te verstaan dan bijvoorbeeld die in Midden-Duitsland. Daarbij sprak onze Nederlandse opdrachtgever goed Duits en tijdens de bouwvergaderingen waren meerdere mensen tweetalig.”
De regelgeving was wennen. Zo bleken veel zaken in Duitsland zorgvuldiger geregeld dan in Nederland. “Hier zitten de standaardregels exact in mijn hoofd. Om de Duitse regels te leren kennen, moest ik eerst de theorie in duiken. Toen bleek dat je in Duitsland veel meer zaken moet kunnen afvinken, voordat je ze ter goedkeuring mag aanbieden. Dit heeft meerdere keren tot andere beslissingen geleid. Onder andere de buitengevelkozijnen hebben we om deze reden in Duitsland ingekocht.”
En dan waren er nog de cultuurverschillen. “De Duitse medewerkers volgden punctueel de instructies en lieten de werkplek opgeruimd achter. Dat maakte samenwerken erg plezierig”, blikt Gabriëlse terug. “Anderzijds zijn instructies gebaseerd op een droomscenario dat je in de praktijk zelden tegenkomt. In dat geval stel je je flexibel op en help je elkaar. Daar konden de Duitsers weer wat leren van ons. Tijdens het bouwproces groeiden we steeds meer naar elkaar toe.”
“Het was leerzaam”, concludeert Gabriëlse nu het bedrijfspand is opgeleverd. “De uitdagingen zaten deze keer niet in de bouw, maar in de organisatie. We moesten slaapplekken regelen voor onze mensen, vergaderen in een andere taal en ons inleven in een andere cultuur. Het heeft mijn blik verruimd. Sinds de bouw van Kotra kijk ik met een bredere blik naar bouwprojecten.”