Bedrijven die hun materiaalflow willen optimaliseren, zijn vaak geïnteresseerd in ‘de nieuwste technologieën’. Helaas gaan ze hierbij regelmatig voorbij aan de traditionele technologieën, die hun degelijkheid al ruimschoots hebben bewezen, geen kinderziektes meer hebben én volop zijn geoptimaliseerd. “Doordat deze optimalisaties vaak onopvallend zijn, denken veel bedrijven dat de oudere technologieën stil zijn blijven staan in de tijd, maar niets is minder waar”, aldus Steve Vercammen, Sales Manager Logistic Solutions bij SSI SCHÄFER.
Een mooi voorbeeld vinden we in onze palletmagazijnen, vertelt Vercammen. “Traditioneel worden hiervoor palletkranen ingezet, die zijn uitgerust met telescopische vorken voor 1-2-3 pallets diep. Tegenwoordig promoten vele machinebouwers echter de palletshuttle, die een diep kanaal kan inrijden. Ook SSI SCHÄFER biedt hiervoor diverse oplossingen aan, zoals de SSI Orbiter, de ESS en de E4S palletshuttles. Shuttles worden al dan niet naar een ander palletopslagniveau gebracht. Dergelijke shuttles zien er veel dynamischer uit dan een robuuste kraan, waardoor de indruk wordt gewekt dat dit veel sneller gaat én efficiënter is.”
“Het antwoord is: soms wel, vaak niet”, aldus Vercammen. “Voor toepassingen met veel verschillende producten (Stock Keeping Units) ten opzichte van het aantal beschikbare palletplaatsen, blijft een 1-diep of 2-diep kraansysteem simpelweg de beste oplossing. In dit geval zijn de SSI Exyz kranen zelfs met grote voorsprong de beste technologie om in te zetten. De SSI Exyz kranen werken 100% zelfstandig: er is geen communicatie nodig tussen de liften en shuttles of tussen de shuttles onderling. Daarnaast kunnen ze tot meer dan 40 meter hoog gaan en hele lange afstanden afleggen, zonder het risico op communicatieverlies door zwakke of verstoorde Wifi-signalen.”
In de afgelopen jaren is door SSI SCHÄFER hard gewerkt aan energierecuperatie bij het remmen of laten zakken van de lasten, vertelt Vercammen. “Bijkomend groot voordeel van de kranen is bijvoorbeeld de uitrusting met camera’s. Zeker in hoge magazijnen biedt het een enorm voordeel dat je vanaf de grond een goede inschatting kunt maken van wat er eventueel is fout gelopen hoog daarboven. Ook onderhoud en herstellingen zijn heel makkelijk uit te voeren vanaf grondniveau, terwijl je bij de vele shuttlesystemen op elk niveau een werkvloer nodig hebt. Daarbovenop is een SSI Exyz kraan zo robuust en simpel uitgevoerd, dat deze zelden in storing gaat.”
“Zeer zeker! Dat is ook de reden waarom SSI SCHÄFER key account is voor EUROFORK shuttles, een van de meest ervaren shuttleproducenten. Bijvoorbeeld bij lage gebouwen of gebouwen met moeilijk te bereiken zones heb je met ESS of E4S shuttles het grote voordeel dat je de ruimtes optimaal kunt inrichten om zoveel mogelijk palletlocaties te hebben.” Een ander voordeel is de schaalbaarheid van shuttles, vertelt Vercammen. “Je kunt shuttles bijplaatsen volgens de groei die je doormaakt. Maar daar zit tegelijkertijd de valstrik. Want wat heb je eraan om een hogere snelheid in je inslag/uitslag te hebben, als de rest van je automatisatie daar niet op afgestemd is? Of wat heb je eraan als je shuttles veel tijd nodig hebben om pallets eerst uit de weg te zetten, om bij de gewenste pallet te kunnen komen? In tijden waarin energie zo kostbaar is, dient men hier toch bij stil te staan!”
Vercammen knikt bevestigend. “Vandaar ook de keuze voor de titel van dit artikel. Focus niet vanaf het begin op technologieën. Doe eerst een data-analyse en bepaal je behoeftes, je gevoeligheidsgraad aan storingen, je ecologische voetafdruk én je acceptabele servicekosten. Wij bij SSI SCHÄFER vertellen vervolgens in alle transparantie welke technologie hier het best bij past, zodat je als gebruiker een optimale ROI bereikt. Oftewel: Think solutions, not products.”
Neem dan rechtstreeks contact op met SSI SCHÄFER B.V..