Janssen Aannemers bouwt in Oisterwijk het gloednieuwe en indrukwekkende Porsche Centrum Brabant. Een heus prestigeproject. Het is namelijk de eerste Porsche-garage in de nieuwe huisstijl. “Het casco behaalde in de ontwerpfase een BREEAM-certificering ‘Excellent’, dat is best bijzonder.”
Het pand wordt gebouwd in U-vorm en het buitenwerk is 100×100 meter groot. De showroom krijgt de kenmerkende Porsche-gevel. Projectleider Ruud van Alphen van Janssen Aannemers: “De ene poot van de U telt drie bouwlagen. Hier komen de Porsche showroom op twee verdiepingen, de werkplaats, het magazijn en het kantoor. In de andere poot komen de Showroom PGZ, een schadewerkplaats, een autopoetsbedrijf en een autowasstraat. Op beide kanten komt een parkeerdek, voorzien van een hellingbaan.”
Porsche ontwikkelde onlangs een nieuwe huisstijl (Porsche Corporate Identity) en die wordt in dit pand voor het eerst volledig uitgerold. Voor de aannemer betekent het dat het Duitse moederbedrijf van Porsche regelmatig komt kijken op de bouwplaats. “Daarnaast moet het casco voldoen aan de BREEAM-certificering. Dat is best bijzonder en daar moet je ook wel wat voor doen. Zo zijn de isolatiewaardes hoger dan het Bouwbesluit vereist. Ook gelden er duurzaamheidseisen voor de herkomst van de materialen die we gebruiken in de ruwbouw. Daarnaast hebben we op de bouwplaats negen afvalstromen. Van alle afvalstromen moet minimaal 90% geschikt zijn voor hergebruik. Dat is nog best een uitdaging, omdat we werken met veel onderaannemers. Hier letten we dan ook scherp op, we zijn er dagelijks mee bezig. Daarbij is dit ons eerste automotiveproject, dus voor ons ook de eerste keer dat we te maken hebben met bijvoorbeeld hefbruggen en bijbehorende installaties.”
Inmiddels is het pand al enige tijd wind- en waterdicht en is de afbouw in volle gang. Na zes maanden ruwbouwtijd volgen er zes maanden afbouwtijd. De oplevering staat gepland voor het derde kwartaal van 2024. “Ook voor de afwerking gelden strikte eisen. Om dit te begeleiden, stelde Porsche een eigen projectmanager aan. Hij kent alle belangrijke punten, zodat we die in de uitvoering al direct kunnen meenemen. Hij is hier wekelijks aanwezig. Dat werkt heel prettig.”
Zoals bij elk bouwproject, ontkwam de aannemer ook hier niet aan de nodige strubbelingen. Net voor de start van de bouw stond het grondwater erg hoog. Bronneren was niet haalbaar vanwege vervuiling in het aangrenzende terrein. Van Alphen: “Dat was een puzzel, maar we kwamen tot een goede oplossing: in plaats van een fundering op staal kozen we voor funderen op mortelschroefpalen. Bemalen had maanden vertraging opgeleverd en dan was nog niet het hele probleem opgelost. Er moesten namelijk putten van drie meter diep in de werkplaats komen. Om die te kunnen maken, bedachten we een oplossing in de vorm van een stalen kist zonder bodem. Daar stortten we vloeren in en zo maakten we een waterdichte bak die daarna in de grond gesteld werd. Om die correct te kunnen stellen, moesten we heel snel handelen. Dit omdat deze werkzaamheden onder het grondwaterpeil plaatsvonden en dus het gat snel kon vollopen met water. Dit soort uitdagingen maakt het werk leuk, zeker als de oplossing geslaagd is.”