Met Airdeck biedt De Hoop Pekso al meer dan 12 jaar een innovatieve en lichtgewicht verdiepingsvloer, die tal van voordelen biedt in met name utiliteitsbouwprojecten. Dankzij het gebruik van speciale Airboxen kan tot 15-20% bespaard worden op beton. Hierdoor kunnen ondersteuningsconstructies en funderingen aanzienlijk lichter worden uitgevoerd en worden grotere overspanningen tot 12 m mogelijk. Doordat minder beton, minder staal en minder transportbewegingen nodig zijn, wordt het milieu minder belast. En doordat de Airdeckvloer wordt uitgevoerd als een vlakke vloer, zijn er geen balken of ondersteunende muren nodig. Hierdoor wordt een maximale indelingsvrijheid geborgd. De vrije indeling maakt de Airdeck-vloer uitermate geschikt voor nieuwbouwprojecten in bijvoorbeeld de zorgsector.
De Airdeck-vloer gooit al jaren hoge ogen in utiliteitsbouwprojecten. Bijvoorbeeld als tussenvloer in parkeergarages en commerciële gebouwen of als verdiepingsvloer in zorggebouwen, vertelt René Verstraete, Hoofd Verkoop Binnendienst bij De Hoop Pekso. “Aan de basis van de vloer ligt een prefab betonnen onderschil van 6 tot 7 cm, met daarin constructieve plaatwapening en constructieliggers in een raster van 300×300 mm. Hierin worden volledig automatisch innovatieve Airboxen aangebracht. Speciale robots faciliteren het proces in onze fabriek, waarbij ze de Airboxen met ongekende precisie positioneren en integreren. Vervolgens gaan de Airdeck-vloeren de verhardingskamer in en niet veel later zijn ze al gereed voor transport.”
De betonbesparende Airboxen zijn gemaakt van gerecycled kunststof en beschikbaar in vijf hoogtematen, afhankelijk van de gewenste overspanning en gevraagde belasting. “De installatie van de vloer is eenvoudig, omdat de elementen aan de tralieliggers gelift kunnen worden”, vertelt Verstraete. “Vervolgens kunnen twee personen de elementen op de tijdelijke onderstempeling plaatsen. Op de bouw worden de koppelwapening en bovenwapening geplaatst. Het wapeningsnet kan vervolgens rechtstreeks op de Airboxen geïnstalleerd worden en het afstorten van de vloer gebeurt op de traditionele manier. Door deze manier van werken worden zowel beton, wapeningsstaal als tijd bespaard.” Dankzij hun vlakke bovenzijde en sterke constructie kunnen de Airboxen tijdens de bouw veilig belopen worden.
Jan Versteegen, adviseur constructies en partner bij Pieters Bouwtechniek, benadrukt de geschiktheid van lichtgewicht verdiepingsvloeren voor grotere overspanningen. “Naarmate de overspanning toeneemt, nemen normaliter ook de vloerdikte en het gewicht toe. Airdeck-vloeren verminderen dit nadeel door de integratie van de Airboxen. Dankzij deze innovatieve elementen ontstaat een dikkere vloer die zijn sterkte en stijfheid behoudt, terwijl het totale gewicht gereduceerd wordt. Het holle ontwerp van de vloer vermindert de totale belasting, waardoor minder wapening nodig is in vergelijking met een massieve vloer van dezelfde dikte.” Op basis van de bepaalde veranderlijke vloerbelasting in het Programma van Eisen berekent Pieters Bouwtechniek steevast de juiste vloerdikte en wapening. “Voorwaarde is wel dat de opgegeven belasting gelijk of hoger is dan de in de Eurocode opgegeven minimale belastingen die bij een functie gelden. Ondanks dat er voor de Airdeck-vloer minder materiaal gebruikt wordt, kun je met een lichtere vloer dezelfde sterkte en stijfheid bereiken.”
De ineenstorting van een lichtgewicht verdiepingsvloer in 2017 bij Eindhoven Airport wierp een schaduw over de reputatie van lichtgewicht vloeren. Zowel Versteegen en Verstraete weerleggen deze perceptie. Versteegen: “Wij hebben veel van dit soort vloeren ontworpen. Ook naar aanleiding van de onderzoeken na het ongeluk in Eindhoven hebben wij nog niet één vloer hoeven aanpassen of verstevigen. Wel hebben wij ons productieproces aangepast, op basis van de aangescherpte detaillering en rekenregels.” Verstraete: “De afgelopen jaren zijn ook de Airdeck-vloeren steeds verder doorontwikkeld. Zo storten we speciale korfwapening in de randen van de platen, waardoor in één keer aan alle constructieve eisen wordt voldaan. Ook maken we altijd al gebruik van traditioneel grindbeton, waarmee we volledig voldoen aan de verhoogde constructieve veiligheidsnormen. We merken dat dit zeer goed door de markt wordt ontvangen en worden steeds vaker benaderd door gerenommeerde constructiebureaus om mee te denken in het voortraject.”
Lichtgewicht vloeren blijven prominent aanwezig in de sector, stelt Versteegen. “Wij nemen deze vloeren mee in de verschillende vloervarianten die wij beschouwen voor projecten. Bijvoorbeeld bij utiliteitsbouwprojecten met een kolommenstructuur waarin flexibiliteit in indeling wordt gevraagd, is dit vloertype zeer geschikt.” Verstraete benadrukt dat de Airdeck-vloeren al over uitgestrekte oppervlakten in Nederland zijn geïmplementeerd. “Een recent highlightproject was Notting Hill in Hoofddorp, waar ruim 1.300 m² aan Airdeck-vloeren is toegepast.” Op dit moment is De Hoop Pekso onder meer betrokken bij de nieuwbouw van expertisecentrum en servicegebouw De Schakel in Nootdorp.
Neem dan rechtstreeks contact op met De Hoop Pekso.